Dragobete, Valentine's Day. Istorie si Traditii

Dragobetele si Valentine's Day doar sarbatori care semnifica in mare parte acelasi lucru, dar care provin din doua culturi diferite.
Dragobetele si Valentine's Day  sunt doua sarbatori care semnifica in mare parte acelasi lucru, dar care provin din doua culturi diferite. Dragobetele, fiul Babei Dochia, este sarbatorit pe 24 februarie, in timp ce Sfantul Valentin a fost un preot care a trait in secolul al doilea si care se sarbatoreste pe 14 februarie.

Conform site-ului ro.wikipedia.org, entitate magica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfantului Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipes, un neastamparat si un navalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un petitor si un nas al animalelor, romanii au transfigurat Dragobetele in protectorul iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, asa cum si pasarile "se logodesc" in aceasta zi.

In aceasta zi satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si de zicala : Dragobetele saruta fetele. Sunt multe credintele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, si mai ales de febra, si ca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat. Imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. In sudul Romaniei (Mehedinti), fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunti se mai pregatesc pentru toamna.

Nici oamenii mai in varsta nu stateau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua in care trebuiau sa aiba grija de toate orataniile din ograda, dar si de pasarile cerului. in aceasta zi nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor. Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase tot anul. Fetele mari strangeau de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.

O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana, numita Navalnic de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile.

De partea cealalta il gasim pe Sfantul Valentin, un preot care in timpul domniei imparatului Claudiu al II-lea a fost condamnat la moarte. Se pare ca preotul Valentin era singurul care ii ajuta pe tineri sa se casatoreasca in secret, dupa ce imparatul a interzis casatoriile si logodnele in Roma, considerand ca soldatii necasatoriti se luptau mai bine decat cei casatoriti.

Ultimele cuvinte pe care a mai avut putere sa le spuna Valentin inainte sa moara au fost "al tau Valentin", cuvinte care au fost notate de fiica lui Asterius si care au devenit, mai tarziu, motivatia pentru scrisorile si felicitarile de Ziua Indragostitilor.

In 496, papa Gelasius a oficializat data de 14 februarie ca ziua Sfantului Valentin. Treptat, 14 februarie a devenit ziua in care se facea schimb de mesaje de dragoste, iar Valentin a devenit sfantul patron al indragostitilor. Ziua era sarbatorita prin trimiterea de cadouri cu mesaje de dragoste.
3 Februarie 2010
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxanacosmy pe 8 Feb 2010, 16:45
    Ziua indragostitilor

    Intradevar o zi a indragostitilor e ceva magic,ceva ce nu pot simti toti,unii spun k nimic nu este adevarat k iubirea se poate sarbatori in orce zi ceea ce este si adevarat dar aceasta zi e singura in care toata lumea stie si e ceva public in care toti locuitorii planetei stiu k este ziua iubiri.Este o zi magica a iubiri ...p care o traim intens

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod