Cele mai mari greșeli pe care le facem când avem acnee

Acneea în perioada adolescenței, dar și cea în anii maturității necesită o investigare amănunțită, un tratament stabilit de medicul dermatolog și de o îngrijire atentă a tenului.

Dr. Oana Spânu subliniază importanța diagnosticării corecte și ne spune cum anume este bine să ne îngrijim pielea pentru a nu suprainfecta coșurile ori să nu rămânem cu cicatrici inestetice.

Acneea vulgară, în cazul adolescenților, poate apărea încă de la vârsta de 11 ani, dar este întâlnită și la vârsta adulților, între 30 și 35 de ani, chiar și la cei care nu au suferit de o astfel de afecțiune în trecut. Este important ca medicul dermatolog să investigheze cauzele afecțiunii și să prescrie tratamentul personalizat pentru ca, pe viitor, șansele ca boala să reapară să fie minime.  Acneea poate fi cauzată de mai mulți factori: excesul de hormoni androgeni, reacția agresivă a glandelor sebacee la aceștia, sindromul ovarului polichistic, colonizarea pielii cu Propionibacterium acnes, hirsutism și alopecie androgenetică, acneea indusă cosmetic sau cea din cauzată de clorul din piscină.

Este foarte important să nu agresăm deloc coșurile apărute. Să nu le stoarcem nici acasă, nici la cosmetică. Atenție să folosiți produse de înrgrijire și de machia potrivite, să le evitați pe cele comedogenice (grase, cu putere mare de acoperire), care irită."

"Nu folosiți  leacuri băbești ori tratamente despre care citiți pe internet, ci consultați medicul dermatolog pentru evaluare. Orice tratament nepotrivit poate produce suprainfecții bacteriene, pete și cicatrici. Tratamentul de lungă durată presupune aplicarea zilnica de medicație locală  (creme, loțiuni, soluții)  ce au rolul de a inhiba secreția de sebum, rol inflamator și antibacterian și de a înlătura straturile superficiale ale pielii.

Pentru ca pielea devine mai sensibilă, evitați loțiunile alcoolice de demachiere sau tonice. La fel  și cremele cu parabeni, parfumuri sau sunt colorate. Evitați fondul de ten lichid care încarcă porii.  Folosiți produse hipoalergenice, potrivite tenului acneic, iar, când vă machiați, încercați să folosiți cât mai puține produse.  Crema hidratantă și fondul de ten în bază apoasă sunt suficiente.  De asemenea, evitați să folosiți produse de machiaj din game diferite, întrucât au conținut diferit, iar ingredientele îmbinate pot provoca și mai mari neplăceri”, spune Dr.
Oana Spânu.

Dr. Oana Spânu este medic specialist Dermatologie, doctorand la UMF Carol Davila, absolvent al cursurilor importante din domeniu, participând cu lucrări la congresele internaționale de specialitate. Dr. Oana Spânu tratează, printre altele, toate formele de acnee și urmele lăsate de acnee pe ten sau pe pielea corpului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod