Sex. Interzis gravidelor?


Viata sexuala este un aspect important, poate cel mai important, dar si deseori neglijat, cand e vorba despre un barbat si o femeie pe cale de a deveni parinti. In timp ce...

Viata sexuala este un aspect important, poate cel mai important, dar si deseori neglijat, cand e vorba despre un barbat si o femeie pe cale de a deveni parinti. In timp ce unele cupluri cunosc in aceasta perioada noi satisfactii, pentru altele dovada fizica a dragostei ridica anumite intrebari. Mai poate fi placut? Cat de sigur este pentru femeie si pentru fat?

Aceasta grija este comuna tuturor cuplurilor aflate in aceasta situatie. Se poate intampla ca actul sexual sa cauzeze pierderea de sarcina? Dr. Monica Dunarintu, medic primar obstetrica-ginecologie, la Fundatia Marie Stopes, spune ca gravidele care nu sufera de vreo afectiune au libertatea de a face dragoste in primele doua trimestre de sarcina. Totusi, ea insista asupra anumitor situatii specifice de care trebuie sa tineti cont:

1. In cazul in care nu exista nici o patologie asociata sarcinii, care poate provoca avortul - pierderea unei sarcini anterioare sau nasterea inainte de termen - si care necesita tratament pentru mentinerea sarcinii (daca suferi de astfel de afectiuni, obstetricianul te va instiinta in urma consultului), in primele doua semestre (lunile 1-6) femeia gravida poate avea o viata sexuala normala;
2. Este foarte important sa folositi prezervativ. In lichidul spermatic exista anumite subtante numite prostaglandine care declanseaza avortul, mai ales in lunile inaintate de sarcina.

Acestea sunt eliminate si atunci cand femeia ajunge la orgasm. Pe de alta parte, prezervativul va fi o bariera impotriva bolilor venerice;
3. Unele gravide au libidoul mai scazut, iar partenerul trebuie sa se obisnuiasca cu acest fapt. Oricum, in ultimul trimestru de sarcina actul sexual devine incomod din cauza burticii, astfel incat cuplul trebuie sa fie mai inventiv ca niciodata la capitolul pozitii.

In al catelea cer te mai transporta placerea?

Sexualitatea, ca si raspunsurile organismului la sarcina, difera de la persoana la persoana. Unor barbati le vine greu sa mai socoteasca o femeie gravida ca fiind atragatoare. Sau femeia se simte prea rau, pentru a considera ca este sexy.

Oricare ar fi sentimentele care va incearca, foarte importanta este exprimarea sentimentelor de retinere sau ingrijoarare fata de partener. Pe de alta parte, exista cupluri care gasesc ca pe parcursul unei sarcini viata lor sexuala cunoaste imbunatatiri, din diferite motive:
  - nu se mai gandesc la metodele de contraceptie pe care ar trebui sa le foloseasca;
  - femeile se bucura de libertate, deoarece uita de sindromul premenstrual;
  - unele dintre viitoarele mame simt o placere mai mare pe perioada sarcinii;
  - partenerii adora schimbarile care survin in trupul sotiei - sanii mai tari si mai apetisanti, de exemplu.


Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irina pe 9 Mar 2009, 16:51
    buna ziua

    sunt insarcinata in 6 luni,dar nu mai am nici o placere de a face sex cu sotu din primele luni,Este normal?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod