Cum (nu) se organizeaza un festival de moda

Cred ca cei care am venit la Cluj Fashion Week am aflat foarte usor raspunsul la aceasta intrebare. Ceilalti il vor afla de la mine si sper ca si de la ceilalti jurnalisti la fel de... multumiti.
Cred ca cei care am venit la Cluj Fashion Week am aflat foarte usor raspunsul la aceasta intrebare. Ceilalti il vor afla de la mine si sper ca si de la ceilalti jurnalisti la fel de... multumiti.

Sa incep cu... inceputul, caci asa este corect.

Greseala 1


Conferinta de presa Hilton Bucuresti, joi 8 aprilie. Multa lume dornica sa afle cat mai multe despre cel mai asteptat eveniment de moda de anul acesta: Cluj Fashion Week. Promisiuni, rugaminti, vorbe goale, toate acestea s-au intamplat intr-o ora si ceva in care organizatorii, in frunte cu analistul de moda, Alin Galatescu, ne-au povestit cat de frumos va fi, cat de organizat si cat de important pentru moda romaneasca si pentru viitorul acesteia.

Am pomenit si de rugaminti, da, pentru ca au fost. Citez: "Va rog sa scrieti despre acest eveniment pentru ca altfel munca noastra:)) nu poate fi cunoscuta de publicul larg, altfel". Si o sa scriu, insa, din pacate, nu asa cum si-ar fi dorit domnul Galatescu.

Greseala 2


Joi, 15 aprilie, ora 8 dimineata, parcarea Hotelului Hilton Bucuresti.

Plebea, caci asta suntem noi, ziaristii, s-a instalat cuminte in aceasta locatie si la aceasta ora, toate anuntate in prealabil de organizatori si a asteptat in fata unui autobuz de Cluj gol, deci... incuiat.
Si-a asteptat, si a asteptat, nimic. Intr-un final, dupa multe telefoane la firma trasportatoare, vine si soferul, domnul Aurel. Bietul de el stia ca plecarea este la 9, noi stiam ca este la 8. E, mica problema de comunicare, ne-am spus, se mai intampla.


Trecem peste episod si incarcam bagajele sa plecam. Am pornit si stupoare.... Soferul nu stia sa iasa din Bucuresti. Ne invartim in cerc, pentru cunoscatori de la Hilton am ajuns pe Mosilor, desi noi trebuia sa iesim din Bucuresti prin Militari. Dupa ce era sa intram, la propriu, in Biserica Sf Gheorghe, am reusit sa ajungem pe Corneliu Coposu si de aici am tinut-o drept. Cand ne-am vazut pe Bucuresti-Pitesti am rasuflat usurati... O sa ajungem la Cluj. Gresit.... mai erau niste etape de trecut.

Greseala 3


Diagrama ne-a jucat feste. Deci, autocarul are diagrama... Foarte bun, safe pentru noi, pasagerii. Insa, am oprit la un... popas de pe Valea Oltului. Frig, ploaie, o singura buda... si femeile si barbatii. Femeile in cabine, barbatii la pisoar, fara cabine, fara usi, era o arcada totusi. Daca te chinuiai nu-i vedeai, dar cu siguranta ii auzeai.

Greseala 4


Dupa 10 ore memorabile, am ajuns la Cluj... sau asa credeam. Frumos oras, foarte frumos. Pacat ca l-am revizitat in aceasta circumstanta.
Hotelul Napoca, kilometrul zero al acestui eveniment, ni se arata in fata. Ne-am gandit, am izbavit... Gresit...


Greseala 5


Intram in Napoca, cu tot cu bagaje, pentru ca ne-am gandit ca aici o sa fim si cazati. Jurnalistii trebuie sa ajunga foarte repede la eveniment, caci trebuie sa redea, sa arate, sa promoveze, sa explice...

Nici pe departe, nu a fost asa. Ne-am luat materialele de presa si am fost rediectionati catre alte hoteluri acolo unde trebuia sa fim cazati. Unii, mai norocosi, si-au gasit repede hotelul, caci nici domnul Aurel - sofeul - nu stia nimic. Problemele au reaparut in momentul in care am inceput sa cautam Hotelul Panorama... Hai in Baciului, hai in Gruia, hai iar in Baciului si nimic. Era tarziu, evenimentul incepuse deja, nu mai aveam cum sa ajungem. Pana la urma, dupa o ora de cautari, de intorsaturi, de nervi si telefoane, l-am gasit... Frumos hotel, oameni draguti, insa nelamuriti. Aflasera si ei cu mai putin de 24 de ore inainte ca trebuie sa ne cazeze. O nimica toata... La fel ca si localizarea: in afara Clujului.

Ne-am instalat, am cumparat pizza si pentru dimineata, provizii, ca nu se stie niciodata, si am abdicat...

Greseala 6


Ne-am trezit in aceasta dimineata, mai calmi, cu gandul ca trebuie sa facem treaba. Noi am vrut, ei nu ne-au lasat.
Am mers la masa, la micul dejun. Norocul nostru a fost ca cei de la hotel aveau ceva mancare, ca altfel am fi mancat din sacosa, desi ei, organizatorii, ne-au spus ca avem asigurate masa, cazare si transport. Apoi, asa cum este normal, am inceput sa dau telefoane pentru informatii si poze, ca sa am ce scrie despre ce s-a intamplat aseara - 15 aprilie - insa, iata ca este ora 15:07 si inca astept. Desi am dat muuulte telefoane, de fiecare data am auzit replica: "In 5 minute".

In timp ce eu eram pe telefoane si pe net, colega mea a plecat la Hotel Napoca pentru ca in program erau trecute evenimente incepand cu ora 12. A chemat taxi-ul, caci altfel nu se ajunge, taxi platit de noi, evident. Ajunge la Napoca si... surpriza... s-a schimbat programul... Pana diseara la 8 in Napoca nu mai sunt evenimente, insa putem merge la Polus Mall sau la Hotel Paradis, caci acolo se intampla niste expozitii sau workshop-uri. Tot pe banii nostrii? Glumiti, prieteni...
Pentru ca o sunam disperata sa intrebe de poze, colega a facut rost de numarul fotografului oficial al evenimentului.Am sunat, tipa foarte draguta, mi-a spus ca in cinci minute imi da pozele. Au trecut doua ore, am sunat-o, raspuns: "Nu am acordul organizatorilor sa dau pozele".

Greseala 7


Asa cum aminteam mai sus, masa, cazarea si transportul au fost asigurate de organizatori. Micul dejun la hotelul in care esti cazat, daca ai noroc, pranzul si cina la Hotel Napoca.
S-a uitat colega la ceas si ce-a zis: "Daca tot sunt aici, hai sa mananc". M-a chemat si pe mine...

Meniul este prestabilit. Ce-am avut la pranz? Supa crema de legume si orez cu aripioare. Vezi foto... Singura pe care am putut s-o fac pana acum la Festivalul de Moda de la Cluj.

Cam atat pana acum... Eu inca mai astept pozele de la evenimentul de aseara, este ora 15:19. Diseara o sa fac eu, cu siguranta, propriile poze... Ma gandeam sa nu mai scriu nimic despre acest eveniment, dar este pacat de munca mea si a colegilor mei care au facut un design frumos, este pacat de munca oamenilor care au creat, dar au nimerit prost, este pacat de munca noastra... Evenimentul este un fiasco pana acum, halal organizare.

Urmeaza alte vesti din acest serial...

Un articol de Ileana Voicu Ghinea
 

Comentarii (30)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Razvan Dinu pe 17 Mai 2010, 04:41
    Multumesc

    @Ileana Voicu: Multumesc! :)

    0
    0

  • ileana.voicu pe 20 Apr 2010, 10:41
    @Razvan Dinu

    Genial post. Felicitari.

    1
    0

  • Razvan Dinu pe 20 Apr 2010, 03:26
    Ai perfecta dreptate! Am fost acolo! :(

    Ileana, am fost acolo si stiu exact ce s-a intamplat! Ai descris perfect totul! Bravo! :) Am scris si eu azi un articol despre dezastrul de la Cluj! Daca ai timp... http://razvandinu.ro/2010/04/19/cluj-fashion-week-un-fiasco-organizatoric.html

    0
    0

  • CHuCHu pe 20 Apr 2010, 01:17
    organizatori si evenimente

    se pare ca nimic nu se poate schimba in mentalitatea voastra. va aruncati acuze unii altora... iar adevarul este undeva (la mijloc???). cred ca si unii si altii puteti fi acuzati de comoditate... si sa nu uitam ca noi (romanii) suferim mult de sindromul caprei vecinului.... Ar fi ok daca am avea o mentalitate germana si o politete japoneza, dar nu suntem decat balcanici si ne place noroiul....

    0
    0

  • ileana.voicu pe 19 Apr 2010, 15:56
    @AV

    Trebuie sa se inteleaga un lucru. Eu personal nu am avut nicio pretentie. Atunci cand am fost la conferinta de presa ni s-a prezentat o situatie, iar cand am ajuns acolo am gasit alta. M-am pregatit pentru ceva si am descoperit altceva. Nu comentez decat lagunele organizatorilor care pe mine, personal, m-au afectat foarte mult. Apreciez munca celor de acolo, apreciez stradania, insa nu pot sa nu spun ca lucrurile nu au fost ok.

    0
    0

  • AV pe 19 Apr 2010, 15:10
    @Ileana Voicu Ghinea

    Ma numesc Alin Varga si am participat la CFW. Mai mult am fost implicat direct in aducerea lui Choi Boko in Romania. Am asigurat impreuna cu organizatorii transportul si cazarea. Nici macar designerul nu a avut pretentia meselor sau altor conditii mai speciale. Prima seara a fost dezamagitoare ca si organizare...in a doua seara am avut si noi multi invitati...am decis sa ne ocupam personal de ei, inclusiv de locurile din sla, tanand cont de ce s-a intamplat in prima sara. Am avut parte de tot sprijinul organizatorilor pentru toate solicitarile noastre. EU zic sa apreciam totusi eforturile...si sa vedem si cum au evoluat organizatorii in cele 4 zile de festival. Cel putin in ce priveswte serile de la Napoza...eu dau nota 8.

    0
    0

  • ileana.voicu pe 19 Apr 2010, 15:05
    @dan; @eugen

    Buna ziua. Daca mi se permite... Nu este vorba ca ne-am bazat pe MANCAREA si CAZAREA lor, comentam un fapt, o situatie si nu suntem singurii. In ceea ce priveste recenziile, sunt... Asta daca consultati indexul. Multumesc

    0
    0

  • eugen pe 19 Apr 2010, 13:45
    stimati "ziaristi"

    il sustin pe Dan, ar trebui sa va descurcati indiferent de conditii. Voi la ce va asteptati sa vi se plateasca totul? la 5 stele daca se poate, ia mai ganditi-va !

    0
    0

  • dan pe 19 Apr 2010, 12:06
    Trebuie sa stii sa te descurci

    Un ziarist adevarat nu conteaza pe cazarea si mancarea organizatorilor. Se duce cu masina proprie isi face singur pozele, daca iubeste moda nu lipseste de la prezentari. Si daca intelege ce se intampla la evenimentul, unde a fost scrie despre el :)) Asta nu scuza sincopele gazdelor. Dar...

    0
    0

  • aham pe 19 Apr 2010, 11:47
    rade ciob de oala sparta

    E usor sa critici si sa dai in cap pentru banalitati. Asta e, au avut probleme cu organizarea, ok, inteleg, dar de ce nu aveti recenzii pentru colectiile prezentate? Si voi puteti fi trasi la raspundere pentru lipsa asta de implicare. Nu pot sa cred, ati asteptat poze de la organizatori? Oh my god!! Pai si de ce v-ati mai obosit sa mergeti pana acolo? :))

    0
    0

  • ileana.voicu pe 19 Apr 2010, 10:25
    @ladycroft

    Buna ziua. Nu este vorba despre beneficii sau stimulare. Este vorba despre niste promisiuni care nu au fost respectate. Nu asteapta nimeni nimic. De obicei promisiunile se respecta. Multumesc.

    0
    0

  • ileana.voicu pe 19 Apr 2010, 10:23
    @AV

    Buna ziua. Numele meu este Ileana Voicu Ghinea. Ar fi foarte complicat sa va explic de ce nu apar semnaturile pentru ca este o chestiune tehnica, nu este rea vointa. Acum se vor semna toate articolele. Din punctul meu de vedere aceasta este cea mai mica problema din cate au fost. Multumesc.

    0
    0

  • ladycroft pe 19 Apr 2010, 09:25
    beneficii

    Dar de ce trebuie ca jurnalistii sa beneficieze de toate acestea? Nu este obligatia lor sa mearga la locul evenimentelor, sa scrie daca vor asta? Oricum a fost destul de mediatizat festivalul...cu siguranta se gasea cine sa scrie...De ce trebuie ca cineva sa'i stimuleze cu asemenea beneficii, iar ei sa primeasca...e ca la medic, merg cu pachetelul ca sa ma consulte mai atent?

    0
    0

  • AV pe 18 Apr 2010, 22:36
    Numele tau?

    Daca tot scri un articol..ar fi frumos sa-ti pui si numele tau pe el...sa ne dam si noi seama totusi cine esti. !!!

    0
    0

  • Maria pe 18 Apr 2010, 20:15
    cfw

    De ce va legati si voi, ce treaba au organizatorii unde a oprit soferul la baie. Va ganditi cati oameni participa la un astfel de eveniment, foarte multi si toti trebuie sa manance. Bine zic unii traim in Romia si ne intereseaza numai de propria persoana. Am fost la show si a fost bestial, fara doar si poate!

    0
    0

  • Media pe 17 Apr 2010, 17:42
    Si eu, si eu!

    Am fost implicat direct în acest festival şi am trecut prin aproape aceleaşi experienţe ca şi dvs. Aceleaşi promisiuni şi aceeaşi lipsă de organizare. Repet: LIPSĂ! Din păcate, cam acelaşi tratament l-au primit şi invitaţii străini, iar asta se va repercuta asupra imaginii ţării. Se pare că şuşaneaua este o afacere a dlui gălăţescu şi sunt mulţi bani UE implicaţi, pe care el îi vrea în buzunarul propriu. Eu unul am părăsit evenimentul după ziua a doua, dar sunt mulţi care nu au înţeles încă despre ce e vorba.

    0
    0

  • Mirela213 pe 17 Apr 2010, 14:25
    Romania adika

    orice s-ar intampla Romania ramane tot Romania si nu putem schimba asta :)) ...deci ce sa facem pacat ca se comit atatea greseli

    0
    0

  • ANAIRAM4 pe 17 Apr 2010, 12:29
    o zi mai vesela

    Daca ziua nu e tocma vesela,o facem....Zice-se ca un ardelean se duce sa se dea cu parasuta. In avion instructorul il invata cum sa procedeze: - Apoi dupa ce te arunci matale din avion, numeri pana la zece si tragi de sfoara asta sa se deschida parasuta. - No binie, zise ardeleanul nostru si sari din avion. Instructorul priveste din avion cum nea' Ghoerghe se duce jos ca pietroiul fara ca parasuta sa se deschida. Avionul face stanga'n prejur si aterizeaza. Instructorul se arunca intr-un Jeep intr-o cautare disperata pe campul plin de capite de fan. Intr-un final aude un zgomot dintr-o capita. Cand se apropie de locul cu pricina il aude pe nea' Gheorghe murmurand in capita: - Apoi no ma rog frumos noua, ... , apoi no ma rog frumos zece" si nea' Gheorghe trage cu sete din sfoara parasutei. - Ia povesteste, Gheo, cum o fo' cu accidentul de masina? - Apoi, o fost ase: noi am mars pa drum tat 'nainte si cand drumu' o luat-o spre stanga, noi tat 'nainte... La aniversarea a 20 de ani de căsătorie, un ungur cheamă la el o familie de prieteni români. La începutul mesei, gazda ţine un toast, încercând să vorbească româneşte cât mai corect: - Aş vre se molţomesc lui Dumnezeu pentru cei doizeci ani petrecoţi alături de soţia me. - Alături de soţia mea, îl corectă prietenul român. - Alături de soţia te ...noma de 4 ani..

    0
    0

  • manuelagheorghe pe 17 Apr 2010, 11:10
    GREU DE CREZUT

    Lipsa de comunicare sau rea vointa...imi miroase a sabotaj sau discreditare.

    0
    0

  • Linda1988 pe 17 Apr 2010, 09:45
    traditzie

    Suficientza incompetentzei pe fondul neaosh romanesc: "se poate si asa", o evidenta lipsa de respect fata de toti cat si de sine. Intr-un loc sanatos ar echivala cu sinuciderea profesionala, aici insa , rezultatul cel mai probabil e rotunjirea conturilor.

    0
    0

  • GEPE pe 17 Apr 2010, 07:48
    lol

    oooooo fara cuvinte.

    0
    0

  • oprica pe 16 Apr 2010, 22:32
    noroc??

    noroc ca ati primit aripioare ,fica mea la gradi a primit ''o imina''(inima)

    0
    0

  • Dana pe 16 Apr 2010, 22:28
    Sunt niste tzepari

    Am si eu niste cunoscuti care au luat tzeapa de la acesti "organizatori". Dar a fost mai rau, financiar. Felicitari ca ai scris ce se inatmpla acolo, macar o parte.

    0
    0

  • WeasseL pe 16 Apr 2010, 20:59
    ....

    idem :| .......

    0
    0

  • eutmro pe 16 Apr 2010, 20:04
    ...

    fara cuvinte...

    0
    0

  • ErikRus pe 16 Apr 2010, 19:46
    Festivalul nimanui

    Eu sunt din Cluj si imi pare rau ca astfel de persoane,care nu se pricep sa organizeze evenimente ne fac de rusine,nu inteleg de ce nu lasa sa organizeze cineva care se pricepe.Acesti "organizatori" nu stiu ce inseamna profesionalism.

    0
    0

  • timpitica2000 pe 16 Apr 2010, 19:22
    ...

    Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!!!!

    0
    0

  • KmyNicoll pe 16 Apr 2010, 18:23
    buna

    asta e viata!,asa e in romania!

    0
    0

  • almivo pe 16 Apr 2010, 18:10
    Festivalul

    Doar suntem romani ...

    0
    0

  • nicoletafm pe 16 Apr 2010, 18:04
    culmea festivalului

    asa se intampla, dar trebuie sa facem haz de necaz.Asa e viata!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod