Trei zile la Freedom Jazz in The City: Stelele ale jazz-ului cântă la Marul de Aur

Trio Barbera, Marius Mihalache și Irina Sârbu deschid cea de-a treia ediție a festivalului Freedom Jazz în The City, eveniment care va avea loc între 9 și 11 mai, la restaurantul Marul de Aur din București.
După ce a dat proba de foc în arșița de la Vama Veche și s-a consacrat ca promotor al muzicii de calitate în București, Freedom Jazz propune trei seri de muzică bună, în care vor fi prezentate cele mai importante proiecte jazz ale acestui an.  De la jazz, ento-jazz, samba, și până la bossa nova, blues, tango sau muzici din Bucureștiul interbelic, cea de-a treia ediție a festivalului pomite experimente acustice inedite, în proiecte consacrate, care au atins excelența, întrunind recunoașterea unanimă a criticii și a publicului.

9 MAI:
Festivalul debutează în forță, pe 9 mai, cu Sorin Dragoș, urmat de Trio Barbera, pentru ca apoi etno-jazz-ul să-și ispitească audiența cu vigoarea filonului tradițional, înnobilată de cele mai îndrăznețe sunete ale muzicii contemporane.
Ecouri de muzică populară amestecate în ritmuri discrete de jazz cu Irina Sârbu, ca cărei voce surprinde prin forță, lejeritate și bucurie de interpretare. Tonalități incredibile capătă încă și mai multe înțelesuri în neliniştea ţambalului strunit cu virtuozitate de Marius Mihalache, care dă muzicii încă și mai multă culoare, ritm şi viaţă.  Educată în spiritul jazz-ului autentic de Anca Parghel, actrița și cântăreața de jazz Irina Sârbu susține, încă din 2006, strălucite proiecte acustice în colaborare cu Marius Mihalache, prezentate și aplaudate în marile capitale europene, de la Madrid și Paris, până la Lisabona sau Viena. Luna trecută, Irina Sârbu a aniversat 20 de ani de carieră muzicală printr-o serie de concerte, inclusiv pe scena Ateneului Român din București.

10 MAI:
Lounge original pe 10 mai, cu Loungerie II, o trupă avangardistă și experimentală, care vine cu improvizație de dub eclectic, până spre drone și industrial sau electro.
Un experiment acustic inedit care nu poate fi ratat! Seara continua cu Alex Man și Sorin Romanescu, urmați de o repriză în forță cu pianistul, compozitorul și muzicologul Mircea Tiberian, care va face demonstrații de virtuozitate în rafale variind de la clasic la avangardist, de la jazzul actual european, către filonul național tradițional. A cântat cu Larry Coryell, Tomasz Stanko sau Herb Robertson, dar și cu Ed Shuller, Nicholas Simion sau Maurice de Martin. La Marul de Aur  va veni în formula cu care a cucerit în ultimii ani publicul din România, acompaniat de vocea incredibilă a artistei de origine basarabeană Nadia Trohin, o solistă multipremiată în festivaluri de prestigiu românești și internaționale.

11 MAI:
Seara începe cu recitalul unui virtuoz al pianului și mare maestru al improvizației, Puiu Pascu, un muzician aplaudat pe scenele naționale și internaționale alături de nume mari ale jazz-ului autohton.
Urmează un concert-eveniment al constănțeanului Harry Tavitian. Absolvent al Academiei de Muzică din București, Harry Tavitian este îndrăgostit de blues, etno-jazz și de muzica lui Memphis Slim. "Suntem aici, în Levant, suntem parte a lumii, suntem deschişi către cultura lumii, către spontaneitate...", spunea Tavitian, descriindu-și atât de bine stilul inconfundabil, perfect definit în noul jazz est-european. Critica i-a înțeles muzica drept un amestec de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzică de cameră contemporană, blues, muzică medievală și folclor din Balcani. Asta fără să mai vorbim de rădăcinile armeneşti care sunt mereu atât de evidente! Festivalul va fi închis printr-un concert excepțional al Mariei Răducanu. După un mini-turneu în Elveția și Franța, urmat de cateva succese notabile pe scenele bucureștene, incredibila voce a Mariei Răducanu va da contur unui proiect eclectic, prezentat în închiderea festivalului Freedom Jazz in The City, la Marul de Aur.
 

Freedom Jazz in The City va avea loc între 9-11 mai, în restaurantul Marul de Aur din București (Calea Victoriei nr. 163). Concertele vor începe, în fiecare zi, de la ora 19.00. Biletul costă 50 de lei/zi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod