Branzeturile

Potrivit cercetarilor in domeniul nutritiei, consumul de branza a crescut foarte mult in ultimii 20-30 de ani. Si pe buna dreptate: gustul este extraordinar si varietatea de branzeturi existente a depasit orice imaginatie.
Acum putem manca branza de vaca, de oaie, de capra, de bivolita, branza din orice tara a lumii, branza cu mucegai sau branza amestecata cu usturoi, whiskey, vin, fructe. Cu o astfel de abundenta si cu inclinatia evidenta spre extravaganta culinara, pare imposibil sa ne refuzam placerea de a degusta branzeturi. Dar sunt ele sanatoase pentru organism?

Partile bune

Proteine

Branza este o sursa excelenta de proteine "de prima clasa". Acestea contin multi aminoacizi si sunt utile in producerea de tesuturi sanatoase. Se pare ca doar 70 de grame de branza Emmental contin la fel de multe proteine ca 100 de grame de carne sau cat 2 oua. Proteinele din branza sunt esentiale pentru acei vegetarieni care accepta lactatele, dar si pentru vegetarienii mai stricti - care au acum la dispozitie o gama larga de branzeturi cu adevarat vegetale.


Vitamine

Branza este un depozit de vitamine, continand din belsug vitamine esentiale ca A, B2, B12 si D. Minerale Pe langa multitudinea de vitamine continute, branza este si o sursa complexa de calciu. In branza este retinuta majoritatea calciului din laptele utilizat la fabricare, dar exista si surse de zinc si fosfor. Calciul este esential pentru copii si pentru femeile aflate la menopauza, care din lipsa de calciu pot suferi de osteoporoza (subtierea oaselor).

Lactoza

 Multi adulti sufera de intoleranta la lactoza si nu pot bea lapte. Branza insa (in special cea veche) contine foarte putina lactoza si este astfel o sursa importanta de substante nutritive pentru aceste persoane.



Partile rele

Listeria

 Aceasta este o bacterie care se gaseste in anumite tipuri de branza si care este periculoasa pentru femeile insarcinate, deoarece poate produce avorturi spontane sau boli grave la copiii nou-nascuti. De aceea se recomanda ca, in timpul sarcinii, femeile sa nu consume branza moale cu mucegai sau branzeturi ca Brie sau Camembert. Branza tare este acceptata, la fel ca si branzeturile produse din lapte pasteurizat sau Mozzarella. In orice caz, trebuie intrebat medicul, pentru ca alimentatia  gravidei este un subiect delicat.

Migrene

Branzeturile contin in general niveluri foarte mari de triptofan - un aminoacid care poate declansa dureri de cap persoanelor sensibile.
El poate provoca si tulburari de somn sau cosmaruri.

Calorii

Multe branzeturi sunt foarte bogate in calorii, in special cele produse din lapte integral! Incarcatura calorica este mai mica in cazul branzeturilor partial sau total degresate, dar gustul nu mai este acelasi.


Partile controversate

Continutul de grasimi

Criticii spun ca branza are un continut mare de grasimi saturate si ca de aceea alternativele proteice de genul pestelui sau al carnii de pui sunt mult mai sanatoase. Cu toate acestea, pe masura ce se imbogateste gama de branzeturi fabricate din lapte semi-degresat (sau chiar complet degresat), creste si posibilitatea de a controla cantitatea de grasimi saturate consumata.
Mai mult chiar, producatorii sustin ca uneori etichetarea branzeturilor ii poate pacali pe consumatori. Este obligatoriu ca acest continut de grasime sa fie indicat ca procent din masa uscata obtinuta dupa uscarea completa a cheagului, in timpul productiei.

Iata care este continutul caloric al celor mai des consumate branzeturi (caloriile sunt calculate pentru 50 g produs):

Brie 152 calorii

Camembert 155 calorii

Emmental 185 calorii

Feta 152 calorii

Mozzarella 139 calorii





 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina m pe 21 Nov 2008, 12:31
    atentie la calorii!!

    cred ca stiti foarte bine ca nu e vorba de calorii, ci de kilocalorii, ceea ce e cu totul altceva!valoarea nutritiva se calculeaza in kilocalorii!!!

    0
    0

  • Manuela O. pe 24 Oct 2007, 14:34
    branza de bivolita

    Puteti sa imi raspundeti daca branza de bivolita contine colesterol? Multumesc!

    0
    0

  • Gabriel pe 31 Aug 2007, 09:54
    pericol

    Am citit pe situri din USA ca laptele pasteurizat si derivatele se fac responsabile pentru infertilitatea masculina acolo au fost omorati oameni care au scris in carti sau articole despre acest lucru dati not milk pe Google si nu va va veni sa credeti ce veti citi.

    0
    0

  • Pro-branza pe 28 Nov 2006, 10:32
    branza-i buna!

    Eu consider ca branzeturile traditionale cum e casul, telemeaua, urda, branza de vaci sunt foarte bune si sanatoase. Pericolul e cu celelalte sortimente noi care apar si sunt tot mai sofisticate si prelucrate si contin tot felul de E (potentiatori de gust, miros, bacterii cultivate special, etc.) Nu grasimile naturale sunt problema ci fixurile oamenilor pentru tot felul de diete hipocalorice care in schimb contin alte elemente deosebit de nocive.

    0
    0

  • roxana pe 25 Mai 2006, 17:01
    casul de oaie sau vaca?

    este sanatos?imi place f tare...shi am inceput sa cunosum din ce in ce mai mult...imi poate influienta intr-un fel silueta?

    0
    0

  • Ciubotaru Maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    parerea mea

    brie, camembert, emmental..unii inca mai mananca branza proaspata de vaci luata de la piata; de ce nu spuneti nimic despre efectele si caloriile ei?

    0
    0

  • gabriela pe 19 Ian 2006, 17:48
    branza de vaci...de acasa !

    cred ca nici Regina Blue, nici Camembert,brie,cottage cheese, feta etc nu egaleaza minunata branza de vaci de acasa din Romania !

    0
    0

  • bob pe 19 Ian 2006, 17:48
    Minunata branza de acasa din Romania ...

    Minunata branza de acasa din Romania ...de fapt nu stim despre ce vorbim ... care branza de vaci de acasa din Romania? Daca vorbim de branza de Nasal [cam uitata de romani, dar se mai gaseste prin diverse hypermarket-uri] sau telemeaua de oi cu neghilica/susan negru [care nu mai e de mult pe piata, desigur, am vorbi de o branza cu o anume identitate de gust, dar spuneti-mi si mie alte branzeturi romanesti ... acele minunate (si existente) branzeturi romanesti!?

    0
    0

  • Costica pe 19 Ian 2006, 17:48
    Apropo

    Agricultura dovedeste inca o data ca este datoare restului Romaniei ((care ii plateste si realizarile si esecurile). Branza tipic romaneasca este imposibil de denumit pentru ca nu are nici la producatori de doua ori acelasi continut sicalitate . Asa ca i-mi pare rau de mine si de ei ...

    0
    0

  • contraste pe 19 Ian 2006, 17:48
    Branza de vaci

    cred ca se refera la branza facuta IN CASA ! Proaspata, si din productie proprie.

    0
    0

  • danielairza97 pe 19 Ian 2006, 17:48

    mie personal cel mai mult imi place branza de oi veche cu miros de oaie,tare ,pe care o gasesc mereu la producatorii particulari din piata obor este un deliciu si cu rosii si cu mamaliguta

    0
    0

  • Danka pe 19 Ian 2006, 17:48
    branza

    In acest articol se vorbeste doar de branzeturile straine. Dar de ce nu se face o analiza a continutului de proteine, vitamine si grasime a branzeturilor romanesti. Asa putem sti cu exactitate ce consumam. Va multumesc.

    0
    0

  • Elena pe 19 Ian 2006, 17:48
    Branza

    Am vrea sa cunoastem mai multe despre branzeturile romanesti ecologice care se livreaza pe piata Europeana

    0
    0

  • x-ulescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Branza degresata

    Am reusit sa slabesc 20 kg consumand zilnic doar branza degresata ,legume,fructe si 2-3 felii de paine neagra.Acum sunt si mult mai sanatos.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod