Mituri demolate - Uleiul de cocos este otravă în stare pură

Este bun sau nu este bun uleiul de cocos? Părerile se pare că sunt mereu împărțite! Dar un specialist atrage atenția că uleiul de cocos ar fi otravă în stare pură.
Karen Michels este directoarea Institutului pentru Prevenire și Epidemiologie Tumorală, din cadrul Universității din Freiburg și predă la Harvard TH Cnah School of Public Health. Într-o conferință susținută în mediul online, intitulată „Uleiul de cocos și alte erori de nutriție”, ea a descris uleiul de cocos ca fiind „otravă în stare pură” și „unul dintre cele mai nocive alimente pe care le poți mânca.”

Pe parcursul conferinței, Michels a făcut mai multe recomandări de ordin alimentar și a subliniat că uleiul de cocos nu este sănătos pentru consumul uman. Statutul de superaliment al uleiului de cocos a fost deja pus sub semnul întrebării anul trecut, după ce American Heart Association a emis o atenționare în care recomandă evitarea consumului de acizi grași proveniți din uleiul de cocos.


„Uleiul de cocos este otravă în stare pură”

Karen Michels a mers chiar mai departe și a declarat că „uleiul de cocos este otravă în stare pură” și „unul dintre cele mai nocive alimente pe care le putem consuma.”, scrie iflscience.com. Nu există niciun studiu care să ateste beneficiile pentru sănătate care ar rezulta în urma consumului de ulei de cocos. Potrivit lui Michels, uleiul de cocos este mai periculos decât untura, din cauza conținutului aproape exclusiv de acizi grași, care pot bloca arterele coronariene. Poți recunoaște grăsimile care conțin cantități mari de acizi grași, dacă acestea rămân în stare solidă la temperatura camerei, așa cum se întâmplă cu untul sau untura.

Bazându-se pe conținutul bogat de acizi grași nesaturați, experții recomandă consumul de ulei de măsline sau ulei de rapiță, iar uleiul de semințe de in, deși nu poate fi folosit pentru gătit, este foarte bogat în acizi grași Omega-3, fiind la fel de benefic pentru organism.

În continuare, Michels a susținut că semințele de acai, chia sau matcha nu sunt superalimente, ele neavând efectul pe care mulți oameni de știință li-l atribuie, iar nutrienții pentru care sunt apreciate sunt la fel de ușor de găsit în morcovi, cireșe și caise.
„Avem suficient de multe rezerve de nutrienți”, a subliniat ea.


Grăsimile saturate sunt atât de nesănătoase?

Cei mai mulți experți sunt de acord că uleiul de măsline și uleiul de in pot avea un rol important într-un regim alimentar sănătos. Însă dezbaterea continuă cu privire la cât de sănătoși sau nesănătoși sunt acizii grași. 

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a arătat că persoanele care consumă în mod obișnuit brânză, lapte integral și alte produse lactate bogate în grăsimi, nu prezintă un risc mai mare de a muri din cauza unui atac de cord, accident vascular sau altă boală, față de persoanele care evită consumul acestor produse.

Un alt studiu, care a comparat datele de la 135.000 de oameni din 18 țări, a ajuns la concluzia că un regim alimentar bogat în grăsimi și sărac în carbohidrați scade cu 23% riscul de deces prematur.
Iar efectul benefic al acestui regim alimentar persistă, indiferent dacă este vorba de acizi grași saturați sau nesaturați.

Și atunci, care este verdictul în ceea ce privește uleiul de cocos? Cele mai multe recomandări international susțin consumul moderat de grăsimi saturate.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată