Pielea ta vorbeste despre tine

Pe parcursul vietii, pielea reflecta suisurile si coborasurile din viata noastra. Rosu de furie, palid de frica, luminos de fericire, incruntat si cenusiu in momentele de tristete si depresie...

Ranile interioare, stigmatele exterioare


Medicii au stabilit ca afectiuni ale pielii precum psoriazisul, herpesul, eczemele si acneea sunt intretinute si favorizate de stres si de dezechilibre interioare. Daniele Pomey-Rey, dermatolog si psihanalist la Spitalul Municipal din Paris, sustine ca peste 80% dintre maladiile pielii au origine psihica.

"Omul care are o afectiune a pielii transmite un mesaj de care el, personal, uneori, se poate sa nu fie constient, dar pe care subconstientul lui il exteriorizeaza printr-o suferinta a pielii. Omul vorbeste prin pielea sa. Epiderma are un limbaj propriu. Stresul si emotiile sunt traduse de creier prin intermediul neuromediatorilor – acele substante care fac posibila transmiterea informatiei intre celulele nervoase. Celulele pielii, pline de celule sensibile la stimuli, reactioneaza si raspund la aceste mesaje", afirma Daniele Pomey-Rey. Deseori, alergii si leziuni ale pielii apar sau dispar in urma unor emotii puternice, dupa un soc.

Aceasta legatura directa intre creier si piele, vizibila prin roseata obrajilor, paliditate, mimica fetei, uneori involuntara, justifica existenta psiho-dermatologiei si colaborarea dintre psiholog si dermatolog. "Si totusi, nu iti imagina ca daca ai acnee, cineva te va trimite la psihiatru. Dar este foarte posibil sa poti influenta pozitiv problemele pielii, daca vei ajunge sa-ti intelegi si sa-ti rezolvi problemele interioare", precizeaza Daniele Pomey-Rey.

Medicul sustine ca psoriazisul se amelioreaza vizibil dupa o criza de nervi, dupa un soc emotional. Eczemele sunt efectul angoaselor, pierderea parului este efectul ulterior unui stres puternic, al unei emotii negative violente, iar acneea poate fi manifestarea unui moment de tensiune neexprimat.

"Bolile de piele se amelioreaza sub efectul antidepresivelor", afirma Daniele Pomey-Rey. Este o realitate pe care o cunosc toti dermatologii, desi nimic din componenta respectivelor medicamente nu are in comun cu suferintele pielii. "Se dovedeste ca medicina are nevoie de o noua disciplina: neuro-endocrino-psihodermatologia. Sunt dovedite legaturile speciale si puternice care exista intre piele si creier", spune psihologul Didier Anzieu.
 

Machiaj sau tatuaj?

 
Pielea nu reprezinta doar expresia si mesagerul vietii interioare, ci este si o forma a limbajului social. Machiajul, tatuajele, piercingul sunt tot atatea cai prin care omul se exprima, spune despre nevoile si aspiratiile lui, care merg de la dorinta de identificare pana la revolta.

Ridurile, fie ca sunt cele determinate de expresie si de mimica, fie ca sunt cele care apar firesc, sunt exprimarea preocuparilor, grijilor, multumirilor si frustrarilor noastre. Ridurile marcheaza zambetele, emotiile, dar si tensiunea si tristetile.

In concluzie, pielea iti reflecta existenta, felul in care timpul a trecut si este un album al vietii tale. De la cicatricele mici din adolescenta, produse de acneea de la pubertate, pana la ridurile dintre sprancene, de la concentrare, de la semnele din genunchi, pana la cicatricea operatiei de cezariana, de la gaurile din urechi, pana la tatuajul discret de pe coapsa, pielea ta vorbeste despre tine.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alina Prodan pe 21 Sep 2009, 08:50
    aspectul pielii

    Am ramas satisfakuta de cele citite,ku toate ka nu prima oara citesc astfel de informatii,dar orikum sunt foarte interesante asa artikole pe care ar trebui sa le cunoaska majoritatea!Ar fi vrut sa dispun de o carte care nemijlocit tine de aceasta tema in profunzime,mai ales ka akuma sunt insarcinata si mai dispun de ceva timp!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod