Alimentele, principalul instrument in prevenirea bolilor

"Alimentul nu este o simpla marfa", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare in cadrul conferintei de presa care anunta lansarea cartii "Si noi ce mai mancam?". De ce trebuie sa mancam sanatos?

"Alimentul nu este o simpla marfa", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare in cadrul conferintei de presa care anunta lansarea cartii "Si noi ce mai mancam?". De ce trebuie sa mancam sanatos?

 

Pentru ca alimentatia sanatoasa reduce cu pana la 80% mortalitatea populatiei, ne spune specialistul in nutritie umana prof. dr. Mencinicopschi care mai adauga ca "stilul de viata sedentar si alimentatia nesanatoasa sunt cauza a peste 70% din bolile care ne macina astazi sanatatea si numai un procent mic de 3-5% se datoreaza cauzelor ereditare, genetice". Este important ca fiecare dintre noi sa invete sa manance si sa stie care dintre alimentele consumate ii pot face rau in timp, deoarece efectele unei alimentatii dezechilibrate le vei constata abia mai tarziu. "In mod obisnuit efectele adverse ale mancarii se vad dupa un timp mai mult sau mai putin indelungat, dupa ani sau chiar zeci de ani, in functie de sensibilitatea personala a fiecaruia si de perioada de timp in care consumam alimente nesanatoase.

Cu cat se incepe mai devreme consumul alimentelor nesanatoase (uneori - da, nu exagerez cu numic - din viata intrauterina) efectele adverse apar la varste mai tinere", precizeaza specialistul in cartea sa "Si noi ce mai mancam?".

 

 

Trebuie sa luam masuri!


"Important este ca omul sa inteleaga importanta pe care o are alimentatia in prevenirea bolilor, nicidecum sa ii impunem sau sa ii restrictionam accesul la alimente. Multi romani inca nu constientizeaza legatura dintre alimentatie si sanatate. Un aliment ca sa fie sanatos trebuie sa intruneasca trei calitati: organoleptica (sa fie savuros, gustos), nutritionala si sa nu fie contaminat cu bacterii, paraziti si pesticide", explica prof. dr. Mencinicopschi care puncteaza in cartea sa cateva masuri simple de care putem sa tinem cont cu totii. Doar vointa ne trebuie!

O portie de mancare la fast-food poate atinge valori calorice de 500-800 kcal.

O portie de mancare sanatoasa, din alimente naturale, integrale are circa 150-200 kcal. De aceea este important sa consumi alimnete gatite in casa si sa recurgi doar in situatii de urgenta la alimentele procesate, ambalate.

  • Cele mai bune metode de preparare a mancarurilor de legume si carne sunt: prin inabusire (fara apa), prin fierbere la abur, prin folosirea foliei de pergament sau a frunzelor de vita de vie sau varza (nu se folosete folia de aluminiu pentru ca se poate degaja aluminiul in alimente), prin folosirea gratarului si a cuptorului.
  • Trebuie sa eviti prajirea, rantasurile si utilizarea microundelor;
  • Vasele (tigai) de teflon, sticla de jena, cele de fonta daca sunt cumparate de la producatori consacrati pot fi la del de bine utilizate. Nu utilizati vesela din aluminiu, deoarece in contat cu alimentele elibereaza aluminiu elemental, neurotoxic, asociat cu maladia Alzheimer.
    De asemenea, vasele din alama sau cupru nu sunt indicate, putand ceda alimentelor saruri foarte toxice.

 

Prof. dr. Mencinicopschi recomanda: combinatii alimentare sanatoase

 

  • Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea s,.a.) sunt complementare cu amidonoasele (faina, paine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), impreuna crescandu-le valoarea biologica a proteinelor;
  • Legumele bogate in saruri minerale, vitamine, antioxidanti (fasole teci, salata, varza, morcovul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, telina) se asociaza bine cu mancarurile proteice (carne, oua, peste, soia, fasole, mazare, naut, bob). Exceptie fac legumele bogate in amidon (ex. cartoful), care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animala;
  • Laptele avand o compozitie particulara face dificila asocierea sa cu alte alimente. Exceptia tolerata este combinarea laptelui cu painea care a suferit un proces de fermentatie cu drojdii sau maiele complexe;
  • Painea dospita poate fi acceptata si in combinatie cu alte proteine animale, carne, oua, peste, dar in cantitati moderate;
  • Asocierea grasimilor cu verdeturi este favorabila, deoarece sarurile minerale din acestea usureaza scindarea lipidelor.


Iata cum trebuie sa arate o piramida alimentara sanatoasa.

Incearca sa nu uiti de alimentele importante pentru sanatatea ta si sa faci cu pasi mici unele schimbari de care te vei putea bucura si mai tarziu. 

 

 

Sursa imaginii: www.doctormenci.ro 

 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • popa iancu pe 11 Mar 2014, 09:53
    bunaziua si multumin pt informatii

    va rog sa-mi spuneti nucile (semintele), fructele uscate (deshidratate) cu ce pot sa le combin fara probleme. Amidonoasele sunt tot carbohidrati?? se pot combina cele de sus cu amidonoase sau carbohidrati fara probleme?? sau cu leguminoase (in table scrie ca nucile, semintele se pot combina perfect cu leguminoasele, asta inseamna ca se pot combina perfect si cu cereal, etc??? ) Astept raspuns multumesc frumos!

    0
    0

  • ana pe 18 Ian 2012, 23:28
    Nu cartea e rezolvarea

    Cred ca orice om de bun simt si interesat cat de cat de ce si cum maninca stie cat de cat ce este si ce nu este sanatos...Intrebarea este nu ce mancam, ci de unde mai mancam acea mancare sanatoasa si necontaminata de hormoni artficiali, E-uri, conservanti, ingraseminte, etc ? S-i in cazul in care chiar o mai gasim la magazinele BIO ( dar nici acolo nu avem garantia ca este intradevar naturala ) cu ce o mai cumparam ?

    0
    0

  • ginette pe 30 Nov 2010, 14:34
    doctormenci

    am ambele carti ale dr.mencinicopschi si am vrut sa intru pe doctormenci.ro pt. a citi despre contaminanti,dar nu pot.nu inteleg de ce mai scrie in carte ca putem intra pe site daca nu putem?!

    0
    1

  • ely pe 7 Iun 2010, 10:20
    referitor carte

    Buna ziua, Eu am cumparat cartea Domnului Profesor ,ieri de la Carefour.M-a costat 35 ron ,era cu reducere ,bineinteles.

    0
    0

  • beleiu maria pe 30 Mai 2010, 10:08
    vol.II

    MI-A PLACUT F.MULT CRTEA D-LUI DR.SI NOI CE MAI MANCAM? SI AS VREA SA CUMPAR SI VOL.II,DAR NU STIU CUM SE NUMESTE.VA ROG DACA PUTETI SA MA AJUTATI.MULTUMESC.

    0
    0

  • maican gh. pe 8 Mar 2010, 10:56
    carte

    As vrea sa comand cartea Dr.Mecinicvschi la ultima emisiune tv domnia sa a spus ca se poate prin internet si pretul este mai mic de 45,5 lei va rog sa-mi spuneti cat costa si unde ma adresez ? Multumesc.

    0
    0

  • marian pe 8 Mar 2010, 09:38
    Alimentatia in funtie de grupa sanguina?

    Cred ca lumea ar trebui sa stie ca fiecare individ trebue sa tina cont de alimentele benefice, referitoare grupei sanguine pe care o are.De ce nu amintiti in cartea dv. de acest aspect? Nu puteti sa generalizati. Va rog sa-mi raspundeti,nu vad in carte sa amintiti de alimentatia in funtie de tipul somatic al fiecarui individ, parerea mea este ca esplicatiile din carte nu sunt complete.

    2
    0

  • dan pe 2 Mar 2010, 07:55
    Minte Nadia cand spune ca haleste rama ?

    Cu siguranta ca nadia este o mare mincinoasa cand spune ca ii da copilului sau margarina rama. Nadia, nu ti-e frica de Dumnezeu cand spui asa minciuni ? Sa-ti fie rusine. De ce nu faci reclama asta si in SUA ?

    0
    0

  • Alexandru Dumitru pe 26 Feb 2010, 18:10
    Margarina rama

    1. Intr-o mica brosura erditata de dr Ginghina de la Sectia de cardiologie a Spitalului Fundeni, margarina este trecuta pe primul lpoc la alimente nocive. 2 Fosta gimnasta Nadia apare intr-o reclama in care spune (minte?) ca ii da copilului ei zilnic Rama. 3.Pe internet au aparul postari care avertizeaza: Nadia minte! Nu consumati Rama ! Intrebare: consum sau nu consum RAMA ?

    0
    0

  • Elena pe 8 Feb 2010, 16:25
    Interesanta carte

    Am vazut emisiunea la tv cand vorbeati despre hrana sanatoasa. Am sa cumpar si eu aceasta carte si am sa incerc sa respect sfaturile dv.

    0
    0

  • astilean crucita pe 5 Feb 2010, 16:09
    despre carte

    noi care santem trecuti de 5º ani santem deja antoxicati daca am fi primit aceasta educatie cu ani an urma ar fi fost tare bine da oricum va multumim as vrea sa stiu daca gasim cartea an librarii si la cluj

    0
    0

  • Dan Colhon pe 5 Feb 2010, 13:53
    Minunata carte

    Domnule Profesor, Dece nu ati scris aceasta carte cu vreo 40 de ani in urma? Multi oameni s-ar fi bucurat de o viata mai buna si mai lunga! Sa va dea Dumnezeu sanatate multa si putere de munca in slujba oamenilor si impotriva celor,care pentru bani murdari,atenteaza la sanatatea si viata noastra,a tuturor! Cu deosebita stima Dan Colhon

    0
    1

  • JohanaAela pe 4 Feb 2010, 15:26
    @Gheorghita

    Pretul cartii este de 45,90 RON si o poti gasi atat pe site-ul www.doctormenci.ro, cat si in librarii.

    0
    0

  • catalin pe 4 Feb 2010, 14:58
    Adresa carte si reclamele agresive la mancaruri toxice

    Mancarea cu cat este mai putin prelucrata, cu atat este mai sanatoasa. Grasimile si carnea rosie sunt periculoase, la fel ca tot ce inseaman dulciuri si alcool peste limitele specificate in articol. Pentru cei care vor sa cumpere cartea, am gasit chiar site-ul Doctorului Gheorghe Mencinicopschi http://www.doctormenci.ro/ Nu postez aici pentur a face reclama ci pentru a inlesni cunoasterea asupra mizeriilor de alimente prezentate la TV cum ar fi reclama nebuna la margarina din ultimul timp. Rog moderatorii sa editeze postul in cazul in care considera necesar.

    0
    0

  • gheorghita pe 4 Feb 2010, 14:05
    PRET

    Doresc sa cumpar cartea dar, cat costa ? Vreau sa stiu pretul precis ca sa vad daca pot sa imi permit .

    0
    0

  • Ghimpirica Leventica pe 3 Feb 2010, 23:43
    Domnule doctor

    Chiar am ramas uimita de cartea asta care a`ti scos`o pe piata si cu mare placere as cumpara cartea dumneavoastra mi-ar fi foarte mult de folos dar nu am putere financiara sunt o femeie bonlava datorita alimentelor care le consum cu destul de multe chimicale si datorita la astea m-am imbonlavit si am multe complicatii si din aceasta cauza trebui sa dau bani pe medicamente 50% din pensia pe 250 ron . Apelez la bunatatea dumneavoastra daca imi puteti trimite si mie o carte . Multumesc anticipat ! Judet:PRAHOVA Localitate:PLOIESTI Strada RUDULUI NUMARUL 258 GHIMPIRICA LEVENTICA

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod