Balonarea si alimentatia

Cu siguranta cunosti senzatia aceea neplacuta de burtica umflata pe care incerci cu disperare sa o ascunzi sub o bluza mai larga. Apare cand te astepti mai putin si nici nu vrea sa dispara cu una cu doua. Ei bine, ce poti sa faci? Te gandesti la ceea ce ai mancat si incerci sa afli ce anume ti-a provocat o astfel de reactie. Hai, insa, sa aflam mai exact ce anume se intampla cu organismul tau, de ce apar balonarile si, in special, ce poti face pentru a le evita.

Digestia reprezinta o serie de reactii chimice in care alimentele sunt descompuse in componentele din care ne luam nutrientii si energia. Materialul care ramane dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare.

O parte din aceste resturi sunt gaze inodore si in conditii normale ele sunt purtate usor de intestin; acestea sunt: metanul, oxigenul si azotul. Trecerea acestor gaze, fara durere este cunoscuta sub numele de flatulenta si cu totii traim aceasta parte normala a digestiei. Insa cand se produc si alte gaze, la temperaturi si presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplacut. Gazele formate in acest caz sunt niste compusi care contin sulf (mercaptani) si produc acea stare de disconfort, chiar dureroasa cand abdomenul se baloneaza si devine dificil chiar sa ne imbracam (mai ales cu pantaloni).

Persoanele care au in mod curent aceasta problema sufera probabil de o intoleranta alimentara. Balonarea este un semnal al organismului care nu trebuie ignorat.

Cateva din cauzele cele mai des intalnite ale balonarii sunt:

1. Alimentatia excesiva - atunci cand se consuma portii mari de alimente si se mai si combina macronutrientii (proteine, lipide, glucide) in mod necorespunzator, apare fenomenul de balonare. Exista o serie de alimente care ar putea cauza balonare: fasolea, conopida, varza, ceapa, usturoiul, care trebuie sa fie consumate in cantitati limitate sau chiar eliminate din dieta.

2. Intoleranta alimentara - mai ales la lactoza si la gluten. Intoleranta anumitor alimente poate fi stabilita doar prin teste specifice si deci trebuie sa ne adresam unui gastroenterolog.

3. Aerofagia - inghitirea unor cantitati mari de aer poate cauza balonare. Lucruri simple cum ar fi vorbitul in timpul mesei, bautul lichidelor cu paiul, mestecarea gumei trebuie eliminate pentru a reduce incidenta balonarii.

4. Sindromul de colon iritabil - este adeseori asociat cu balonarea, insa evaluarea si tratamentul vor fi facute de catre un medic de specialitate.

5. Constipatia - este una din cauzele cele mai frecvente ale balonarii. Pentru combaterea constipatiei trebuie crescuta cantitatea de fibre alimentare asimilate: fructe, legume, cereale neprelucrate, etc. De asemenea, trebuie consumate 8 pahare cu apa pe zi, deoarece in absenta fluidelor, constipatia devine si mai severa.

Iata cateva sfaturi practice ce pot fi aplicate cand suferim de balonare:

Plimbare usoara dupa masa - miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva;

Eliminarea gazului nedorit - exista medicamente care contin niste substante specifice si care descompun repede gazele formate in exces;

Ceaiul de menta sau de fenel ajuta la eliminarea gazelor;

Fibrele alimentare - trebuie consumate in cantitati mai mari in cazul in care balonearea este cauzata de spasm intestinal;

Eliminarea stimulentilor - ceai negru, cafea, ciocolata, grasimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv;

Atentie la lactate - acestea pot fi inlocuite in dieta cu produse similare care nu contin lactoza

Evitarea temperaturii prea reci sau prea calde a alimentelor - pentru a scadea incidenta aerofagiei;

Observarea si notarea alimentelor care produc balonare si iplicit eliminarea lor din dieta;

Diagnosticarea - balonarea poate semnala prezenta unor afectiuni serioase ale tractului digestiv si daca nu cedeaza prin remedii simple, aplicate acasa, este necesar sa ne adresam medicului pentru un examen complet.
 

Comentarii (31)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mary pe 9 Feb 2013, 19:22
    imbalonare

    ma imbalonez de vreo 4 ani am fost la doctor am luat toate medic care mi s-au prescris ..am facut si naturist si nu am rezolvat nimic

    3
    0

  • adrian pe 12 Mar 2012, 22:20
    gata cu imbalonarili sa terminat

    consumatii in fiecare seara la ora 8 o cana de ceai de musetel de 250 de gr sa fie cana dar sa il faceti infuzie nu trebuie sa stea mai mult de 15 minute ca peb urma sar putea sa va faca rau in loc sa va faca bine dar sa fie acoperita cana cu ceai timp de 15 minute.

    10
    0

  • diana pe 7 Feb 2012, 17:30
    am scapat de balonare si constipatie

    Eu am scapat de balonare si constipatie cu hidrocolonoterapie. Eu ajunsesem sa am niste dureri groaznice..

    29
    3

  • Valentina pe 16 Nov 2011, 10:44
    gata cu balonarea

    salut,terminati cu mincarea dupa 18.00, luati 3 mese pe zi, beti cit mai mult lichid, faceti sport, fructele intre mese .....................

    16
    6

  • isa pe 17 Oct 2011, 22:20
    balonarea

    dimineata ma simt bine chiar daca consum multe lichide,fructe si legume.PROBLEMA vine seara chiar daca fac o ora de sport ,ma simt groaznic.

    14
    1

  • isa pe 17 Oct 2011, 22:20
    balonarea

    dimineata ma simt bine chiar daca consum multe lichide,fructe si legume.PROBLEMA vine seara chiar daca fac o ora de sport ,ma simt groaznic.

    9
    1

  • isa pe 17 Oct 2011, 22:20
    balonarea

    dimineata ma simt bine chiar daca consum multe lichide,fructe si legume.PROBLEMA vine seara chiar daca fac o ora de sport ,ma simt groaznic.

    6
    0

  • isa pe 17 Oct 2011, 22:20
    balonarea

    dimineata ma simt bine chiar daca consum multe lichide,fructe si legume.PROBLEMA vine seara chiar daca fac o ora de sport ,ma simt groaznic.

    6
    3

  • Alexandra pe 19 Iun 2011, 21:22
    Am nevoie de un sfat urgent

    De 2 saptamani ma balonez de nu pot sa ma aplec ai ma doare si in partea stanga foarte tare nu stiu ce sa mai fac sunt disperata pt ca am fost ka medic si Mia dat naive pastile pt infect ie si nu Mia trecut , anul trecut am mai fist la ginecologie si totul este in regula am interrupt si pastile pt sa nu Raman gravida am facut si 3 teste de sarcina si nu sunt gravida nu stiu ce sa mai fac ca rog raspundeti si mie cu un sfat

    9
    8

  • Alina pe 4 Sep 2010, 18:55
    am crezut ca numai eu am aceasta problema

    si sotul meu zice ca numai eu ma balonez... dar uite cata lume sufera de balonarea asta firar ai dracului de balonare:D

    30
    11

  • buzica alexandra pe 3 Sep 2010, 14:12
    balonare...

    Buna, vad ca foarte mutal lume are probleme cu balonarea. este o problema a omului contemporan cred eu nu mai mananc paine de 2 saptamani (dacta rar) si ma simt mai usoara, si nici nu ma mai balonez plus, beau ceai de musetel (e bun pentru stomac, si altele) nu mai mananc dupa 6 seara de aemen si

    9
    2

  • MIHAELA (SPANIA) pe 8 Aug 2010, 12:05
    INBALONAREA

    NU INTELEG UNDE? CAND? PRIMIM RASPUNSURI? LA INTREBARI? CE PUTEM FACE ORI CE LICHID APA PLATA,NESS ,SAU DE MANCAT NU SE PUNE PLOBLEMA SANT LA CURA CE SA FAC MA INBALONEZ CAND BEAU APA?

    10
    8

  • ANDREEA M. pe 5 Aug 2010, 15:21
    BALONAREA

    AM TRIMIS INTREBARI DAR RASPUNSURI NU?CAND SI UNDE RASPUNDET-I?DE CE NU SANTETI SERIOSI ASTEPT CU NERABDARE RASUNSUL? CUM SA SCAP DE BALONUL CE MA DERANJEAZA ADICA BURTICA? PAINE AM RENUNTAT APA 2-3 LITRI PE ZI CE SA FAC?

    6
    3

  • marin andreea(spania) pe 2 Aug 2010, 17:31
    BALONAREA LA BURTA

    CUM ASI PUTEA SCAPA DE ASIMILAREA APEI IN ORGANIZM .DE OBICEI NU CONSUM PAINE IN SCHIMB BEAU APA SI O ASIMILEZ MA SIMT CA UN BALON

    8
    0

  • BREOI MIHAELA pe 31 Iul 2010, 21:07
    BALONARE

    CE ASI PUTEA FACE SA SCAP DE BALONARE DIMINEATA DE OBICEI NU MANANC BEAU FOARTE MULTA APA SI O ASIMILEZ ?PAINE NU CONSUM.CE ATI PUTEA SA-MI RECOMANDATI.

    0
    3

  • mirela pe 20 Iul 2010, 12:18
    balonare

    eu cred asa: ca si balonarea asta e altfel de la organism la organism.Eu am pana in 59 kg si de cand m am ingrasat pot spune ca am inceput sa fac si burta.am considerat ca e de la mancare, ca mananc prea mult, insa la acest moment mananc o data in zi si atunci fac o burta.....aoleu, ce sa fac? nu ma duc la nici un doctor! m am uitat pe site uri si am decis sa urmez cura cu orez.sa vedem acum ce se mai intampla. daca nu merge nici cu asta.....va anunt peste vreo saptamana. chestia e ca la sf saptamanii, ma duc iar la gratar si atunci nu stiu ce sa mai zic si de cura asta.....

    0
    1

  • vasi pe 23 Iun 2010, 02:24
    sugestie

    si eu am problema,ma balonez dar am descoperit cauza si anuma cand mananc in graba si cand beau apa rece si mai multe altele.dar ca sa nam problema fac multe miscara ,nu mananc daca nam timp sa mananc incet ,incerc sa fiu relaxata in timpul zilei sa sa nu ma mai stesezi ,ca asta conteza mult,si consum ceaiuri in fiecara zii.dar nu amastac cata-o-sap.din fiecara ..catccccccani pe zi

    2
    0

  • romanitza pe 14 Iun 2010, 16:17
    imbalonare-heeeelp

    Va rog sa-mi spuneti care este tratamentul pentru imbalonare. Problema mea este ca desi am luat diverse pudre naturiste pentru reglarea digestiei,efectul de imbalonare se accentueaza dupa ce elimin scaunul, in loc ca abdomenul mau sa devina plat. Aici apare intrebarea...??? de ce ma umflu si mai mult,dupa ce elimin scaunun??? Ajutati-ma va rog...nu mai pot umbraca hainele preferate...si mereu am avut grija de aspectul meu fizic,nu mamanc mult,tin ades diete pentru mentinere sau slabire

    0
    3

  • marioana pe 24 Mai 2010, 00:49
    imbalonore

    Ma imbalonez de 5 luni de zile,nu stiu ce tratament sa mai aplic sa scap de acest balon,problema este ca nu pot sa elimin gaze,totul se blocheaza efectiv.Mananc putin si tin regimuri alimentare.Ce tratant trebuie sa fac sa scap de aceste senzatii neplacute,nu mai pot imbraca hainele preferate.Am fost la medic dar nici un tratament nu a dat rezultate,nici ceaiurile recomandate.Ajutati-ma sa scap de acest disconfort.

    20
    4

  • Veronica pe 4 Mai 2010, 07:06
    Balonarea

    Si eu am probleme cu balonarea si am observat ca atunci cand mananc foarte putin si beau multa apa la temperatura camerei, nu ma balonez. Asa ca totul depinde de noi, cum si cat mancam pentru ca si mancatul pe repezeala produce balonari. Cand ma simt balonata incerc sa fac miscare, spre exemplu mersul pe jos or daca urmaresc un film la televizor, fac o serie de exercitii care ma ajuta sa scap de balonare.

    9
    2

  • Andrey pe 19 Apr 2010, 16:20
    Balonare

    am probleme cu balonarea de vreo 2 ani ii asa de urat :( ca m`am saturat de toate ... am incercat cu fructe legume iaurt ceaiuri si exercity abdomene :)) ... apoi nujtiu ce sa zic dar ii cea mai penala faza :(( X( X( X( puiii meii nici nujtiu ce sa mai fac ....

    4
    7

  • eleonora pe 22 Mar 2010, 13:33
    balonarea

    balonarea este determinata de felul alimentelor sau de modul in care sunt combinate alimentele?

    2
    5

  • Elena pe 19 Mar 2010, 14:55
    imbalonarea

    Buna ziua! Sunt mereu imbalonata merg la doctori, i-au pastile incerc sa mananc cum trebuie si sa bea lichide cat mai multe, dar nimic. Nu stiu ce sa mai fac. HELLLLLLLLPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP!

    2
    5

  • motriuc radu pe 24 Feb 2010, 10:15
    balonare

    de la o vreme ma balonez groaznic dupa ce mananc si dau gaze x(. m-am saturat......si unde sa mai pun ca am niste crize de stomac groaznice....Ce asi putea face...sau ce asi putea lua? ceva cat mai naturist si nu foarte costisitor.....

    7
    3

  • ana maria pe 21 Iul 2009, 21:56
    balonare

    de la un timp de cateva zile ma BALONEZ groaznik si ma doare si stomacul nu reusesc sa inteleg de ce si ce maninc de ma baloneaza asa de tare si apa si ciorba si totul va rog datimi si mie un remediu multmesc .

    9
    10

  • Ionishkutza pe 3 Apr 2009, 03:23
    balonare

    de la o vreme ma balonez groaznic dupa ce mananc si dau gaze x(. m-am saturat......si unde sa mai pun ca am niste crize de stomac groaznice....Ce asi putea face...sau ce asi putea lua? ceva cat mai naturist si nu foarte costisitor.....:|..sau niste exercitzii de fitness benefice...nu stiu...orice :D..va rog mult ajutati`ma :-

    17
    1

  • costel pe 1 Ian 2009, 21:35
    balonare

    sunt mereu balonat si nu stiu8 ce sa mai fac cine ma poate indruma ce sa fac

    6
    4

  • gina pe 11 Nov 2008, 15:48
    BALONAREA

    AM PROBLEME CU BALONAREA DE VREO 6LUNI SI NU MAI STIU CESA FAC ,AM BAUT SI CEAI DE ANASON DAR TOT NU AM REZOLVAT NIMIC,SI CEL MAI RAU E CU GAZELE ,RARE ORI SUNT INODOREDE CELE MAI MULTE ORI !!!!!!!!!!

    3
    1

  • mirela pe 31 Oct 2008, 19:28
    balonare

    am probleme cu balonarea de vreo 3 ani.Am fost la mai multi doctori ,degeaba.Am perioade dese de acutizare,cu dureri,balonare uneori burta imi este diforma.Ma balonez si de la apa.Nu mai stiu ce sa mai fac.Va rog sa ma ajutati

    6
    6

  • livioara pe 4 Iul 2008, 00:29
    balonare si constipatie

    Am probleme cu constipatia si ma si balonez.Am fost la medic,am gastrita si totusi mi-a recomandat sa beau dimineata o cafea amara,sa mananc multe fructe si legume si sa mananc dimineata si seara iaurt(sau lapte) cu mamaliga si sa beau 2l de apa...eu si de la apa ma balonez...nu stiu ce sa mai fac,am incercat sa urmez si tot un balon sunt! Ma poate sfatui cineva ce fructe si legume pot totusi sa mananc si de care sa nu ma ating,sau sa-mi spuna un anume program dupa care sa iau toate aceste recomandari,ca si daca le urmez, trece o zi intreaga si tot umflata sunt???....

    19
    12

  • alexandra pe 1 Mai 2008, 19:37
    imbalonari si gaze

    ma balonez si dau gaze incontinuu d la o vreme beau foarte multa apa nu prea mai mananc carne c alimente pot sa consum pt a nu mai avea probleme?

    30
    8

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod