Begonia elatior

Begonia elatior este o planta romantica, potrivita atat intr-un mediu rustic, cat si in spatiile moderne, unde rotunjimile sale atenueaza liniile uneori prea rigide.

Begonia elatior este o planta romantica, potrivita atat intr-un mediu rustic, cat si in spatiile moderne, unde rotunjimile sale atenueaza liniile uneori prea rigide.

Florile sale sunt variat colorate, de la rosu, galben, portocaliu, roz pana la alb sau degradeuri.

Lumina:

Sunt plante ce iubesc lumina, dar fara soare direct.

Temperatura:

Begoniile necesita spatii racoroase iarna si caldute vara, ferite de temperaturi inalte. Daca se scot pe terasa vara, ele trebuie amplasate la umbra, ferite de vant si de razele directe ale soarelui.



Umiditate:

Au nevoie de umiditate atmosferica medie.

Sol:

Este necesar un substrat proaspat, afanat, bine drenat, cu continut ridicat de substante organice. Ghiveciul trebuie sa aiba orificii de drenare. Se replanteaza anual, primavara.

Udare:

Frecventa udarilor si cantitatea de apa utilizata variaza in functie de substratul folosit, de marimea ghiveciului, de drenaj si de conditiile mediului ambiant. Se va utiliza numai apa la temperatura camerei.

Se uda moderat, intre doua udari se asteapta pana cand pamantul de la suprafata se usuca usor.
Se va evita udarea abundenta, care duce la deterioarea rapida a plantei. Se fertilizeaza saptamanal vara, deloc iarna.

Lucrari specifice:

Dupa inflorire, begoniile se tund, iar in timpul vegetatiei se ciupesc pentru a determina ramificarea si indesirea plantei. Primavara se poate rari putin frunzisul, daca este nevoie.

Begoniile sunt foarte sensibile la atacul ciupercilor, al paduchilor si al paianjenului rosu, acestea fiind cauzele principale pentru care, de multe ori, ele nu rezista in timp.
Interventia cu substante fungicide, insecticide si acaricide trebuie sa se produca cat mai curand dupa depistarea infestarii.

Inmultire:

Begonia se inmulteste prin prelevarea butasilor de tulpina semilemnificati, dupa perioada de inflorire, care se introduc in substrat de propagare. Dupa aparitia radacinilor se planteaza oblic in pamant pentru a se pastra integritatea radacinilor noi, care sunt foarte casante. In timp, butasii se vor indrepta pe tutori.

Begonia este o planta decorativa atat ca planta singulara, cat si in aranjamente combinate.

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elze pe 29 Oct 2012, 14:43
    de ce cad florile begoniei

    buna am primit o Begonie de ziua mea,cand am primito a fost superba,dpa cateva saptamanii auinceput sa-i cada florile cu tot cu tulpina....si frunzele incep sa se galbeneasca ....as dori sam-i dati niste sfaturi ,pt ca nu stiu ce sa fac...si imi place foarte mult floarea!

    9
    3

  • nicoleta pe 24 Sep 2010, 17:22
    inflorirea begoniei elatior

    buna!am primit o begonie elatior de valentines day si a fost inflorita pana in vara de aproape 2 luni nu mai ii ies flori desi creste si frunzele nu au probleme.as dori sa stiu care este motivul ?multumesc

    9
    4

  • Elena pe 15 Sep 2010, 11:26
    Nu mai infloreste begonia

    Buna ziua Am si eu o intrebare legata de aceaste specie de flori. Am primit in mai o begonie care a inflorit pe o perioada destul de mare. Dupa ce s-a terminat procesul de inflorire am taiat tulpinile care au continut florile. Acum, de aproximativ o luna nu mai infloreste, dar are o coroana frumoasa de frunze, care continua sa creasca. Intrebarea mea este ce trebuie sa fac ca begonia sa mai infloreasca. Multumesc anticipat.

    16
    1

  • dana pe 10 Feb 2010, 18:39
    caldura

    Begoniile mele stau pe pervazul din bucatarie, chiar in dreptul caloriferului. Caldura este atat de puternica incat li se misca frunzele :)). Cu toate astea, de sase luni de cand le am, sunt vesnic inflorite. Cred ca le place.. Oricum, sunt cele mai putin pretentioase plante cu flori pe care le-am avut vreodata. Cred ca o sa-mi iau toate culorile :P

    5
    4

  • vali pe 29 Sep 2008, 20:56
    ptr .Cristina

    Trebuia sa o mai lasi in ghiveciul ei pina se acomoda cu locul ,apoi nu trebuia sai pui apa de la robinet ,nu o tine in curent dar nici la cadura si uitate sa nu aibe ceva in pamint fiinca mi sa intamplat sa cumpar pamint pt flori dar am gasit si insecte in pamant care iau daunat plantei .Si verifica daca nu are insecte pe dosul frunzei.

    1
    0

  • vali pe 29 Sep 2008, 20:51
    begonia

    Stiu sigur ca florile prefera mai mult aerul de munte si deal ,nu le plac deloc caldura si nici praful oraselor .Am fost la munte si era ceata si frig acum la sfarsitul lui septembrie am vazut foarte multe begoni de toate culorile si inflorite pe terase sau pe pervazul geamurilor afara si culmea aveau si apa multa in ghivece de la ploaie.Cred ca nu le prieste caldura prea mare din apartamente si apa de la robinet .Udati cu apa de la ploaie sau mai nou cu apa plata nu vor apa multa (altfel putrezeste)lasati sa se usuce pamintul intre doua udari cel mai bine udati o data pe saptamina mereu in aceeasi zi si cu putina apa.Florile cumparate le cad frunzele sau nu li se deschid florile fiinca nu sau acomodat cu schimbarea locului(adica de la florarie ii casa sau apartament)asta dureaza cam o luna ,nu o dadaciti prea mult dar nici sa uitati de ea.

    0
    0

  • cristina pe 28 Iul 2008, 10:14
    de ce se usuca florile begoniei?

    am cumparat o begonie asemanatoare cu cea din imagine,avand flori alb cu roz,in degrade.Am schimbat ghiveciul de transport cu unul mai mare si i-am pus pamant de flori universal,iar la udare nu am atins nimic.De ce se usuca florile mari si de ce cad bobocii?Pe dedesubt frunzele isi schimba culoarea,spre galben.

    19
    0

  • georgiana pe 5 Mai 2008, 19:36
    de ce se usuca frunzele begoniei?

    am cumparat o begonie elatior si am observat ca i se usuca frunzele,si as dori sa aflu de ce?

    5
    9

  • mioara pe 16 Mar 2008, 09:18
    de ce se usuca begonia?

    am cumparat o begonie elatior si am observat ca florile au inceput sa se usuce pe margine,as dori sa aflu de ce???

    11
    0

  • deeyuta pe 14 Mar 2008, 18:38
    de ce nu i se deschid florile begoniei ?

    am cumparat o begonie elatior si am observat ca nu ii se deschid florile as dori sa aflu de ce ?

    11
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod