TOM ANDREASSEN revine in Romania

Un artist norvegian la a 175-a calatorie (umanitara) in Romania. TOM ANDREASSEN revine in Romania pentru a dona comunei Peris 2 autoutilitare: o masina de pompieri si una de salvare. Actiunea va avea loc miercuri, 13 iunie, ora 13, la Primaria Peris.
Un artist norvegian la a 175-a calatorie (umanitara) in Romania. TOM ANDREASSEN revine in Romania pentru a dona comunei Peris  2 autoutilitare: o masina de pompieri si una de salvare. Actiunea va avea loc miercuri, 13 iunie, ora 13, la Primaria Peris.

La 20 de ani sufera un grav accident de circulatie si in timpul dificilei recuperari (3 ani) se straduieste sa vada “partea frumoasa” din ce-l inconjoara. Asa isi descopera pasiunea pentru fotografie. Pasiune dublata de un real talent (pentru ca absolva cursurile New York Institute of Photography cu media cea mai mare din 10.000 de cursanti!)

Astazi reuseste in Norvegia sa faca terapie prin arta fotografiei cu tineri furiosi sau toxicodependenti.

Dar isi promisese (in timpul recuperarii proprii )  ca ,odata refacut, isi va dedica viata ajutandu-I pe altii mai defavorizati in alte colturi din lume.Asa a devenit activist umanitar trimis cu misiuni desfasurate in Kenya, Uganda, Afganistan, Albania,Kosovo ,Bosnia, Ucraina.

Dupa ce a construit ferme pentru vaduvele de razboi, carucioare pentru copiii – victime ale minelor antipersoana, dupa ce alinat suferinta batranilor din azile , incurajat refugiatii din tabere, a descoperit copiii din canalele bucurestene   pentru care realitatea se reducea la non-identitate,pericole iminente , absenta notiunii de  viitor si a decis sa-si concentreze atentia asupra nevoilor acestora de siguranta , confort si educatie.

Din 1994 pana acum a strans “ copiii strazii” din Gara de Nord (cu care si-a propus sa locuiasa in subteran 3 saptamani pentru a le cunoaste mecanismele) si le-a construit/dotat/utilat  un asezamant in Mogosaoia (azi fiind “tatal adoptiv” pentru 20 de copii cu varste intre 2 si 20 de ani care il asteapta o data la 2 luni sa petreaca impreuna cateva zile nu doar sa le aduca toate cele necesare traiului si educatiei)si a acordat anual 10 burse la Universitati europene unor tineri romani dotati in domeniile IT, Finante, Filozofie si Literatura.
Cum? Convingand 1395 de personalitati scandinave din diverse domenii artistice si culturale  sa cotizeze cu un minim lunar, organizand concerte si festivaluri, expozitii si licitatii de arta ale caror incasari luau acelasi drum: Romania.

In paralel,  pentru a promova arta si cultura romaneasca in Norvegia , a organizat pentru artisti romani multiple expozitii si concerte in Norvegia (facandu-I astfel cunoscuti publicului norvegian pe foarte multi: de la mesterii populari ceramisti din Cucuteni la “artizanul sticlei” Ion Nemtoi si de la Vali Sterian la Paula Seling sau Cornelia Tihon).

S-a casatorit cu o romanca (Alina) pe care a cunoscut-o …intr-o fotografie din calculatorul unui prieten  (si de care s-a indragostit pe loc) in 2004.Dar inainte de cununie, s-a botezat (si) orthodox,luandu-si  numele de Nicolay.Acum e foarte mandru de sotia sa deoarece vorbeste fluent norvegiana si preda copiilor cu dizabilitati.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod