hatha yoga

De ce ai nevoie de yoga, antrenamentul pentru corp, minte și suflet

Yoga a devenit o formă de antrenament foarte populară, fiind practicată intens de celebrități, influenceri și oameni de rând.
Dacă vrei să încerci yoga, una dintre cele mai mari greșeli este aceea de a considera că această practică reprezintă doar un set de exerciții care te ajută să te menții în formă.

Având o istorie de peste două mii de ani, yoga este un sistem complex care are în vedere nu doar sănătatea corpului, ci și a minții și a spiritului. În afara posturilor numite asane, hatha yoga, sau yoga tradițională, include exerciții de respirație și meditație.

Yoga are numeroase beneficii pentru corp și minte, multe dintre acestea fiind dovedite științific, prin intermediul studiilor efectuate de-a lungul anilor. Iată câteva dintre acestea:

Scade nivelul stresului


Yoga este recunoscută pentru capacitatea de a reduce stresul și a spori relaxarea. Numeroase studii au arătat că practicarea yoga scade nivelul cortizolului, principalul hormon al stresului. În cadrul unei cercetări care a inclus 131 de persoane, s-a descoperit că după un program de zece săptămâni de yoga participanții au raportat un nivel scăzut al stresului și al anxietății.

Reduce anxietatea


Anxietatea este o consecință a unui stil de viață stresant. Numeroase persoane apelează la yoga pentru a reduce simptomele anxietății, iar cercetările efectuate de-a lungul timpului au confirmat efectele pozitive ale acestei practici. În cadrul unui studiu, 64 de femei care se confruntau cu sindromul de stres posttraumatic, care este caracterizat prin anxietate severă, au practicat yoga o dată pe săptămână, timp de zece săptămâni.
La finalul studiului, femeile care au practicat yoga au avut mai puține simptome ale sindromului posttraumatic, iar 52% dintre ele nu se mai încadrau deloc în criteriile pentru sindrom posttraumatic.

Reduce nivelul inflamației


În afara faptului că te ajută să-ți îmbunătățești sănătatea mentală, yoga ar putea să reducă și nivelul inflamației din corp. În cadrul unui studiu realizat în anul 2015, cei 218 participanți au fost împărțiți în două grupe și s-a descoperit că cei care practicau yoga cu regularitate aveau un nivel scăzut al inflamației în corp. Reducerea inflamației din organism este asociată cu un risc mai mic de a dezvolta anumite afecțiuni grave, inclusiv cancer.

Îmbunătățește sănătatea inimii


Oamenii de știință au arătat că yoga îmbunătățește sănătatea inimii și reduce anumiți factori de risc pentru afecțiuni cardiace. În cadrul unui studiu s-a descoperit că participanții cu vârsta de peste 40 de ani care practicau yoga de cinci ani aveau o tensiune arterială mai mică decât cei care nu practicau yoga. Tensiunea ridicată este una dintre principalele cauze ale unor problemelor grave precum atac de cord sau accident vascular.

Combate depresia


Unele studii indică faptul că yoga ar putea avea efecte antidepresive și ajută la reducerea simptomelor depresiei. Aceste efecte benefice sunt datorate capacității sale de a reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului care influențează nivelul serotoninei, un neurotransmițător asociat cu depresia.

Ca să descoperi cu adevărat efectele pozitive ale acestei practici, trebuie să încerci o formă autentică de yoga, ce se concentrează asupra elementelor mentale și spirituale, nu doar asupra executării corecte a posturilor.
 

Încearcă și tu yoga: Școala de toamnă Hatha Yoga Seva 2019 

 
Născută din dorința de a promova valorile reale ale practicii yoga, scoala Hatha Yoga Seva a împlinit 6 ani de existență. Peste 800 de cursanți au învățat și practicat yoga în cadrul acestei școli.
În decursul acestor 6 ani de la înființare, Școala Hatha Yoga Seva a organizat cursuri pentru începători, nivel intermediar, dar și pentru avansați, din dorința de a oferi fiecărui cursant nivelul de practică necesar pentru a progresa în această știință. De asemenea, Hatha Yoga Seva a organizat workshop-uri pe diverse teme (filosofie vedanta, tehnici de kriya), pentru a ajuta atât cursanții, cât și pe cei care nu au practicat yoga, să înțeleagă mai bine anumite aspecte ale filozofiei și practicilor tradiționale yoga. 

Hatha Yoga Seva redeschide Școala de Toamnă 2019 atât pentru începători, cât și pentru nivel mediu (dedicat celor care au parcurs deja clasa de începători sau care au mai practicat hatha yoga tradițională). 

Locul unde se țin cursurile: zona Casa Presei Libere, în incinta Ramada Plaza Hotels.

Durată curs începători:  3 luni - 12 sesiuni săptămânale, începând cu marți, 17 septembrie. Cursurile se țin în fiecare marți, între orele 19.00 - 21.00.

Durată curs nivel mediu: 3 luni - 12 sesiuni săptămânale, începând cu miercuri, 18 septembrie. Cursurile se țin în fiecare miercuri, între orele 19.00 - 21.00.

Pentru înscrieri, trimiteți mail la hathayogaseva@gmail.com, cu mențiunea ca în subiectul mailului să alegeți clasa pentru care optați: nivel mediu sau începător. În mail trebuie, de asemenea, să menționați: nume, prenume, vârstă, probleme de sănătate, dacă ați mai practicat yoga (ce formă), precum și motivul pentru care doriți să practicați yoga. 

Costuri: 
Cursul de începători: 220 RON lunar, plătibil la începutul fiecărei luni de curs (o lună de curs este alcătuită din 4 sesiuni a câte 2 ore fiecare)
Cursul de nivel mediu: 230 RON lunar, plătibil la începutul fiecărei luni de curs (o lună de curs este alcătuită din 4 sesiuni a câte 2 ore fiecare)



ȘCOALA HATHA YOGA SEVA PENTRU ÎNCEPĂTORI


Informații teoretice și practice din Hatha Yoga, Jnana Yoga, Krya Yoga, autocunoaștere și control (ex: cum funcționează mintea, cum sunt oxigenate celulele creierului și ale corpului), precum și metode de întreținere a sănătății corpului, minții și psihicului. Cursurile mai au ca obiectiv înțelegerea profundă a ceea ce este yoga atât din punct de vedere teoretic, cât și practic.
Tehnici de meditație Zen, concentrare și liniștire a minții. 

Iată și o parte din componenta generală a claselor de începători de la Școală de toamna 2019:

- Reguli esențiale în respirație și clasa de hatha yoga / partea teoretică (evaluare a participanților la clasa).

- Componenta sistemului Yoga și semnificații.

- Clasa dedicată mobilității coloanei vertebrale.

- Clasa dedicată tehnicilor de purificare și întreținere a sănătății corpului.

- Chackre, legături cu glandele și importanță lor energetică pentru corpul fizic și sănătate.

- Modul de funcționare a minții, precum și controlul acesteia. Metode practice.

- Mudre. Semnificații energetice.

- Modalitatea corectă de execuție a asanelor, plus efecte și contraindicații.

- Tipuri de alimentație yoghina pentru obținerea celor mai bune rezultate în practică.

- Tipuri de exerciții pentru diverse disfuncționalități fizice și maladii (prevenție)

ȘCOALA HATHA YOGA SEVA NIVEL MEDIU


- Respirația în asane, tehnici pranyama. Bandhas (tehnici suplimentare de execuție) și Mudre.

- Tehnici suplimentare de purificare și conștientizare. Kryas.

- Tehnici suplimentare de meditație. Înțelegere și percepție a procesului meditativ. 

- Discernământ (viveka) și claritate în practică și în viață. Aplicarea tehnicilor yoga în viață de zi cu zi. Cum practicăm și de ce practicăm. Cauze esențiale. Distincție între dorința - necesitate și reacție. Grade de conștientizare și puncte de reper esențiale în tehnicile de conștientizare.  

Instructor: Val Voicu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod