Seria de concerte a Festivalului Sergiu Celibidache se deschide cu compoziţia ”Grădina de buzunar”, a lui Sergiu Celibidache

Pe 30 iunie, la Ateneul Român, publicul se va întâlni cu compoziţia lui Sergiu Celibidache “Grădina de buzunar” care a avut prima audiţie românească la Iaşi în 2006.
Pe 30 iunie, la Ateneul Român, publicul se va întâlni cu compoziţia lui Sergiu Celibidache “Grădina de buzunar” care a avut prima audiţie românească la Iaşi în 2006.

Compusă de Sergiu Celibidache în 1978, Der Taschengarten ("Grădina de buzunar") este o suită pentru orchestră în 13 părţi. Ideea lucrării s-a născut dintr-o strânsă colaborare cu copiii şi este de asemenea dedicată acestora. Muzica prezintă puncte comune cu stilurile lui Maurice Ravel şi Igor Stravinski.

Sergiu Celibidache acordă o importanţă particulară efectelor sonore.
Aşa apare, de pildă, în partea a doua “Vântul stă, florile cântă”, un legănat idilic între instrumentele de suflat din lemn (lalelele) însoţit de coardele cu surdină, harpa şi celesta (vântul). Partea a şaptea, “Cântec noaptea crapu-şi cântă”, este compusă polifonic; Celibidache foloseşte acest procedeu de scriitură muzicală, deoarece ascultătorul poate percepe concomitent doar puţine voci, asemănător unui lac plin de peşti, din care puţini pot fi văzuţi în acelaşi timp. O îmbinare de sunete de templu tibetan cu melodii lirice întruchipează a zecea parte, “Rugăciune verde”.
În partea a douăsprezecea, “Plouă soare’n stropitoare”, muzica imită murmurul picăturilor de ploaie.

“Grădina de buzunar” a apărut în 1979, într-o înregistrare cu Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, la casa de discuri Deutsche Grammophon, o producţie-beneficiu UNICEF.

Odată cu înregistrarea lucrării din 1979 (Deutsche Grammophon), au fost publicate pe coperta discului câteva fotografii din perioada timpurie a activităţii sale de dirijor şi un text pe care Celibidache l-a scris odată cu lucrarea.
Textul va fi prezentat în concert de către povestitor.

Grădina de buzunar:
1.    Haideţi copii!
2.    Vântul stă, florile cântă
3.    Predica răţoiului
4.    Frunzuliţă’n vârf de băţ, ghici morişcă ce-i
5.    Ceru-i prea sus, bradu-i bătrân
6.    Hora cărăbuşilor
7.    Cântec noaptea crapu-şi cântă
8.    Păzea că trece-un indian pe măturoi năzdrăzvan
9.    Nu-i nicăieri ariciul, nu-i
10.    Rugăciune verde
11.    Mare şopoteală mare, s-a’ntors ariciul înapoi
12.    Plouă soare’n stropitoare
13.    Asta-i tot
“Grădina de buzunar” (Der Taschengarten) va fi interpretată de Orchestra Româna de Tineret sub bagheta Maestrului Cristian Mandeal.


Festivalul Sergiu Celibidache 100 este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod