Sfecla - Beneficii asupra sanatatii


Asigura sanatea optima

Pigmentul care ii ofera sfeclei frumoasa culoare, lupta si impotriva cancerului. Exista si cateva studii care au demonstrat eficacitatea sfeclei in lupta impotriva cancerului de colon.   

Intr-unul dintre studiile efectuate, animalele care sufereau de cancer de colon si cu un nivel al colesterolului ridicat au fost impartite in doua grupuri. Un grup a urmat o dieta bogata in sfecla. La aceste animale, activitatea a doua enzime antioxidante din ficat a crescut.
Ficatul este principalul organ detoxifiant, unde substantele toxice sunt descompuse si eliminate, proces care produce un numar mare de radicali liberi. Cele doua enzime antioxidante protejeaza celulele ficatului de atacul radicalilor liberi.

Intr-un alt studiu efectuat pe animale, oamenii de stiinta au descoperit ca animalele hranite cu sfecla prezentau o crestere a numarului de celule CD8, celule ale sistemului imunitar responsabile de detectarea si eliminarea celulelor anormale. Cu o paza sporita oferita de aceste celule, animalele au suferit mai putine transformari precanceroase.


La pacientii care sufera de cancer la stomac, oamenii de stiinta au analizat efectele sucurilor de fructe si legume asupra formarii de nitrozamine, substante cangerigene produse in stomac de chimicalele numite nitrati. Acestia au descoperit ca sucul de sfecla este un inhibitor puternic al mutatiilor celulare produse de acesti compusi.


Ofera protectie impotriva bolilor de inima

In primul studiu mentionat mai sus, nu numai ca sfecla le-a oferit protectie antioxidanta in ficat animalelor, dar si colesterolul acestora a scazut cu 30% si nivelul trigliceridelor cu 40%, iar nivelul de colesterolul "bun" HDL a crescut semnificativ.


Ajuta la reducerea inflamatiilor

Persoanele cu un consum ridicat de colina (gasita in galbenusul de ou si soia) si betanina (gasita in legume precum sfecla sau spanac) au inregistrat cu 20% mai putine inflamatii, conform cercetatorilor greci.


Protectie impotriva defectelor din nastere

Sfecla este bogata in folati, esentiali pentru sanatatea tesuturilor.
Consumul de alimente bogate in folati este foarte important, mai ales in perioada sarcinii, pentru dezvoltarea coloanei vertebrale a fatului.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 26 Apr 2010, 23:07
    sfecla rosie

    are continut f ridicat de sare /clorura de sodiu si nu se recomanda la cardiaci!! sau la cei cu tensiune arteriala ridicata sau la persoanele cu un regin hiposodat (strict, redus, normal)- ptr ca sarea respectiva creste volemia si duce la o marire a tensiunii si implicit a lucrului efectuat de inima. Are antociani(antioxidanti) si confera protectie asupra vaselor de sange dar NU se recomanda la cardiaci. ptr mai multe informatii cititi carti de igiena alimentatiei si dietoterapie!

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod