Cum impletim relatia pasionala cu increderea?

Exista doua aspecte ale dragostei care se opun si aparent, chiar se exclud reciproc. Din limba greaca vin doua cuvinte - eros si agape- pentru a separa cele doua modalitati total diferite de a trai ceea ce numim "dragoste".
Dragoste pasionala vs. relatie stabila si responsabila

"Eros" se refera, desigur, la dragostea pasionala, in timp ce "agape" defineste relatia stabila si responsabila, care se stabileste intre cele doua persoane care tin foarte mult una la cealalta. Contrastul intre "eros" si "agape" ne ajuta sa intelelgem de ce fiecare dintre aceste forme ale dragostei au proprii sustinatori care pretind ca detin singurul mod adevarat de a simti dragostea, caci e perfect adevarat, fiecare din cele doua aspecte are propria sursa de atractie, adevar si valoare.

Sustinatorii lui Eros vorbesc despre dragostea adevarata ca un dor mistuitor, disperat, de persoana iubita, perceputa ca fiind diferita, misterioasa, seducatoare. Profunzimea dragostei se masoara in intensitatea obsesiei pentru persoana iubita. Asociate dragostei adevarate sunt sentimentele de emotie, extaz, dramatism, anxietate, tensiune, mister si dor.

Sustinatorii lui Agape spun ca dragostea adevarata este un parteneriat in care sunt angajati profund doi oameni. Cei doi au in comun multe valori fundamentale, interese, scopuri, si tolereaza cu sinceritate diferentele dintre ei. Profunzimea dragostei se masoara prin increderea si respectul reciproc pe care-l au unul fata de celalalt. Asociate dragostei adevarate sunt sentimentele de devotament, siguranta, intelegere, sprijin reciproc si alinare.


Relatia de dragoste incepe prin seductie


Cele doua aspecte ale dragostei pot fi vazute si ca etape diferite prin care trece evolutia unui cuplu. Inceputul unei relatii de dragoste incepe prin seductia pe care unul sau ambii parteneri o initiaza pentru a fi impreuna cu cel/cea dorita. In ce consta seductia? E faptul de a fi abatut de la tine insuti, apoi recentrat pe altceva care seduce. ("Arta de a cultiva relatii durabile in dragoste, prietenie, profesie", Gerard Apfeldorfer).   

Persoanele prinse in acest fior al seductiei vorbesc despre intensitatea emotiilor traite, despre nevoia de a se simti posedat si a poseda. Tocmai in aceste emotii intense se afla o capcana careia ii cad prada cei care sunt convinsi ca dragostea adevarata se exprima doar in acest fel mistuitor.


Atunci cand doi oameni se seduc reciproc, ei nu se inteleg

A-l intelege pe celalalt, a-i intelege sentimentele, motivatiile, punctele de vedere duce la pierderea iluziilor si a entuziasmului. Relatia de seductie se supune legii "totul sau nimic", nu se conjuga decat la prezent - esti sedus sau nu - si poate fi deci luata mereu de la capat, astfel incat nu cere implicare, si trebuie considerata ca un joc.

Cuplurile care reusesc sa treaca intr-o noua faza a relatiei lor sunt formate din parteneri care reusesc sa comunice empatic unul cu celalalt. Empatia permite intelegerea emotiilor si a punctelor de vedere ale celuilalt, da acces la intimitatea lui, confera sentimentul unei impartasiri. Partenerii care au curaj sa aprofundeze comunicarea empatica petrec impreuna cu celalalt momente minunate de intimitate reciproca, intr-un climat placut de incredere.

De psihoterapeut Viorica Dragomir, Clinica Aquamarin
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod