Cum ia nastere frica de intuneric?

Primul lucru care trebuie stiut este ca frica este o emotie "negativa" normala. Scopul emotiilor negative este sa ne anunte atunci cand ceva nu este bine si cand trebuie facut ceva. In cazul fricii, mesajul este "pericol". In timp ce suntem nascuti cu frica de zgomotele puternice si a inaltimilor mari, celelate sunt insusite din "experiente".
Mintea noastra este atat de puternica incat aceste "experiente" nu trebuie sa fie neaparat reale si pot exista doar in imaginatia noastra. Frica "invatata" este un important mecanism de supravietuire, dar doar ocazional. Se intampla sa depasim limitele si sa dezvoltam frica pentru ceva care nu reprezinta un pericol important.

Principala cauza a fricii de intuneric variaza de la individ la individ, dar majoritatea persoanelor se includ in una sau mai multe din categoriile:

1.
Un incident traumatizant. Un eveniment real cu un grad ridicat de stres sau terifiant aduce la aparitia fricii de intuneric, asemanator cu, sa zicem, o intamplare in care un copil este muscat de un caine, face sa apara imediat o fobie. Un incident traumatizant reprezinta o experienta care are loc o singura data, moment in care se traieste o frica extrema, chiar si numai pentru un moment, iar sistemul nervos "invata" frica pentru a-l ajuta pe individ sa evite aceste situatii in viitor.

Frica initiala poate sa nu aiba nicio legatura cu intunericul.
Deseori indivizii se plang ca problema a inceput intr-un moment foarte stresant din motive irelevante, dar mintea a asociat cumva trairile negative cu intunericul.

2. O experienta traumatizanta asociata. In acest caz individul nu experimenteaza direct frica, ci cu ajutorul unei alte persoane careia i s-a intamplat, fie intr-o situatie reala sau, mai rar, cand privesc un personaj dintr-un film - sau chiar vis - care trece printr-o intamplare traumatizanta.   
 
3. O constructie lenta.
Aici, frica se dezvolta in timp. Individul face asociatii intre frica si intuneric astfel incat evidenta folosita de minte si sistemul nervos arata ca frica este cea mai potrivita emotie. Asta inseamna ca nelinistea este creata anticipat de fiecare data.
 
Cateodata frica de intuneric poate fi dezvoltata din experiente aparent inofensive, sau ce par ca "au fost la fel dintotdeauna". Adevarul este ca nu a fost la fel dintotdeauna (nu se intampla ca un copil sa se nasca cu o frica irationala sau fobii) dar acestea pot incepe foarte devreme in copilarie.
   
Organismul uman este capabil sa invete noi raspunsuri incredibil de repede (cum altfel ar putea ca o singura experienta care a durat doar cateva secunde sa creeze o astfel de problema?) si cu ajutorul tehnicilor corecte aceste reactii pot fi modificate.
 

Comentarii (32)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Felicia pe 12 Mar 2016, 19:52
    frica de intuneric

    De mica parintii ma speria-u cind nu ii ascultam sau nu faceam ce imi spuneau ei sau fratele mai mare ma speria cu jocuri stupide de gen horror sau diferite momente din film tot de acest gen.Crescind,aceasta frica a devenit din ce in ce m-ai puternica si de fiecare data cind merg prin casa si este lumina stinsa intr-o camera sau sunt alone acasa simt de parca cineva rasufla din spate sau mie frica ca o sa vad vreo fantoma scary. Va rog sa ma ajutati cum sa scap de acesta fobie.

    2
    0

  • Loredana pe 13 Iul 2014, 12:09
    Frica si iar Frica

    de ce zic asta...pentru ca am trait si am simtit frica ...teama pe scurt o sa povestesc ce mi sa intimplat.Eram singura in camera era dupa amiaza obosita ,nu apuc sa inchid ochii bine ca am simtit niste maini pe picioarele mele,de fapt pe la degete,am deschis ochii nu puteam sa tip sa vorbesc eram incremenita nu ma miscam,cred ca am stat mai mult de 10 minute .De atunci cand adorm strang picioarele aproape de piept nu mai pot sa adrm cu ele drepte.Va rog frumos ajutatima si un sfat este binevenit.multumesc

    0
    2

  • Catalin pe 14 Apr 2014, 22:30
    frica

    Si mie imi este frica sa dorm singur nu stiu de ce dar sa stau singur in casa nu-mi este frica nici chiar asa. Ascult Parazitii sau Snop Dogg si ma mai imbarbatez...Am o pisica si cateodata cand ma uit asa la ea am impresia ca se uita urat la mine si ca vrea sa sara la jugulara :)) dar totul este in mintea mea ea, sare in bratele mele si toarce :))).

    2
    2

  • Florin pe 6 Nov 2013, 05:46
    nu mai pot dormi de o perioada de cateva zile

    nu mai pot pune geana pe geana de cand mam trzit in toiul noti la 4:30 dimineata cu cu patul in care dorm in aer iar masa levitand si ea:((( mam speriat foarte tare am facut un soc puternic ............................................................................................. pana se se intample aceasta chestie cu 2 seri am vazut cum pe usa camerei intra un barbat in negru sub forma unei bore venind direct spre mine apoi disparund...5 min mai tarziu am simtit o raceala puternica si un raget puternic soptit langa capul meu la capul patului........de atunci si pana acum nam inchis un ochi

    0
    4

  • Ella pe 4 Mar 2013, 21:54
    Citeste...pur si simplu :)

    Nush cum sa incep,,,era odata vreo 2 noaptea si matusa mea...stand in bloc cu mine...eo eram la etaju 3 ea la etaju 4...am urcat scarile...m-am dus sa vad ce vrea..imi daduse niste bani...ca mama pe atunci era plecata la o nunta si eu nu m-am dus...ramasesem cu fratiorul meu mai mic..el dormea.Si am luat banii de la matusa...si nu aveam nici un gand rau negativ...cv de speriat...nu ma gandeam la nimic...pur si simplu vroiam sa ajung mai rpd in casa...ca deja era frig:)) dar...cobor eo linistita ajung in fata usii...se raceste deodata locu respectiv...nu puteam sa deschid usa...incerc de o data de 2 ori ... era sub orice critica...si numai puteam de nervi...intorc capu fara sa vreau...si nu stiu ce fusese aceeea Doamne iartama! :o:o vazusem o tanara imbracata intr.un halat alb...uitandu.se atent la mne ..am inchis ochii si am ziss in mintea mea "Domne ce este cu mne? ajuta-ma scapa.ma de cosmaru asta..."cum se spune...daca te gandesti la Dumnezeu...iti dispare orice spirit negativ ...Bineinteles daca ai si credinta toate se rezolva...Dup 5 minute...de chinuiala sa deschid usa...si dup cele vazute apare fratele meu si spune ce e cu mne in fatza usii =))nahh...nu ii puteam spune ca "pai ce sa fac am fost la matusa jos si urcand scarile am vazut o fantoma...nahh=)) ca in filmele alea" era prea nebunesc...ma considera o nebuna...:)) oricum...in locu acela...dup cv timp de interesari sa vad daca...in scara aceea a murit cnv...chiar era adv :O cu mult timp...murise cnv spanzurat...auzind chestia asta...chiar am impietrit...dar...asta e viata...nu trebuie sa acordam prea multa atentie...capu sus si controleaza-te! Cu bune cu rele...trebuie sa trecem peste ele :D.

    5
    1

  • ioan pe 26 Dec 2012, 22:53
    frica de intuneric

    eu mam uitat la un film de groaza in care of fantoma ucidea pe oricine ii vedea fata dar asta doar in intuneric

    2
    1

  • nico pe 26 Oct 2012, 14:05
    vis ciudat sau realitate?

    Buna.Povestea mea incepe asa intr-o zi asta fiind in luna august obijnuind sa dorm 1 ora 2 dupa masa m-am pus in pat am adormit am simntit o mana cu unghii mari care ma mangaia pe gat si imi spunea hai cu mine de 3 ori am incercat sa spun rugaciunea si strigam la Dumnezeu sa ma ajute nu puteam termina rugaciunea pna la capat imi tiuia urechiile am incercat sa strig dar nu puteam apoi dintr-o data m-am trezit si acum vine partea care ma socat dupa ce m-am trezit ceafa imi era rece zloi si restu corpului transpirat acum e pura intamplare cu acest vis.Dar am impresia ca e cineva in casa care ma urmareste tin sa mentionez ca imi este teama am avut anumite plobleme in copilarie traume dar mi-am revenit acum nu stiu ce se intampla.Va rog un sfat daca se poate.

    7
    4

  • madalina pe 20 Sep 2012, 23:34
    frica

    acum cateva luni am avut un incident ma-i putin placut .Eram singura acasa ,era seara,si am intrat la dus si cand ma iesit am auzit un zgomot in bucatarie si m-am speriat foarte tare, de atunci nu mai pot dormi singura mi-e frica de orice si oricine ma gandesc la tot felul de chesti urate nush ce sa fac !!

    4
    1

  • ana pe 9 Aug 2012, 13:37
    frica de intuneric

    Nu pot sa dorm singura sau sa stau singura in casa, imi e frica ca e ceva in spatele meu....Nu pot dormi decat cu o persoana in camera chiar daca am deja 12 ani. Pe de o parte stiu ca monstrii, fantome,etc. nu exista dar pe de alta parte imi e foeret frica ca cineva ar vrea sa-mi faca ceva. Va rog sa imi dati un sfat.

    9
    1

  • Alina pe 14 Iul 2011, 18:20
    ....

    Mie... mi-e frica sa dorm singura, fara tata... cand adorm ultima din casa, cand urc singura pe scari.. Am impresia ca e cineva in spate, ca vrea sa imi intre in casa, sau ca vrea sa ma omoare pe mine sau tata.:( Va rog .. sa ma ajute cineva, pentru ca sunt destul de mare ... sa mai dorm cu tata sau sa ma urce cineva sus Contactati-ma va rog id beebeegim@yahoo.com

    9
    4

  • turda irina pe 23 Sep 2009, 16:07
    frica de intuneric

    ma simt foarte rau cand se ia curentul si afara este furtuna ma ia cu transpiratii si palpitatii la inima si nu pot sa stau in pat ma simt foarte nelinistita.

    3
    1

  • nimeni pe 12 Iun 2009, 20:23

    mie tot mi-e frika si am impresia ka kind inkid okii cineva ma priveste,ka permanent cineva ma urmareste.nu pot saskap de aceasta frika,orikit m-as lupta ku mine insusi

    5
    2

  • Ana pe 13 Apr 2009, 20:03
    frica

    mie imi este foarte frica de intuneric si asta se intampla doar atunci cand sunt singura si am si imi este frica a stau singura in casa chiar si ziua,ma sperii de orice zgomot si mereu am senzatia ca cineva(din alta lume)ma urmareste.nu stiu ce ar trebui sa fac....

    3
    1

  • ana pe 13 Apr 2009, 19:51

    as vrea si eu sa stiu cum as putea scapa de frica de intuneric.de cele mai multe ori nici nu am curaj sa merg sungura pe intuneric:(

    3
    1

  • onelusa pe 19 Dec 2008, 06:10
    E simplu!...:)

    Ascultati aici: si mie imi era frica de intuneric, dar bunica-mea de mica m-a indreptat sa zica asa. Cand ii spuneam ca mi-e urat ea imi zicea: "ce-ai mama? stai linistita ca nimeni nu e mai urat ca tine, vezi tu pe cineva mai urat ca tine?... si radea. De atunci cand mi-e putin frica imi aduc aminte cum zicea ea asa mai in gluma si imi repet in ras "ce-ai? nimeni nu e mai urat ca tine...". functioneaza!

    3
    2

  • elena pe 23 Nov 2008, 20:04
    Vreau sa scap de acest chin..:((

    Buna, am si eu o problema foarte mare... ca sa ma intelegeti am sa povestesc in mare despre ce este vorba. Intr-o zi, facand curatenie in casa (singura fiind) mi-a venit in minte ca bunica mea decedata (persoana pe care am iubit-o cel mai mult in toata viata mea) este in spatele meu. Din acel moment eu nu pot sa mai stau singura in casa, indiferent ca este zi sau noapte, iar daca chiar sunt nevoita sa raman, ma plimb din camera in camera si nu am stare, prin minte imi trec numai ganduri ca cineva din cealalta lume este in acel loc cu mine. Ideea este ca eu sunt constienta de faptul ca nu poate fi adevarat, dar e ceva mai presus de ratiunea mea, incep sa ma sufoc, sa ma agit…Asi vrea sa stiu daca ma puteti ajuta cu ceva in acest sens, sau daca exista vreo medicatie care sa ma ajute sa trec peste acest chin. Va multumesc si orice sfat este binevenit.

    4
    1

  • she93 pe 9 Nov 2008, 21:14
    Frica

    Si eu am frica aia... de intuneric :| de cand eram mica. Acum am 15 ani si inca nu mi-a disparut. Cand sunt singura in casa ma sperii la orice zgomot, am impresia ca cineva a spart usa si a intrat in casa, sau ca cineva ma urmareste mereu. Nu stiu ce pot sa fac sa scap de frica asta.

    3
    2

  • bianca pe 25 Aug 2008, 12:04
    Frica

    Ma regasesc in fiecare persoana care vb despre frica ei. Chiar mai mult, in ultima vreme nu mai reusesc sa dorm decat o ora pe noapte, cu lumina aprinsa, atunci cand sunt singura. Sunt mereu obosita si irascibila. Mai mult, imi este afectata viata sexuala. Dar vreau o solutie pentru asta. Nu am timp deloc de discutii cu un psiholog si as vrea cateva sfaturi "pentru acasa". Multumesc mult.

    3
    1

  • adeline pe 24 Aug 2008, 16:20
    Mda

    Mai era un comentariu referitor la faptul ca asociez intunericul cu raul... nu stiu daca e de la vreun soc din copilarie... cert este ca eu am dobandit frica din liceu, cand mi-a povestit o colega de asa zisele "mirese" sau iele... de acolo a pornit tot show-ul si e horror pentru ca eu nici pe strada noaptea nu merg sau ziua daca e intuneric... never!

    2
    1

  • Teama pe 24 Aug 2008, 01:04

    Problema mea cu frica de intuneric este recenta, desi stiu ca si in trecut am avut probleme dar s-au rezolvat pe moment... problema este ca acum se accentueaza si teama aceasta de intuneric ma urmareste mereu, de fapt chiar ma simt urmarita... am inceput sa si visez intunericul si sa ma vad pe mine speriata... chiar ingrozita de ceea ce nu pot vedea... asa cum se spune, si mai sus este o senzatie de groaza.

    1
    1

  • pufy pe 13 Iul 2008, 23:26
    frica

    sunt ff fricoasa.. :-ss.. nu suport intunericul :(.. ma gandeam sa merg si eu la un psiholog.. dar inca nu m'am hotarat... mereu vad umbre noaptea... sunt obsedata.. mi-e frica sa dorm.. pt ca ma gand la ce-i mai rau... e f greu sa traiesti asa:-s.. nu stiu ce sa fac:(

    1
    1

  • corina pe 24 Mai 2008, 02:49
    incearca sa spui ce este aceea frica

    Si mie mi-a fost frica de intuneric de cand eram mica pana la 18-19 ani .Am fost la psiholog si m-am tratat .eram terifiata si exagerat de speriata de intuneric.iti dau sfatul meu incearca sa-ti infrunti teama singura ca numai asa o sa scapi de intuneric crede-ma eu asa am scapat incearca sa stai pur si simplu in intuneric 20 min cu ochii inchisi pt ca daca ii ti deschisi frica o sa fie mai mare ,fii tu una si aceeasi cu intunericul incearca sa vrei sa faci parte din el si nu nu va mai pune stapanire pe tine daca vrei inceraca in timpul acela sa te gandesti la ce ai facut in ziua respectiva sa chiar lucruri banale si sa nu stai nemiscata incearca sa te misti (in special mainile ) daca nu poti o data de 2 ori nu te da batuta ai sa reusesti asta daca vrei cu adevarat sa scapi de intuneric,stiu ca suna aiurea dar eu am incercat si am reusit . ps:incearca s-o ignori(frica)succes

    5
    1

  • ramo pe 30 Mar 2008, 02:31
    Imi este frica de intuneric

    Imi e frika de intuneric de cand eram mica. Cred ca nu o sa scap niciodata de frica de intuneric. Plsss can anybody help meeee im desperate

    4
    0

  • soare mihaela pe 19 Iun 2007, 00:27
    felicitari

    felicitari ! mai gasesc si eu un parinte normal in lumea asta. nu sunt singura care "trumatizez" copiii nelasindu-i la desene animate

    1
    1

  • nuspursisimplu pe 8 Iun 2007, 13:09
    frica de intuneric

    ...poate fi si consecinta unei educatii total gresite:pentru unii parinti este mai usor sa-l sperie pe cel mic-cea mica : daca nu esti cuminte, daca nu papi, daca nu dormi, daca nu asculti, etc. vine bau-baul si te papa! Este cea mai mare tampenie, dupa parerea mea! de ce sa nu punem o muzica linistitoare, sa-i spunem o poveste, sa mangaiem capsorul care absoarbe ca un burete atat emotiile negative, cat si emotiile pozitive. De ce sa-i punem un desen animat cu violenta cap-coada, cand putem gasi imagini atat de frumoase cu pasari, animale, flori?Imi puteti spune ca nu toti au bani sa cumpere carti.Trist si adevarat in egala masura.Dar nu ne costa nimic, doar cu putina imaginatie putem spune mereu o noua poveste, despre tot si toate, fiecare poveste putand fi o lectie de viata. E varsta la care amintirile raman profund fixate in sufletul nostru. Cand erau fiicele mele mici le-am obisnuit sa faca din intuneric un prieten bun: daca cineva iti spune ceva si nu-ti place nu e neaparata nevoie sa ripostezi-inchide ocii si in lumea ta vei vedea, auzi contrariul. Nu vei fi niciodata singur daca luandu-ti sufletul de mana pornesti la drum oricand-oriunde insotit de ingerasul tau pazitor.Vei discerne mult mai usor diferenta dintre bine si rau, ce vreau si ce pot, sau nu pot, ce imi place sau nu-mi place-dar oare celorlalti le place? si mai ales ceva foarte important: ,,NU EXISTA BAU-BAU, ASTA E O MARE TAMPENIE , SA SPERIEM COPIII! "Cred ca parintii sunt principalii responsabili ai felului cum copiii( si apoi adultii care au fost copii la vremea lor ) percep relatiile cu realitatea inconjuratoare. S-ar mai putea spune foarte multe pe aceasta tema. Cine stie, poate candva, editorii de carte se vor gandi de doua ori ininte de-a accepta ilustrarea cartilor de povesti cu tot felul de monstri si alte hidosenii. ...atunci, poate, frica de intuneric, nu va mai fi o problema...

    6
    1

  • ionela pe 8 Iun 2007, 11:26
    frica

    Da fain subiectul. Si eu am avut astfel de probleme, de fapt eu asociam intunericul cu raul..nu stiu exact ce ara in capul meu dar seara cind ma bagam in pat si eram singura,aveam impreasia ca mai era o preazenta linga mine. Cu timpul am inceput sa ma rog mai mult si sa ma autosugestionez si astfel sa mai diminuat starea mea de frica.

    7
    2

  • ank pe 7 Iun 2007, 23:53
    frica de intuneric,,

    Imi este foarte frica de intuneric,,,iar uneori imi imaginez tot felul de lucruri urate,, am impresia ca cineva pateste ceva, sau ca cineva ma urmareste. Eu zic ca frica asta o am de cand am vazut cateva accidente mortale,,,si de atunci memorez absolut tot ce e rau in jurul meu si chiar am impresia ca mi se intampla mie.Oricum este o senzatie de groaza...

    4
    2

  • elena niculescu pe 7 Iun 2007, 13:48
    frica de intuneric

    Din pacate cu aceesi problema ma confrunt si eu de ani de zile .Au fost perioade cand m-am simtit mai bine ,adica a disparut senzatia de frica intunericului cu ajutorul medicului psihiatru. Deci este o boala care se poate trata dar numai cu ajutor de specialitate,cu conditia ca noi sa avem taria de a trece peste aceste momente.Multa sanatate celor care sufera de aceasta boala si nu uitatti ca totul depinde de noi ,indiferent cate medicamente am lua...

    0
    3

  • CORINA pe 7 Iun 2007, 13:04
    frica de intuneric

    si mie imi este frica de intuneric cum se lasa seara intru in panica apind toate luminile sa ma duc pana la baie sau bucatarie nu stiu cum sa fac

    2
    2

  • claudia pe 5 Iun 2007, 10:24
    frica de intuneric...

    Am asteptat cu sufletul la gura acest subiect pt ca din pacate si eu am aceeasi problema.Nu stiu daca in copilaria mea am trait ceva atat de ingrozitor incat sa ma marcheze pana la varsta pe care o am acum...24 de ani.Imi este frica de intuneric deoarece il asociez cu nesiguranta...atata timp cat nu mai vad ce se petrece in jurul meu mi se face inima cat un purice si nu mai sunt capabila sa ma linistesc.De ex:cand vine noaptea eu nu pot dormi fara sa ma invelesc...dar nu invelit asa cum se inveleste toata lumea...daca nu imi ridic pilota pana peste cap nu pot dormi linistita...am mai vb pe baza acestui subiect si cu alte persoane si mi`au spus ca nu sunt singura careia i se intampla acest lucru...nu stiu ce sa mai fac sa discut cu un medic...toti imi spun acelasi lucru...ca tine de mine si numai eu pot depasi acest moment...astept un raspuns din partea dumneavoastra.Va multumesc!

    7
    1

  • ukie pe 4 Iun 2007, 14:39
    hmmm

    bine bine...si cum moare frica de intuneric?!

    5
    1

  • S.R. pe 4 Iun 2007, 09:21
    frica

    O persoana apropiata mie, (adult)traieste aceasta experienta/ articolul dvs. nu ar ajuta-o sa inteleaga sau sa treaca peste acesta emotie.Nu este suficient de relevant. Dezvoltati putin ideea.

    5
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod