Cum sa scapi de nesuferita matreata

Pielea capului tau este exagerat de sensibila, se cojeste, iar tie iti este teama sa te imbraci in nuante mai inchise, la gandul ca in curand matreata care iti "ninge" pe umeri va deveni vizibila. Insa nu exista nici un motiv sa traiesti cu spaima unui nou atac al matretii. Iata cateva sfaturi si remedii care te vor ajuta sa ai parul sanatos si stralucitor, recapatandu-ti increderea in tine.

Ce este matreata si ce anume determina aparitia ei?

Matreata este o afectiune extrem de raspandita a scalpului si toti ne confruntam cu ea, la un moment dat. Ceea ce o provoaca este o hipersecretie a unei ciuperci numite Pityrosporum Ovale, care se gaseste, in mod natural, in sebumul produs de scalp. Cand se intampla acest lucru, consecinta o reprezinta o supraproductie a celulelor pielii, care se strang la nivelul scalpului si, ulterior, se desprind sub forma de coji.

De ce se intampla acest lucru? Cauzele sunt multiple, cel mai adesea "vinovatul" fiind un dezechilibru hormonal, stresul, regim alimentar impropriu sau sau intoleranta la un produs de ingrijire a parului (indiferent ca vorbim despre sampon, balsam, vopsea ori produse de coafat).

Pe de alta parte, este important sa stii ca nu toate cojile care ti se "astern" inestetic pe umeri sunt specifice matretii. In unele cazuri - e drept, destul de rare - ceea ce pare sa fie matreata nu reprezinta altceva decat consecinta directa a uscarii scalpului. Problema se va rezolva cu un tratament avand efect de hidratare intens si schimband produsele de ingrijire a parului cu unele destinate firului uscat si deshidratat.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema?

In majoritatea cazurilor, matreata se trateaza cu succes folosind sampoane special concepute in acest scop. Produsele anti matreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Daca problema este mai serioasa, medicul dermatolog va recomanda un produs mai puternic.

Cat de des ar trebui sa te speli pe cap? Raspunsul este relativ. Astfel, unele produse sunt concepute pentru spalarea zilnica a parului, in timp ce altele vor fi folosite de 2-3 ori pe saptamana. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si respecta-le cu strictete.

Specialistii americani in problemele parului si scalpului recomanda folosirea alternativa a produselor speciale pentru combaterea matretii, respectiv a celor obisnuite. Daca vei descoperi ca samponul obisnuit duce la reaparitia matretii, axeaza-te, timp de cateva luni, numai pe un produs special.

Atunci cand folosesti un sampon anti matreata, ai grija ca miscarile de masare a scalpului sa fie lente si blande. Nu uita ca pielea capului este deosebit de sensibila si iritata (doar de aceea ai matreata...). Procedand astfel, vei activa circulatia sangelui la nivelul scalpului si vei exfolia celulele moarte de la suprafata.

De asemenea, nu este indicat sa te vopsesti sau sa-ti faci permanent in perioada tratamentului pentru matreata. Elementele chimice din compozitia acestor produse vor irita si mai mult un scalp oricum sensibil. Cand iti usuci parul, ai grija ca aerul sa nu fie prea fierbinte - desi, cel mai bine este sa-ti lasi parul sa se usuce liber, daca este posibil.

Daca, dupa cateva luni de folosire a samponului anti matreata nu ai scapat de aceasta problema, este recomandabil sa te adresezi unui medic dermatolog.



 

Comentariile 1-50 din 213

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 17 Aug 2014, 11:58
    buna ziua

    am si eu o problema cum pot sa scap cat mai repede de matreata e chestia ca am si o rana deschisa poate sa fie de la vopsea ca am stat mult

    0
    0

  • Roxana Georgiana pe 2 Mai 2014, 11:37
    eu am scapat natural de matreata

    Am avut si eu probleme asemanatoare cu matreata, si mi-a trecut greu pana am gasit un sampon bun. Am fost la doctor sa imi zica ce sa folosesc ca sa scap de matreata si mancarimea scalpului ….. mi-a dat un sampon natural pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation. Samponul e incredibil… m-am indragostit de el. De cand am inceput sa il folosesc am scapat de matreata si mancarimea scalpului. Imi place enorm de mult mirosul si imi place ca nu face spuma multa cum fac produsele chimice. Pup

    9
    0

  • dumitru adrian gabriel pe 24 Feb 2014, 17:46
    cum sa schapi de matreata

    buna,eu sunt adrian !!! Va spalati pe cap si dupa aceea va clatiti cu otet stati c-am 20 de minute dupa aceea va pieptanati si dupa aceea va clatiti fara sampon si dimineata cand va sculati nu o sa mai aveti matreata!!!Eu sper ca v-am ajutat!!!! :* :* :*

    1
    0

  • eduard pe 13 Dec 2013, 21:47
    ?

    zilele trecute am facut un comentariu, mai lung, ce-i drept, insa extrem de benefic pt majoritatea persoanelor care acuza anumite afectiuni capilare. si totusi, nu s-a publicat. poate aveti un raspuns pertinent la anularea comentariului. fata de cititori ar fi fost frumos mult mai multa transparenta din partea voastra. in definitiv, am scris despre matreata si nu despre...politica. ma rog...

    1
    0

  • lucian pe 22 Nov 2013, 11:10
    matreata

    cel mai bun remediu DATI/VA CU SACAZ

    1
    0

  • andreea pe 8 Iul 2013, 10:11
    cum sa scapi de matreata

    masati capul cu spirt sanitar :)

    6
    1

  • ioana pe 26 Iun 2013, 16:20
    matreata

    mai alex tare prost mai esti

    3
    0

  • cris pe 9 Mai 2013, 21:00
    cel mai bun sampon impotriva matretii

    VICHY-CEL MAI BUN SAMPON ANTI MATREATA 55 LEI

    2
    3

  • Florescu pe 6 Apr 2013, 10:25
    Matreata

    M-am confruntat cu aceasta problema, si rezultate excelente a dat samponul natural Naturalint. E un concentrat de extract de urzici. E super! Mi-a si hranit parul, il folosesc de vreo patru luni si sunt foarte multumita, dupa atatea alte produse costisitoare! Am scapat in sfarsit de matreata!

    2
    1

  • gaby pe 3 Apr 2013, 06:45
    matreata

    eu personal va recomand un sampon de urzica cumparat de la farmacie sau orice sampon din plante naturale STIU CUM E E INGROZITOR SA AI MATREATA

    2
    1

  • donpaul pe 1 Nov 2012, 20:11
    Metreata

    deci sa va spun cum am facut eu de am scapat de matreata defapt nici nu am avut vrodata. E simplu trebuie sa iei niste carbune cu acetona si cu otet faci doua oua prajite bine de tot le amesteci pana face o zeama apoi la 12 noaptea te duci in cimitir si tai o gaina apoi aprinzi o lumanare si o umpli cu ce tiam scris mai sos apoi bagi capu in curu gaini si vei opbserva ca dupa mai putin de 0.2 secunde toata matreata este de doua ori mai multa garantat incercati asta si o sa dea succes.

    9
    41

  • dana pe 23 Aug 2012, 14:36
    ptr mihai

    Esti foarte inteligent Mihai! In afara de faptul ca stai prost cu gramatica limbii romane, iti urez si un pitiriazis pe fond de stres, eventual, sa te vad cum citesti toate postarile ptr a gasi si ptr tine o solutie. Bafta!!!

    14
    10

  • mihai pe 19 Aug 2012, 02:18
    scapi de matreata 100%

    Dativa de 100 de ori cu capul de monitor veti scapa garantat de matreata

    4
    23

  • bianca pe 12 Aug 2012, 12:02
    eu am scapat de matreata cu sapun de casa de la tara de la mine

    puteti sa va spalati cu sapun de casa pentruca eu asa am facut si nu mai am deloc cici un fir de matreata spunetile la bunicele voastre sa faca sapun de casa cu soda asa scapati trebuie 2 luni si ceva: sper ca va-m ajutat

    5
    5

  • dana pe 21 Iul 2012, 20:25
    matreata

    Nu am citit toate comentariile de aici, de aceea nu stiu daca a mai scris cineva despre urmatoarea crema cu care eu chiar am scapat de matreata... cel putin pana acum!!! Dupa ce am incercat mai multe tratamente (insemnand lotiuni capilare, sampoane etc), mi-am comandat de pe internet o crema care contine CALOMEL, crema pe care, de altfel, mi-o recomandase si medicul dermatolog (deci nu este vreo bazaconie!!), dar nu am gasit nicio farmacie cu laborator care sa o prepare. Adresa este www.scapa-de-matreata.xmed.ro. Costa 30 lei o cutie, eu mi-am comandat 2 ca sa fiu sigura, si va spun ca dupa numai jumatate de cutie nu mai am matreata. O voi folosi pe toata ca sa respect indicatiile pe care le-am primit. Acolo este trecut si un sampon care trebuie folosit pentru spalare. Acesta se numeste STIEPROX si se gaseste in farmacii. Daca vreti sa incercati, sa stiti ca eu prima data mi-am dat 3 seri la rand fara se ma spal, apoi am respectat schema recomandata de ei. Mult succes!!

    0
    3

  • Lorena pe 29 Iun 2012, 10:36
    matreata

    Dar daca e speli numai cu apa rece la cap,fara sampon cum iti cureti paru,desi scapi de matreata paru cum e curatat si hranit,doar cu apa?

    3
    3

  • claudiu pe 12 Iun 2012, 23:40
    TRATAMENT DEFINITIV

    POATE VI SE VA PARE CIUDAT CE VA SPUN DAR CHIAR FUNCTIONEAZA !!!!! Eu aveam matreata cu kilu` am dat bani pe sampoane, minuni... fara rezultat, si mi-a zis cineva sa nu mai ma spal deloc cu sampon doar cu apa si sa masez capul usor cu buricul degetelor cand ma spal sa nu ma scarpin!!! Acum o data la doua zile ma spal pe cap in felul asta cu apa rece(important!!!) si nici un bob de matreata, nu mai folosesc nici gel(nu folositi nici voi), si inca ceva foarte important dupa ce va spalati nu stergeti parul cu prosupul doar stoarceti-l bine si lasati-l sa se usuce eventual stati la soare. GARANTAT CA NU VETI MAI AVEA MATREATA SAU COAJA CREDETI-MA!!!!

    10
    5

  • ioana pe 8 Iun 2012, 01:17
    vai de capul vostru

    Numai analfabetii au matreata? Majoritatea fac 12 ani de scoala si chiar nu se lipeste nimic de ei? Asa va trebuie, sa aveti matreata!

    2
    22

  • Roby pe 12 Apr 2012, 12:45
    mdeah...

    Eu am 13 ani si de vreo 3 luni am matreata. nu am chiar atat de multa, dar am. problema mea e ca dupa ce ma spal pe cap, si imi usuc parul totul e bine, dar ziua urmatoare din nou apar cateva bucatele de piele moarta.... nu mai stiu ce sa fac si ce sampon sa folosesc... Nu cred remediul cu oua e foarte de recomandat. Oricum, ajutooooooor!

    11
    3

  • naty pe 1 Apr 2012, 19:19
    Matreata

    Am o problema mii lung parul si am probleme cu par uscat si cu matreata ce sa fac... datimi careva sugestii... numai va rog ca sa fie naturale.... ca nici nu mai stiu ce sampunuri sa folosesc... mersy...

    1
    5

  • okko pe 27 Feb 2012, 19:48
    Matreatza!!!

    Ajutor !!!! am o gramada de matreatza si nu stiu cum sa scap de ea vrun sfat?????:) va pup!!!:):):):D

    17
    3

  • cristi pe 27 Feb 2012, 19:23
    cristi_cristi5448 add

    cum sa scap de matreaaaaata aoleo doamne am facut sahara sa creasca nu ati vazut cum a crescut zapada? Eu mi-am dat cu mainile in cap si ma-m scarpinat cine ma poate ajuta am dat si cu sare si cu oua si cu tot si nik :|:|:|:|:|:|:|:|:|:|:| un remediu plzz :*:* plzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    5
    1

  • voina adrian pe 25 Feb 2012, 15:22
    matreata

    cum fac sa nu mai am matreata?De 2 -3 luni am matreata ,nu mai pot.....va rog sazi ziceti ce trebuie sa fac.Dar am o conditie sa nu ma coste multok?

    3
    2

  • Tudor pe 21 Feb 2012, 16:09
    Am matreata

    Sorine vorbesti serios cu bicarbonatul? Bicarbonatul asta e tare smecher, eu il folosesc pt mirosul de transpiratie. Daca ar sti toti de el, industria cosmetica ar da faliment. Ma dadeam cu toate prostiile si tot duhneam cand transpiram. Ma dau cu bic. si nu mai am nici o treaba.

    8
    1

  • matreata reaaaaaa pe 10 Feb 2012, 22:32
    matreata

    cum sa scapi de matreata de la copiii ?

    16
    1

  • hghjghj pe 7 Feb 2012, 13:40
    hghgkghg

    oameni buni eu zic ca de cele mai multe ori matreata apare datorita alimentatiei,stresului,dak esti baiat si esti "prieten cu una din manutele tale" si aia poate fi una din marile probleme....deci...cred ca pentru a scapa de matreata definitiv..tre sa marcati problemele din interior pt ca de acolo iese matreata.....nu cu smapoane...sau sapunuri

    0
    6

  • Enache sorin pe 30 Ian 2012, 21:49
    Matreata

    va spalati cu 2 oua in cap si apoi va limpeziti cu bicarbonat nu glumesc chiar tine asta incercati si voi pt un par sanatos nu sampoane si toti drakii care nu sunt bune de nik

    2
    3

  • ALINUTA pe 24 Ian 2012, 12:04
    matreata

    la ce naiba ati intrat sa vb numai aiurea ducetiva unde e de vb nu unde nu este de vb sunteti niste magari uni cei 7 ani de acasa isi sp cuvantu

    8
    8

  • elena pe 27 Nov 2011, 22:56
    matreata

    pt a scapa de matreata,, de cojile cu prurito,, folositi de la farmacie olio de erbe,, asa se cheama,,va ungeti tot capul lasati 20, 30 minute intre timp va pieptanati mereu in toate directiie dupa umeziti parul cu putina apa masati tot capul cu degetele bine si va clatiti,,va spalati la 2 zile,, nu folsiti alt sampon. acesta contine olio de erbe si sampon . succes

    7
    4

  • Ovidiu M pe 25 Nov 2011, 03:21
    Articol slab documentat

    Nu stiu unde s-a documentat autoarea articolului, dar cert este ca nu a facut-o cum trebuie, pt ca a ratat atat vinovatul principal, cat si modalitatea de producere a matretii. Nu Pitysporum ovale este vinovat de producerea matretii, ci Malassezia globosa, cu toate ca multa vreme oamenii de stiinta au considerat ca raspunzatoare ar fi o alta ciuperca, respectiv Malassezia furfur. Aceasta ciuperca se atasaza de pielea scalpului, consumand grasimea (sebumul) produsa de aceasta. In acest proces excreta acizi grasi nesaturati care irita pielea capului cauzand iritatii ce duc la decojirea sa. In momentul acesta nu stiu sa existe un tratament permanent, avand in vedere ca aceasta ciuperca se gaseste in aer si deci infectia se realizeaza la scurt timp dupa ce iesim de la dus. Probabil ca singura modalitate de vindecare va fi ca cei sensibili la acesti acizi sa capete o forma de toleranta prin interventie medicamentoasa, dar mai avem pana la asta :-). PS: in 2008, cand a fost scris articolul, se stia deja ce ciuperca este in realitate raspunzatoare de matreata, asa ca de-aia acuz documentarea autoarei.

    6
    8

  • ANTI MATREATA pe 18 Nov 2011, 21:25
    Anti matreata

    si eu am facut matreata de 1 luna si umpic si am cam neglijato si eu si dupa ce am vazut cat de serioasa este treaba..m`am dus si miam luat de la o farmacie un sampon special cu care mam spalat 3 saptamani la rand si apoi samponul NIVEA ANTI MATREATA cel mai bun impotriva matretii si de la prima aplicare am scapat de ea....

    7
    3

  • Denii pe 23 Oct 2011, 20:18
    Matreata

    eu am scapat de matreata asa:am mers la un mini market,am luat un tub mic de sampon wash and go anti-matreata,am mers acasa si mi`am udat parul si scalpul foarte bine!am turnat otet pe tot scalpul si mi`am pus tot tubul de sampon pe scalp.Am frecat foarte bine scalpul,si am mai dat o data cu otet.Am pus un prosop in par si am stat asa 10-15 minute.Dupa aceea m`am clatorit bine cu apa iar dupa aceea cu apa si otet.Am cumparat un sampon pepa de urzica si mi`am pus un pumn plin cu samponul de urzica si am frecat.M`am clatorit foarte bine si l`am uscat cu feonul.Acum nu mai am treaba cu matreata si asta fac 1 data la 1 an.Nu mai am pic de matreata!

    9
    8

  • dorin pe 25 Aug 2011, 06:43
    matreata

    Am matreata de citeva luni,unii glumesc ,dar e si suparator si nesanatos,am cam neglijat-o si s-a amplificat ajungind la coji groase pe scalp.Acum incerc un tr.:clatire finala dupa baie,cu zeama de urzica fiarta(250 ml) in care zdrobesc 2 aspirine.Succes!3v388

    6
    4

  • Dana pe 3 Iul 2011, 14:12
    Sampon antimatreata

    Si eu am avut probleme cu matreata si am incercat tot felul retete si sampoane. Intr-un final am ajuns la dermatolog si acesta mi-a recomandat un sampon de la o firma germana, numita LR. Ce-i drept a fost cam scump, dar a meritat. In mai putin de o saptamana am scapat. Din cate am inteles rezolva, daca nu, amelioreaza si probleme mai grave ale scalpului. Ce e mai rau e ca nu se gaseste in comert si se poate achizitiona doar de la reprezentantii firmei. Eu l-am luat de la un domn Adrian, il gasiti la 0723741188. Va doresc multa sanatate!

    7
    7

  • alexandra pe 2 Iun 2011, 15:44
    cum sa scapi de matreata

    eu am incercat cu sampon de urzica incercati si voi o sa reusiti

    6
    8

  • nicoleta pe 1 Iun 2011, 21:50
    cum scapi de matreata

    VICHY e solutia, garantez pentru el, intr-o luna maxim scapati de matreata.

    8
    18

  • Mihaela pe 29 Mai 2011, 22:36
    matreata

    Eu am scapat de matreata cu saponul solid "Soak&Float" de la Lush

    5
    7

  • Anonim pe 13 Mai 2011, 00:14
    Scapi de matreatza 100%

    Daca aveti matreatza si nu mai stiti ce metode sa incercati pt a scapa de ea,am eu una foarte eficienta.Masati scalpul cu putina sare dupa care clatiti;la a 2-ua sau a 3-ia utilizare sigur ve-ti scapa de ea.La mine a functianat si va spun sincer ca si prietenii mei(cei care aveau matreatza)au scapat si ei prin aceasi metoda. Sper ca v-am fost de folos.

    28
    6

  • bit pe 18 Apr 2011, 17:07
    nizoral...

    in trecut nizoralul a dat randament bun. 2-3 spalari si totul era ok. acum insa e problema mare.... am vazut ca a dat cineva aprox 30 de lei pe nizoral. de unde??? ultimul l-am luat cu 43. dovedesc cu bon... in sfarsit, orice sampon e bun atunci cand apare. dar dupa parca nu mai e aceeasi reteta, nu? asadar, cum se scapa rapid de matreata? nu o mai suport... as alege varianta cu tunsul 0, dar... sigur scap?

    7
    4

  • andrei pe 9 Apr 2011, 13:02
    matreata

    am matreata de 2 ani jumate si am luat fel de fel de sampoane si ultimu sampon este nivea si tot nu da niciun rezultat. matreata se transforma in nisip in cap. care stie cum sa scap de matreata fara glume andrei.smekeritul

    3
    12

  • awer pe 2 Apr 2011, 23:49
    MATREGARI DIN TOATE....

    TOTI ANALFABETII AU GASIT LOC DE INTALNIRE AICI.SI GLUMETII ASTIA DE DOI LEI.VAI DE CAPUL VOSTRU.. CARE CAP! ?

    6
    28

  • delia pe 29 Mar 2011, 12:53
    matreata

    buna ziua si eu am mari probleme cu matreata nu ma mai pot scapa de ea.si mai am o problema parul meu se uleiaza extrem de repede ca tot la 2-3 zile trebuie sa ma spal pe cap ca daca ma las asa zici ca ma lins o vaca pe cap si mie si rusine sa ies asa din casa.dati-mi si mie o solutie va rog.

    6
    13

  • vlad pe 1 Mar 2011, 16:58
    MATREATA

    VA ROG FRUMOS SPUNETIMI O METODA CIT MAI EFICIENTA PENTU A SCAPA DE MATREATA ASTA NENOROCITA. VA ROG FRUMOS. CA AM DE CEVA TIMP ACEASTA PROPLEMA SI NU STIU CUM SA MAI SCAP DE IA AM INCERCAT TOT CE ATI ZIS VOI SI NU A MERS CE SA MA FAC.

    5
    10

  • maica pe 21 Feb 2011, 18:48
    matreata

    luati pamant galben cu apa minerala garantat 100% si de doctori

    15
    7

  • alex pe 18 Feb 2011, 15:28
    .

    Te tunzi zero si ai rezolvat problema, mare scofala

    10
    38

  • alex pe 18 Feb 2011, 15:27
    .

    Te tunzi zeri si ai rezolvat problema ;)

    9
    38

  • anonim pe 6 Feb 2011, 17:50
    solutie

    ceaiul de rosmarin este cel mai bun,incercatil

    4
    20

  • vsile pe 5 Feb 2011, 17:50
    cel mai eficient produs impotriva matretii

    Am matreata intensa de cca un an de zile, am incercat cu diferite produse dar fara rezultat. Am descoperit de curand sapunul cu sulf care dupa 4-5 spalari m-a scapat de matreata ,recomand tuturor:spalare pe par doar cu acest sapun dupa care se clateste bine cam de doua ori pe saptamana. Sapunul cu sulf se gaseste in farmacii, costa aprox. 6 lei. Succes!

    4
    11

  • .............................. pe 1 Feb 2011, 12:23
    matreaza

    toata lumea se plange da matreata ,dar nu va mai plangeti nu ati auzit de dermatolog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!~x[

    5
    31

  • ioana pe 31 Ian 2011, 21:14
    draga alexandra -elena

    sfatul meu este ca trebuie sa te speli mai rar pe cap si incearca sa te speli cu nizoral ca este f bun ,dar este cam scump in jur de 3zeci de lei dar merita !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    12
    18
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod