De ce ne este frică de clovni?

Unele persoane percep un sentiment de neliniște în prezența clovnilor, în timp ce altele experimentează frică în adevăratul sens al cuvântului.
Frica de clovni este chiar recunoscută științific. Ascunderea în spatele vopselei, hainele neobișnuite și mersul unui clov se prespun a fi lucruri amuzante, dar multor persoane le este frică de clovni. Iată de ce apare această frică și care sunt reacțiile noastre!

Care este motivul pentru care ne este frică de clovni?


Un studiu realizat recent de către psihologul social Francis McAndrew a descoperit că respondenții sondajului sunt de părere că profesia cea mai înfricoșătoare este cea a clovnilor, urmată de cea a celor care împăiază animale. Copiii s-au temut mereu de clovni, dar de ce sunt aceștia o problemă și pentru adulți?

Se pare că există două lucruri care îi determină pe oameni să se teamă de clovni.
Primul este că ne bazăm foarte mult pe expresiile faciale pentru a înțelege oamenii și a vedea motivațiile lor. Iar clovnii nu au expresii faciale. Totul se întâmplă sub machiajul lor așa că oamenii ajung să se întrebe ce se întâmplă cu adevărat sub acele măști de vopsea. Cel de-al doilea lucru care ne face să ne fie frică de clovni este că oamenii nu au încredere în oamenii care sunt mereu fericiți și râd. Pentru mulți oameni, teama de clovni este parte a unei frici mai generale.

Nu ne plac lucrurile care nu sunt familiare.
Clovnii arată ca oamenii, dar nu chiar. Există ceva puțin ciudat și ceva normal, care ne face să ne simțim inconfortabil. Dacă vedem clovni în locuri precum circul, acolo unde ar trebui să fie, nu ni se pare la fel de înfricoșător. Dar dacă vedem un clovn care este deja puțin diferit de noi într-un loc în care nu este asociat cu clovnii, cum ar fi o pădure, este vorba despre o situație mai înspăimântătoare.

Vopseaua și costumele nu ascund doar o persoană fizică, ci și personalitatea persoanei pe care nu o vezi.
Iar acest lucru adaugă încă un nivel al fricii noastre în schemă. Pur și simplu nu știm cu cine avem de-a face, iar această nesiguranță este în cele din urmă tulburătoare. Fața unui clovn, cu acele caracteristici faciale familiare distorsionate și exagerate prin machiaj, reprezintă ceva neașteptat. Această familiaritate stranie ne face să ne simțim inconfortabil. Iar reacția noastră la ceva care ne sperie nu este una rațională. De aceea, ne gândim să luptăm sau să fugim.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod