Anul marilor roluri si al transformarilor fizice majore

A trecut prin transformari fizice majore pentru rolurile din „Poveste de iarna” si „Brancusi, din eternitate”, s-a metamorfozat in personajele lui Shakespeare, i-a dat replica Ilincai Goia in „Anonimul Venetian”. Ioan Andrei Ionescu, actorul Teatrului National, a debutat in teatru de televiziune cu piesa „Poveste de iarna”, a lui Shakespeare. Pentru rolul principal actorul a trebuit sa slabeasca 4 kilograme si sa se ingrase apoi altel 5, totul intr-o saptamana!

De la scena la teatru TV. Care a fost cea mai mare provocare a anului?

Cea mai mare provocare a fost sa fac cinci roluri de scena si sa nu semene niciunul cu celalalt. Si vorbesc de rolul din „Anonimul venetian”, un muzician filozof plin de viata. De Varlam din „Omul cu martoaga”, un prieten devotat aflat la granita dintre entuziasm si intelepciune taraneasca. De Antonio in „Furtuna”, fratele uzurpator si insetat de sange al lui Prospero. De Martin din „Nebuni din dragoste”, un orfan timid prin excelenta.

Si nu in ultimul rand de Leontes din „Poveste de iarna” a lui Shakespeare, un rege paranoic care in gelozia sa distruge tot ce ii este drag pornind de la o nalucire a mintii.



De ce Shakespeare, si cat de greu a fost rolul?

Orice actor care trece printr-un rol principal shakespearian ori isi atinge  limitele ori si le depaseste ireversibil. Ori o astfel de provocare nu ai voie sa o ratezi daca crezi in mestesugul tau. Cat despre rol...doua luni am repetat aproape zilnic cu un corepetitor profesionist.

Am slabit inainte de filmari ca apoi sa iau in greutate controlat in timpul lor ajungand la o diferenta de vreo 8 kg. Am stat pe muchia fina dintre jocul de teatru in vers si jocul de film. A fost o nebunie frumoasa.

Ce se intampla in 2015 in viata actorului Ioan Andrei Ionescu, ce noi proiecte aveti?

De intamplat sper sa mi se intample cel putin la fel de multe ca in 2014. Cat despre proiecte...am de gand sa montez un spectacol. Titlul vreau sa ramana o surpriza a momentului.



Ce spectacol v-ati dori sa jucati pe scena Nationalului?

Orice, numai Shakespeare sa fie.


O sa va  mai revedem in Anonimul Venetian?

Cu siguranta.

Spectacolul e departe de a se fi epuizat. La ce succes nebun a avut in aceasta stagiune care inca nu s-a terminat  TNB a fost nevoit constant sa il programeze si de doua ori pe saptamana. A fost dificil sa gasesc bilete chiar si pentru prieteni apropiati. Dar... rabdarea e o virtute, nu?

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod