Ghimbirul, medicamentul universal

Facebook Twitter gplus Comenteaza
Ghimbirul, medicamentul universal

Un vechi proverb indian spune: "Orice calitate buna este continuta in ghimbir". Este folosit din vremuri stravechi pentru tratarea diverselor probleme.

 

Se fac referinte la el in sistemul medical ayurvedic ca vishwabhesaj, medicamentul universal. Confucius scria ca nu manca niciodata fara ghimbir; medicul imparatilor Claudius si Nero utiliza ghimbirul pentru calmarea bolilor de stomac; era laudat in faimosul De Material Medica in 77 inainte de Hristos pentru capacitatea sa de a "incalzi si muia stomacul". In Japonia a fost utilizat in mod traditional pentru dureri de coloana si articulatii; in Filipine este folosit pentru vindecarea durerilor de cap; chinezii il foloseau contra durerilor de dinti si a mahmurelii, iar in Brazilia, Sudan si Papua-Noua Guinee era folosit pentru tratarea artritelor.

 

 

 

Contine peste 470 de compusi identificati


De ce a fost venerat ghimbirul timp de mii de ani in culturi din lumea intreaga, ca planta cea mai profunda dintre plantele vindecatoare? Care este acel ingredient cu gust intepator care a facut ca efectiv milioane de oameni sa-l cultive si sa-l consume pentru nenumarate probleme medicale? Raspunsul este simplu: nimeni nu stie. Si nici nu pare ca inteligenta umana va putea vreodata sa inteleaga pe deplin modul de actiune al ghimbirului. Sigur, veti spune ca trebuie sa fie un ingredient special in ghimbir care sa iasa in evidenta. Va raspundem ca stiinta moderna a studiat aceasta planta timp de decenii si a identificat pana acum peste 470 de constituenti, dintre care unii, la randul lor au constituit subiect a mii de studii stiintifice.

Ghimbirul are, dupa cate se stie la ora actuala, aproape 500 de compusi identificati, multi cu activitati biologice cunoscute, actionand in mod complementar pentru a produce beneficii biologice profunde.

Fiecare compus are un anume efect, fie influentand o anumita enzima sau proteina, fie sprijinind activitatea altor compusi.

 

  • priveaza celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de crestere;
  • inhiba crearea prostaglandinei PGE2 care produce efecte anti-febra puternice;
  • echilibreaza producerea de prostaglandine inflamatorii PGE3 si PG12, care regleaza productia de compusi care dilata arterele;
  • restabileste in mod sigur functionarea sanatoasa a trombocitelorprin inhibarea formarii unui grup numit tromboxan (probabil principalul motiv pentru care oamenii iau aspirina);
  • reduce prostaglandinele care sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice;
  • are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta;
  • contine melatonina, care regleaza ritmurile circadiene ale organismului si stimuleaza astfel activitatea corpului si somnul;
  • in total, planta are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.


Aceasta este maretia plantei si cea mai clara ilustrare a cat de mult difera abordarea traditionala pe baza de plante fata de "moda" de acum a medicamentelor de sinteza. Poate ca ar trebui sa ne amintim cuvintele lui Hipocrate, cel mai vestit medic al lumii occidentale, care a spus ca trebuie ca medicamentul sa ne fie hrana, iar hrana sa ne fie medicament.

Informatiile au fost preluate din cartea "Alternative naturiste ale aspirinei" / Thomas M. Newmark & Paul Schulick, trad: Nicolae Damaschin, Pitesti: Paralela 45, 2005

 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (32)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aura pe 17 Iun 2014, 13:57
    ghimbirul este ,medicament genaral

    il folosesc la ceai cu lamaie si miere ,este super la gust, i-mi da putere, inlatira durerile, misculare, de cap, reumatice.beau cite v3-4 cani pe zi. M-a simt bine !folositi-l si voi!

    0
    0

  • popa ana maria pe 3 Feb 2014, 13:20
    ghimbir

    si eu am inceput sa folosesc acest ceai de ghimbir dar pentru a slabi a mai incercat cineva? stie cumva daca intradevar slabeste?

    2
    3

  • carco pe 26 Nov 2013, 12:18
    damn! interesant!

    tocmai is la a doua cana de "ceai" de ghimbir. nu am rabdare sa gatesc asa ca mi-am luat pudra de la Kauf 2,5 lei plicu si am lua o cana am turnat praful(nu tot) si am turnat apa firbinte peste. am baut tot cu tot cu ghimbiru lasat pe fund. DAMN! m-am incins! :D parca am trecut pe turbo. o sa incerc sa consum cat mai des.

    1
    0

  • iuliana pe 14 Iun 2013, 01:48
    cum se foloseste exact ghimbirul

    Am citit toate mesajele, toate mi se par f interesante si utile, insa nu sunt sigura cum se foloseste exact in prepararea mancarurilor, de ex. Deci, radacina se taie in bucati mai mari sau felii si se adauga asa in mancare, dar nu am inteles in ce cantitate, pt ca e putin iute,...nu? Sau se rade pe razatoare? Apoi , mai sunt multe retete tamaduitoare ....nu stiu pe care sa o aleg. Multumesc

    0
    0

  • Maria pe 14 Oct 2012, 08:29
    despre ghimpir

    in parti egalese pune mar verde cu coaja, lamiie cu coaja , ghimpir curatat de coaja , si miere de albine se dau prin blendar toate se face o pasta si din ea iei in fiecare dimineata si seara pe stomacul gol inainte cu 20 -30 minute.ii bun pt colesterol , stomac si altele se tine la frigider

    8
    3

  • daniela pe 5 Sep 2012, 17:20
    Ghimbir

    Am inceput de 2 zile sa beau ceai de ghimbir cu miere si lamaie dar spre neplacerea mea ma balonez .Stiti voi de ce?

    9
    5

  • Popescu Maria pe 23 Iun 2012, 00:09
    gimbirul

    Ghimbirul se gaseste in supermarcheturi si este la pretul de 10 lei kg.Eu il fac limonada:o tulpina de 3 ,4 cm, o dau pe razatoarea mica,1,2 linguri de miere , o lamaie taiata felii si cam 1,5 l apa.Seamesteca bine,se tine vasul la frigider si se strecoara pe masura ce il beau. Se bea pe parcursul unei zile,sau cand ne este sete. Este f. f. bun.

    5
    3

  • kmi pe 15 Mai 2012, 12:59
    ghimbir

    ghimbir puteti gasi aici. plantevitalizante blogspot com

    6
    1

  • Cristian pe 7 Aug 2011, 20:03
    Ghimbir

    Am inceput si eu recent sa il folosesc. Pana acum nu il gaseam pe nicaieri si din farmacie nu mai cumpar de ceva timp multe chestii. De cateva saptamani am vazut ca au in piata crangasi la etaj.

    7
    2

  • andu pe 29 Mar 2011, 17:44
    bautura cu ghimbir

    de luni bune, beau un pahar pe zi dintr-un amestec de ghimbir dat prin razatoare, ardei iute rosu (taiat bucatele), o lingurita de miere de albine , zeama de la o jumatate de lamaie si apa. ma simt din ce in ce mai activ, mai putin obosit, mult mai concentrat la ceea ce fac si am observat iarna acesta , ca circulatia periferica mi s-a imbunatatit considerabil, rezistand mult mai usor frigului. va recomand acesta "bautura minune" cu cea mai mare placere.

    16
    3

  • andu pe 29 Mar 2011, 17:44
    bautura cu ghimbir

    de luni bune, beau un pahar pe zi dintr-un amestec de ghimbir dat prin razatoare, ardei iute rosu (taiat bucatele), o lingurita de miere de albine , zeama de la o jumatate de lamaie si apa. ma simt din ce in ce mai activ, mai putin obosit, mult mai concentrat la ceea ce fac si am observat iarna acesta , ca circulatia periferica mi s-a imbunatatit considerabil, rezistand mult mai usor frigului. va recomand acesta "bautura minune" cu cea mai mare placere.

    12
    1

  • andu pe 29 Mar 2011, 16:54
    bautura cu ghimbir

    de luni bune, beau un pahar pe zi dintr-un amestec de ghimbir dat prin razatoare, ardei iute rosu (taiat bucatele), o lingurita de miere de albine , zeama de la o jumatate de lamaie si apa. ma simt din ce in ce mai activ, mai putin obosit, mult mai concentrat la ceea ce fac si am observat iarna acesta , ca circulatia periferica mi s-a imbunatatit considerabil, rezistand mult mai usor frigului. va recomand acesta "bautura minune" cu cea mai mare placere.

    8
    2

  • speranta pe 15 Mar 2011, 20:03
    ghimbir

    eu de 4 ani consum ghimbir: ras pe razatoare si macerat in miere de albine;nu imi lipseste din frigider si nu mai am probleme cu colecistul,articulatii,tonus muscular,raceala etc.Incercati!

    12
    0

  • Eugenia pe 19 Ian 2011, 14:31
    totul despre ghimbir

    Ghimbirul (Zingiber officinale) Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, care îşi are originea în Sudul Chinei sau în India. Este o plantă erbacee cu un rizom (sau radacină) aromatic bogat în uleiuri eterice. În prezent se cultivă în toată regiunea tropicală şi subtropicală, in Asia, India produce aproximativ. Jumătate din recolta mondială, în Brazilia, Jamaica şi Nigeria al cărui ghimbir este foarte iute şi lipsit de aromă. Ghimbirul este o specie perenă care are nevoie de o temperatură ridicată și constantă precum şi de o umiditate permanentă pentru a se dezvolta corespunzător. Rizomul de ghimbir are o forma neregulată, contorsionată si e noduros, atingând până la 5-6 centimetri în lungime. Ghimbirul e deosebit de prețuit în bucătăriile orientale: chineză, indiană, tailandeză. Ghimbirul este comercializat sub mai multe forme. Rădăcini întregi, proaspete care au o culoare galben-deschis la interior, iar coaja de diferite nuanţe cafenii. Ghimbirul jamaican, de culoare galben deschis, este socotit de cea mai bună calitate. Ghimbirul african şi indian are o coaja mai inchisă la culoare şi este de calitate mai slabă, cu excepţia celui din Kenya. Rizomii întregi au gustul cel mai proaspăt. Se comercializează rădăcinile uscate, ”negre” , cu coaja cu tot, sau ”albe” (fara coajă). Rădăcina se comercializează întreagă sau taiata feliute, sau pudră, care are o culoare galben-deschis şi este obţinută prin macinarea rădăcinii uscate. Se mai comercializează, de asemenea, conservată, din rădăcini tinere, decojite, taiate feliuţe fierte într-un sirop gros de zahăr. De asemenea, mai exista şi sub cristalizată, sau ghimbir murat. În bucătăria asiatică, ghimbirul este utilizat aproape exclusiv proaspat, feliat, tocat sau zdrobit sau infuzat în sosul mâncării şi îndepărtat când ca s-a ajuns la aroma dorită. Ghimbirul proaspăt poate fi pastrat cateva saptamani în frigider. În stare uscată, trebuie lovit (nu foarte tare ca să nu fie strivit) pentru ca fibrele să se deschidă. INDICATII. Recunoscut de asiatici încă din secolul I ca o plantă medicinală cu efecte rapide asupra problemelor reumatice şi digestive, ghimbirul este studiat acum în vestite laboratoare de medicii europeni. Cand a fost descoperită, rădăcina de ghimbir era folosită ca un agent antiinflamator şi împotriva senzaţiei de vomă. Specialiştii precizează că mii de ani ghimbirul a fost administrat, în special, bolnavilor cu artrită reumatoidă. Acţiunea sa antiinflamatoare l-a recomandat cu succes acestei categorii de bolnavi. Fitoterapeuţii au constatat că, spre deosebire de medicamentele alopate, ghimbirul scuteşte această categorie de bolnavi de efectele secundare ale medicamentelor folosite pe termen lung - mai ales ulcerele de stomac. Cercetările continuă în acest sens, pentru a se dovedi cum poate să neutralizeze planta acizii inflamatori din articulaţii. Specialiştii homeopaţi au ajuns la concluzia că ghimbirul mai poate înlătura greaţa ce se datorează deplasării cu maşina, avionul sau vaporul. Un alt studiu a dovedit efectele plantei, după intervenţii chirurgicale, care impun anestezia generală. Un test efectuat asupra unui lot de 30 de femei care au fost supuse anesteziei generale în timpul unor intervenţii ginecologice a demonstrat efectele sale puternice în combaterea stării de vomă. Ceaiul din rădăcină de ghimbir s-a dovedit eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer care au făcut chimioterapie. De aceea este studiat şi pentru proprietăţile sale anticancerigene. În privinţa greţurilor „de mişcare", planta a dat rezultate excelente într-un procent impresionant - de peste 90% la persoanele care au testat-o. Pe langă faptul că le înlătură greaţa, ghimbirul îi ajută şi pe cei cu ameţeli şi vertijuri. Ceai de ghimbir: rădăcina se taie în felii subţiri care se pun în strecurătoarea cu ceai aşezată deasupra ceainicului. Se toarnă apă fierbinte peste rădăcină şi după 10 minute ceaiul poate fi îndulcit cu miere polifloră. În cazurile de gripă, însoţite de vomă, ceaiul de ghimbir se îndulceşte cu miere de pădure. Şi asmaticii pot beneficia de ajutorul acestei plante. Se combină părţi egale de ghimbir şi morcovi (rădăcinile trebuie rase şi apoi stoarcem sucul). Se administrează cate două linguriţe înainte de fiecare masă, cu ceai de ghimbir. După o masă copioasă, infuzia de ghimbir este ideală şi ajută la eliminarea gazelor din stomac sau intestine. Ca afrodisiac este folosita mai ales radacina. Ghimbirul intra in multe combinatii afrodisiace alaturi de miere, cardamon, scortisoara si alte plante aromatice. Pentru sporirea apetitului sexual, marirea energiei sexuale, se recomanda cu un sfert/jumatate de ora inaintea jocului amoros luarea a 2 linguri de miere bine amestecata cu 2-3 varfuri de cutit de ghimbir si un varf de cutit de piper. Desi nu este folosit ca "afrodisiac forte" ghimbirul are o utilizare foarte larga datorita efectelor sale deosebite asupra dispozitiei launtrice. Printre efectele benefice ale ghimbirului mentionam: inlaturarea starii de moleseala, a plictiselii sau a blazarii, redarea acuitatii gustative. Este una din ierburile menite sa trezeasca si sa reinvioreze fiinta. UTILIZARI EXTERNE. Industria parfumurilor: graţie uleiului esenţial pe care îl conţine, rizomul de ghimbir emană o savoare de lămâie piperată şi conferă astfel căldură şi personalitate parfumurilor. Industria cosmeticelor: La spitalele din Beijing, este utilizat în tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub formă de rondele proaspete. Cosmetologii europeni au fabricat loţiuni cu ghimbir pentru tonificarea şi revitalizarea părului. Loţiunile de corp pe bază de ghimbir au efecte de întinerire: hrănesc epiderma şi îi conferă fineţe şi supleţe. Fiind bogat în magneziu, fosfor şi acizi aminaţi, ghimbirul este omniprezent în formule revitalizante ale cremelor de faţă. Medicina alternativă: Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxând şi detensionând musculatura. Rădăcina încălzeşte meridianele de acupunctură. Terapeuţii folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fricţionarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi.

    32
    4

  • stefanica pe 5 Ian 2011, 12:46
    ghimbirul

    cine este interesat ,ghimbirul in stare naturala il gasiti numai in farmaciile naturiste,iar cel pudra in supermarket.Eu il folosesc cel mai mult pe cel pudra la toate mancarurile inclusiv ciorbe[vreau sa va spun ca eu sunt grav bolnava cu ficatul-cand afirm asta sper ca va dati seama ce boala am]Sunt foarte multumita de acest condiment si ma simt bine cand il folosesc.Asadar succes in folosirea lui.

    19
    1

  • VASILICA pe 29 Dec 2010, 23:42
    ghimbirul

    buna, stie cineva unde se gaseste ghimbirul?

    12
    4

  • salmarose pe 21 Dec 2010, 09:16
    Reteta mea

    O reteta pe care o folosesc in fiecare seara: se curata, se taie rondele si se fierbe cateva minute. Se lasa acoperit doua-trei minute dupa care se adauga lapte (sau lapte praf) si miere. Este foarte gustos si sanatos!

    3
    1

  • Torica pe 16 Aug 2010, 13:09
    Ghimbir

    Bautura racoritoare cu ghimbir. doua mere de marime medie,o citrica(grepfruit,portocala,lamaie) si ghimbir taiat feliute mici.(cam o nuca ca marime) toate bagate intr-un blender . Iese ca o pasta care poate fi subtiata cu apa plata. Rezulta cam 750-900ml ,functie de cata apa se pune. E minunata pe si are multe efecte benefice.

    7
    6

  • ricamil pe 17 Iun 2010, 09:10
    ghimbirul,planta cu efecte deosebite

    Si eu cu sotul meu folosesc la toate alimentele ,ghimbir,in special la salate,la alimentele preparate ,ceaiuri,salatele de fructe,il dau prin razatoare dupa ce il curat,normal ca iau numai "cartoful".Multumesc inca odata TopSanatate pt utilele articole....ghimbirul e delicios si cum vedeti ffff benefic organismului.

    5
    3

  • edel pe 24 Mai 2010, 01:24
    ghimbir-intradevär superb

    Eu am avut forte mari probleme cu stomacul, Gastritä care nu o mai puteam vindeca, si Heliobacter Pyroli. De cind folosesc Ghimbirul crud , deci cartoful curätat si räzuit, amestecat cu miere, tinut intr-un borcan la frigider.In fiecare dimineatä pe stomacul goliau o linguritä din aceastä bunätate. Pe lingä asta consum ghimbirul la mincare, unde folositi ardei iute se poate folosi si ghimbir . Sänätate din suflet vä doresc!!!

    11
    2

  • Sandina pe 11 Mai 2010, 21:30
    Ghimbirul,medicamentul universal

    eu beau ceai de ghimbir cu lamaie (cat se poate de concentrat,nu face rau) cand racesc si efectele sunt evidente:daca e pe la inceput,scap de raceala,daca deja s-a instalat,fac o forma usoara si ma pun pe picioare in maxim doua zile.Imi place sa il folosesc drept condiment la masa si nu iti miroase gura,ca la ceapa sau usturoi,poti manca si la serviciu.

    13
    2

  • Daniela pe 19 Apr 2010, 15:51
    ghimbir

    In afara de condimentul la punga, exista parca si "cartoful" in supermarket, acela cum se pregateste?

    8
    4

  • romelia pe 12 Apr 2010, 18:43
    hipocrate

    hipocrate a spus : hrana sa ne fie medicamente, iar NU medicamentele hrana! atentie mare la astfel de citate.

    8
    4

  • CIOTLOS pe 12 Apr 2010, 05:51
    rog,retete cu GHIMBIR

    GHIMBIRUL CUM SE POATE CONSUMA....CE RETETE NE RECOMANDATI?IN AFARA DE MAR CU GHIMBIR.... MULTUMESC!

    13
    3

  • Elena pe 11 Apr 2010, 22:22
    reteta

    Crina ,ai spus ca folosesti ghimbirul la prajitura cu mere. Ai putea sa pui reteta pe site ? Multumesc !

    11
    6

  • rodica pe 11 Apr 2010, 10:51
    ghimbir

    Eu sunt hipertensiva pot lua gimbir?.Va multumesc anticipat

    14
    6

  • crina pe 11 Apr 2010, 10:39
    prajitura cu ghimbir

    Folosesc si eu ghimbir in prajitura cu mar.Este delicioasa !

    15
    7

  • dobrescu maria pe 11 Apr 2010, 00:56
    efectele ghimbirului

    este un puternic antivomitiv si deaceea se recomanda celor care au rau de avion, de masina sau de mare dar mai ales celor care fac chimio terapie

    8
    2

  • nunutz pe 10 Apr 2010, 19:49
    suuuuper ghimbirul !

    Eu si sotia consumam de trei ori pe saptamana ghimbir.Chiar mai bun decat usturoiul.Incercati si consumati si o sa vedeti cat de delicioase o sa fie preparatele voastre.Pofta buna !

    3
    2

  • doriss pe 10 Apr 2010, 18:11
    ghimbir

    merge bine cu pui ,este delicios,da un gust bun in orice preparat

    4
    2

  • Silvia pe 10 Apr 2010, 15:26
    Ghimbirul, medicamentul universal

    Prima intalnire cu ghimbirul a fost la Viena la o cofetarie care servea bomboane de ciocolata cu Ghimbir.Dupa primul moment de surpriza, am constatat ca erau agreabile iar apoi ca ne-am simtit foarte bune. De atunci il folosesc in toate salatele si in mancaruri de legume, carora le da un gust deosebit de bun.

    9
    2

  • CONSTANTA pe 10 Apr 2010, 11:27
    ghimbir

    am inceput sa-l folosesc. sper sa imi faca bine.

    14
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod