Cât de cancerigene sunt alimentele prăjite

Ştiai deja că pâinea albă, cartofii prăjiţi şi chipsurile nu au valoare nutritivă, ci ajută doar la adunarea kilogramelor în plus. Dar ştii că prin prăjire toate aceste produse degajă o substanţă cancerigenă?

Ştiai deja că pâinea albă, cartofii prăjiţi şi chipsurile nu au valoare nutritivă, ci ajută doar la adunarea kilogramelor în plus. Dar ştii că prin prăjire toate aceste produse degajă o substanţă cancerigenă?

 

Celebrul Dr. Oz avertizează că prin prăjire multe dintre alimente se transformă în produse cancerigene. Trebuie să ştii că pâinea prăjită pe care o consumi dimineaţa sau cartofii prăjiţi de la prânz conţin acrilamidă, o substanţă cancerigenă care se formează în urma procesului de prăjire. De asemenea, cu cât vai fi mai prăjită felia de pâine (sau cartofii), cu atât e mai rău, deoarece are mai multă acrilamidă.


Creşte riscul de infertilitate

În urma cercetărilor realizate s-a constatat că această substanţă cancerigenă creşte riscul de infertilitate, poate să genereze probleme de ordin neurologic şi favorizează apariţia cancerului.

Potrivit specialistului, unele zaharuri naturale interferează cu unele proteine favorizând formarea acrilamidei atunci când alimentele respective sunt expuse unei temperaturi mai mari de 90 de grade Celsius.

Însă, nu toate alimentele reacţionează în acest fel, deoarece multe nu au această combinaţie care favorizează formarea acrilamidei, spune Dr. Oz.

Iată la ce alimnete trebuie să ai grijă, deoarece conţin acrilamidă:

1. Cartofii prăjiţi
2. Chipsurile
3. Biscuiţii
4. Pâinea
5. Cereale pentru micul dejun prăjite
6. Fursecuri (cookies).



Prăjit, copt, rotisor sau fiert? Cele mai bune alegeri

Cea mai periculoasă este prăjirea în ulei a alimentelor, avertizează Dr. Oz. În schimb, folosirea rotisorului sau coacerea lor la cuptor sunt două metode mai puţin periculoase pentru sănătate. Iar dacă vorbim despre fierberea alimentelor atât în apă cât şi în aburi nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece acestea nu favorizează formarea acrilamidei.


De reţinut! Specialiştii sunt de părere că peste 30% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate de o dietă dezechilibrată.


Trucurile lui Dr. Oz ca să reduci riscul de formare a acrilamidei

Cea mai inteligentă soluţie este aceea de a reduce cât mai mult consumul alimentelor prăjite şi de a găsi alte metode de a le găti, care nu îţi afectează sănătatea pe termen lung.

Iată care sunt cele mai bune sfaturi ale specialistului:

Schimbă modul în care găteşti carbohidraţii!

  • Înainte de a găti cartofii, lasă-i la înmuiat în apă măcar 30 de minute. Acest obicei va reduce nivelul de acrilamidă cu până la 38%, iar dacă îi laşi în apă două ore riscul va fi unul şi mai diminuat. Dacă nu ai timpul necesar, atunci ar fi bine ca de fiecare să speli bine cartofii tăiaţi înainte de a-i pune la gătit. De asemenea, este de preferat să păstrezi cartofii într-un loc rece, dar niciodată în frigider, deoarece acesta măreşte nivelul acrilamidei la prepararea lor.
  • Dacă faci pâinea în casă, Dr. Oz te sfătuieşte să pui în aluat o linguriţă de rozmarin, deoarece această mirodenie reduce cu 50% formarea acrilamidei.
  • Dacă îţi plac cartofii şi nu poţi să-i excluzi din alimentaţie, încearcă să-i consumi cât mai rar sub formă prăjită şi să alegi fierberea lor în apă sau aburi.
  • Atunci când prăjeşti pâine este de preferat să o faci pe cel mai mic nivel şi să nu formeze o crustă maronie la suprafaţă. Sau ai putea să renunţi de tot la pâine şi să te foloseşti de frunze de salată pentru a prepara un sandviş.



Schimbă meniul şi ai grijă ce tip de carbohidraţi alegi să găteşti!

  • Include în dietă legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles care conţin substanţe anticancerigene şi te protejează de efectele nocive ale acrilamidei. Asta nu înseamnă că poţi să le consum prăjite, dar este bine să le incluzi în salatele sau mâncărurile pe care le faci, deoarece numeroase studii le-au asociat cu scăderea riscului de cancer.


Consumăm acrilamidă de o viaţă fără să ştim, spune Dr. Oz care ne avertizează că nu este vorba despre o nouă problemă de sănătate. Însă, ultimele cercetări arată că la femei consumul de acrilamidă afectează organele reproducătoare, generând probleme de infertilitate. De asemenea, o altă categorie de risc sunt copiii, având o vulnerabilitate mai ridicată la substanţele cancerigene. 

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod