Cum sa te bronzezi fara arsuri si in deplina siguranta

Iti mai amintesti cum fredonai in copilarie? "Vine, vine, vine iar vacanta...". Anii au trecut, acum ai serviciu, care te solicita la maximum - dar a sosit si rasplata: in sfarsit, esti in concediu si te pregatesti sa evadezi la munte sau la mare. Consideri ca te-ai informat in legatura cu metodele de protectie solara, insa... esti sigura ca stii chiar totul? Ce faci daca ti se cojeste pielea? Cum combati alergiile aparute dupa expunerea la soare? Cum procedezi daca simti ca pielea arde si te ustura? Despre toate acestea, dar si despre alte aspecte, am stat de vorba cu dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatovenerolog.

Cum se poate evita cojirea pielii dupa expunerea la soare?

Cu siguranta, te-ai confruntat cu aceasta situatie: abia au trecut cateva zile de plaja, iar pielea ta a inceput sa capete o frumoasa nuanta aramie, cand observi, intai izolat si ulterior pe toata suprafata bronzata, ca aceasta se desprinde treptat. Ah, nu! Ti se pare ca semeni cu un dalmatian! Dr. Mihaela Leventer ne spune ce putem face pentru a evita aceasta situatie.

"Imediat dupa expunerea la soare, se recomanda aplicarea unei creme after sun si, in general, a cremelor hidratante, prin care se reface nivelul de apa din tesuturile epidermei. Daca totusi pielea a inceput sa se curete, este inevitabila cojirea ei pana la capat. De asemenea, exista produse care sunt foarte usor exfoliante, avand in compozitie acid lactic si care realizeaza o cojire uniforma, rapida, astfel incat sa aspectul dizgratios al pielii sa nu persiste mult timp", explica dr. Leventer.

Falsul mit al bronzului montan

In cazul in care credeai ca, daca mergi la munte si te bronzezi, vei fi mai putin expusa riscului iminent al radiatiilor ultraviolete, trebuie sa stii ca aceasta este o falsa impresie. In realitate, intensitatea luminoasa creste direct proportional cu altitudinea astfel incat, daca parcurgi un drum de creasta, captezi tot atat de multa energie luminoasa ca si cum ai sta pe plaja. "Ganditi-va cum arata fetele alpinistilor - chiar daca acestia se afla in zone foarte noroase, unde ninge permanent, sunt arsi - si folosesc creme de fotoprotectie opace, tocmai pentru a fi protejati", subliniaza dr. Leventer.

Prin urmare, lumina de munte si lumina de mare sunt la fel de agresive - in ambele cazuri, este vorba tot de raze ultraviolete, care au aceeasi lungime de unda. Faptul ca la munte nu exista apa marii, care reflecta lumina, este irelevant - paraurile, stancile si iarba reflecta, de asemenea, lumina. Incasezi lumina nu numai stand cu fata la soare sau inotand. De exemplu, gandeste-te ca, atunci cand mergi prin oras in zilele insorite, ajungi sa te bronzezi dupa modelul decolteului - care este una dintre cele mai expuse zone.

Alergii la soare? Iata cum le poti trata sau preveni

Eruptie polimorfa la lumina este termenul medical pentru nesuferitele protuberante mici aparute pe piele dupa o zi de plaja, insotite de senzatia de prurit. Aceasta poate aparea pe tegumentele care nu au fost deloc expuse in timpul anului, fiind protejate de imbracaminte.

Cu toate acestea, in mod paradoxal, exista si eruptii mai intense care apar pe zona care este totusi expusa: fata, maini, dosul picioarelor. Intensitatea reactiei scade treptat pe masura ce expunerea la soare se repeta.

"In situatiile persoanelor cu alergie la soare dovedita - deci nu sufera de o boala fotoindusa, se poate face pregatirea pielii prin expunerea repetata, de scurta durata, la ultraviolete artificiale. Noi preferam ultravioletele de banda ingusta, de 312 nanometri, considerate cel mai putin agresive pentru piele. Acestea nu bronzeaza, ci intervin pe imunitatea cutanata si cresc rezistenta. Noi il numim vaccin cu lumina", mentioneaza dr. Mihaela Leventer.

Dupa expunerea la soare, simti ca pielea ti-a luat foc? Iata cateva remedii...

Dupa ce te intorci de la plaja si faci un dus, simti ca se produce vasodilatatia, pielea se inroseste si ai sentimentul ca "iese foc" din tine. Pentru a combate aceasta senzatie neplacuta, exista diverse metode - comprese cu otet, felii de rosii, iaurt, castravete sau albus de ou. Dar, asa cum ne spune dr. Leventer, cel mai simplu este sa folosesti alcool medicinal, care racoreste instantaneu si calmeaza pielea.

De asemenea, exista diverse creme si lotiuni "blande" care contin cortizon si sunt recomandate in astfel de situatii. Niciodata insa nu vei aplica un astfel de produs pe ten. De asemenea, poti lua o aspirina sau un paracetamol, pentru a reduce inflamatia cutanata, bea cat mai multa apa, pentru a evita deshidratarea si stai la umbra.

Nu uita de buze!

Protectia buzelor este printre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont cand mergi la plaja, penru ca unele forme de cancer apar mai intai in aceasta zona - mai ales pe buza inferioara, care capteaza cea mai multa lumina. De aceea, buzele trebuie protejate cu aceeasi crema de fotoprotectie pe care o folosesti si pentru corp.

Topless sau nudism? Raspunsul corect este: nici unul dintre acestea!

Daca ti-ai propus sa dai dovada de ceva mai mult nonconformism si sa-ti expui bustul la soare, ori chiar intregul corp (in perimetrul rezervat nudistilor), te sfatuiesc sa renunti la idee. Zonele respective nu sunt, in general, expuse la lumina si, prin urmare, se ard foarte usor.

"In aceste portiuni, tegumentul este mult mai sensibil decat cel al altor zone, care sunt mai expuse. Nanocitele aflate in aceasta zona au stat in repaus o perioada foarte lunga de timp si, dintr-odata, sunt expuse unei excitatii la lumina, fiind nevoite sa se apere - iar uneori apararea aceasta poate fi disproportionata", afirma dr. Leventer.

Prin urmare, tocmai in aceste zone epiderma se arde si se cojeste cel mai usor. Iar daca ai si alunite, riscul este cu atat mai mare. In mod categoric, daca ai suferit o interventie chirurgicala pentru eradicarea unui nodul mamar malign, sau daca ai avut o problema precum mastoza chistica, ai contraindicatie medicala de a te expune la soare si la caldura. Pentru femeile care au implanturi de silicon, vestile sunt mai bune - nu exista nici un risc daca isi expun sanii la soare - cu toate ca ar fi preferabil sa reziste acestei tentatii.

Nu te lasa inselata de fotografiile publicate in reviste, care iti arata manechine al caror bust este superb si uniform bronzat. "Pentru sedintele foto, bronzul se obtine din machiaj. Nu trebuie sa ne lasam induse in eroare", subliniaza dr. Mihaela Leventer.

Ai ten uscat? Sau seboreic? Stii cum trebuie sa te protejezi?

Daca ai tenul uscat si deshidratat, este recomandabil sa folosesti o crema intens hidratanta, pentru a preveni descuamarea pielii. In cazul in care tenul tau este gras, seboreic, iti vor fi de folos cremele de fotoprotectie speciale pentru acest tip de ten, care contin un agent absorbant de sebum. Pentru o protectie cat mai eficienta, aplica produsul la fiecare doua ore.



 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • experienta pe 30 Iun 2012, 16:28
    stati linistite

    Chiar daca v-ati ars, si se cojeste pielea dureaza un pic pana se face totul uniform, dar nu va mai expuneti la soare intre timp. Cu rabdarea treceti si peste asta. 1-2 saptamanani si o sa fie ca noua

    0
    0

  • Marya pe 18 Aug 2011, 10:43
    Uleiul de masline este prost pentru bronzat !

    Am fost la mare anul trecut si m`am dat in ultima zi cu ulei de masline , m`am negrit putin , iar anul acesta in prima zi la fel m`am dat cu ulei si am adormit la soare, eram mai rosie ca rosia :| , nu puteam sa dorm noapte si ulterior am aflat ca uleiul atrage foarte mult razele soarelui , dar nu te protejaza . Apoi mi`am luat o crema cu factor de protectie 50 si un lapte de dat dupa plaja . Mi se decojeste pielea doar pe fata [picioare , sani , burta , maini] , dar pe spate nu am nicio problema si m`am si negrit . Deci recomand cu caldura lotiunea de plaja cu factor de protectie 50 ![te bronzezi uniform si destul de rapid fara sa ti se roseasca piela si fara sa te decojesti! ].

    0
    0

  • prundis ramona pe 29 Iun 2011, 19:23
    despre expunerea la soare

    buna.si eu am fost la plaja si mi sa inrosit pielea f tare acum mi se cojeste dar pana plek la mare sper sa se termine k arata f rau

    3
    0

  • anonim pe 25 Iun 2011, 12:49
    ma cojesc

    am fost la piscina si am stat de la 10 pana la 6 nu este indicat dar incapatanarea mea de a ma bronza acum......am de suferit am pielea rosie in zona picioarelor si a sanilor acum ma cojesc pe sani si si pe miini.nush ce sa fac ori sa ma cojesc mai repede ori.....arat foarte rau..ati pute va rog sa ma ajutati???cu un sfatva multumesc din tot sufletul:*

    0
    2

  • anonima pe 23 Iun 2011, 20:11
    uitasem

    stau la munte ..:d de aia ..:D bronzu asta se prinde cel mai bine si tine cel mai mult ..:D :P

    0
    2

  • anonima pe 23 Iun 2011, 20:09
    Uleiu de masiline da rezultate beton :D

    m am dat cu ulei de masiline pe fata .. si am stat in soare era beton de puternic de la 10 pna la 5-6 .. stiu k nu este indicat dar nu am avut niciodata nici 1`problema .. ieri imi era rosie azi imi este neagra... e super :X .. cum mi a iesit ... desi mi a aparut un cosuletz ..:D l`am rezolvat ..:)) e si caraghios .. picioarele si restu corpului sunt usor creole...eh am timp sa ma fac si restu ..:D deci bfta cu uleiu :D :P

    1
    0

  • alx pe 2 Iul 2010, 23:21
    raspuns pt andreea

    cu s p e r m a scapi de pistrui

    8
    2

  • andreea pe 28 Iun 2010, 13:08
    :|

    as vrea sa ma prinda repede soarele dar nu stiu ce sa fac imi apar foarte multi pistrui pe corp si pe fata si as vrea un demediu pentru pistrui pentru ca am foarte multi pe fata va multumesc foarte mult:|:x

    3
    0

  • nicoleta pe 17 Iun 2010, 17:24
    bronz naspa

    am fost la mare si am stat o zi ,la plaja si cand am venit acasa. ma ustura pielea si akum a inceput sa mi se decojeze vreau sa stiu daca pilea se ia doar pe spate......k vad k si pe picioare de vede uarat numai pete am folosit i crem.. am numai pete pe mine....multumesc

    2
    0

  • Giselle pe 4 Mai 2010, 02:14
    :)

    dar nu uitati de ulei :)) eu folosesc un ulei de la garnier , ambre solaire cu parfum de nuca de cocos are 200 ml este maro inchis face pielea mai fina luceste mama mama...dar e cu factor de protectie scazut ... gen 2 !bafta 2010

    2
    0

  • Giselle pe 4 Mai 2010, 02:11
    :)

    ce e ma nene as agreu sa va luati crema cu factor de protectie mai mare si sa stati cat vreti la soare cu capul acoperit ... din cand in cand intrati in apa rece de la piscina cand va simtit incinse... nu as putea sa va explic ce bronz frumos am eu... nu e o mare arta pt un bronz simplu.recomand 2-3 sedinte scurte de solar la inceputul verii. deja este inceputul lunii mai si eu sunt neagra , intoarce lumea capul.:D deci. apa rece cat mai des prinde si mai rpd bronzul , te si racoreste plus ca face pielea mai ferma.

    3
    0

  • Alexandra pe 17 Iul 2009, 20:28
    M-am prajit ca o chiftelutza

    Am fost acum 2 zile la strand si cred ca am stat cam mult la plaja de la 10 pana pe la orele19:00. Stiu ca nu este indicat, dar ce sa fac? Acum ma ustura pielea, mai ales in picioarele, mainile si fata.Ce pot sa fac?Ma puteti ajuta?

    5
    0

  • Alexandra pe 17 Iul 2009, 20:26
    M-am prajit ca o chifteluta

    Am fost acum 2 zile la strand si cred ca am stat cam mult la plaja de la 10 pana pe la orele19:00. Stiu ca nu este indicat, dar ce sa fac? Acum ma ustura pielea, mai ales in picioarele, mainile si fata.Ce pot sa fac?Ma puteti ajuta?

    2
    3

  • gabriela pe 24 Iun 2009, 13:31
    bronz ratat

    Buna!mi-as dori sa aflu un tratament cat mai eficient deoarece am stat cam mult la plaja...intre orele10- 15....timp de 3 zile...cand am plecat de la mare nu aveam nimic...de 2 zile a inceput sa mi se cojeasca pielea.Se vede destul de urat.As putea sa fac ceva sa nu se mai cojeasca?Sau sa se cojeasca mai repede?imi va mai ramane bronzul sau imi vor ramane pete?Vreau sa aflu neaparat un remediu.Multumesc

    0
    0

  • ank pe 24 Aug 2008, 13:04
    :)

    Buna!mi-as dori sa aflu un tratament cat mai eficient deoarece am stat cam mult la plaja...intre orele10- 12 unori chiar pana la 2....timp de 7 zile...cand am plecat de la mare nu aveam nimic...de 2 zile a inceput sa mi se cojeasca pielea.Se vede destul de urat.As putea sa fac ceva sa nu se mai cojeasca?Sau sa se cojeasca mai repede?imi va mai ramane bronzul sau imi vor ramane pete?Vreau sa aflu neaparat un remediu.Multumesc

    3
    4

  • kitt pe 23 Iul 2008, 13:30
    :)

    As vrea sa stiu o chestie: Daca la inceputul verii, la primele expuneri la soare am folosit crema de protectie cu factorul 30, apoi, 15, acum, ca am o piele frumos bronzata (deloc exagerat, nu sunt ciocolatie, ci aramie si imi place foarte mult), pot folosi crema cu factorul 2? Am cunoscut persoane care isi ung pielea cu ulei de masline...Vreau sa stiu neaparat efectele acestui "tratament" ...Recomandati asa ceva? :) Multumesc...

    1
    5

  • geanny pe 3 Iul 2008, 16:24
    m-am prajit

    Buna! ma numesc geanina am 17 ani....akum 4 zile am fosr la mare pt prima data sh am stat kam mult p plaje de la 10 dimineata pana la 2....cand am plecat de pe plaja nu aveam nimica...dar dupa 3 ore mi s-a facut pielea rosie ...ma ustura tot corpul...iar acuma dupa 4 zile piele a inceput sa mi se decojeasca...inca este rosie....si am pe tot corpul basici pline cu lichid.... in locul in care mi se decoseste pielea...ramane aspru....spuneti-mi ce sa fac va rog frumus....MULTUMESC.

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod