Afla cum sa ingrijesti plantele de apartament iarna!

O alta metoda este aceea de a amplasa printre ghivece vase cu apa, astfel incat prin evaporarea apei sa se creasca umiditatea relativa a aerului. Metoda nu este foarte eficace, dar este mai buna decat pulverizarea.

Cea mai buna metoda pentru a ridica nivelul umiditatii atmosferice este folosirea unui umidificator. Nu este o metoda ieftina, dar nici foarte scumpa.

Decizia achizitionarii unui astfel de aparat trebuie luata nu neaparat pentru a asigura conditii bune plantelor, ci pentru ca toata familia sa aiba conditii bune in care sa traiasca.

Alt factor de mediu este caldura. Caldura trebuie corelata cantitatii de lumina, si cum iarna cantitatea de lumina este redusa, si caldura trebuie redusa.

Majoritatea plantelor tale se vor simti bine la o temperatura situata intre 10 si 15 grade.

Apa


Iarna, necesarul de apa scade, pentru ca, in aceasta perioada, plantele intra intr-o stare de repaus. Daca pe timpul verii udarea se facea uneori zilnic, in perioada rece acest proces trebuie redus considerabil.

La plantele suculente, udarea se face o data la cateva saptamani. Cactusii nu se uda din noiembrie pana la sfarsitul lui februarie, celelalte plante se uda saptamanal, lasand sa se usuce pamantul intre doua udari.

Fertilizarea

In perioada de iarna nu este recomandata fertilizarea. Este de preferat ca plantele sa fie tinute cat mai mult pe balcon, iar daca temperatura nu scade sub 10 grade, atunci este recomandat sa nu le aduci in casa.
Cu cat plantele tale vor fi introduse mai tarziu in casa, cu atat va fi mai bine pentru ele!


De multe ori ai auzit acest sfat, insa putini explica de ce trebuie procedat asa. Doua procese fiziologice sunt foarte importante pentru plante: fotosinteza si respiratia. Prin fotosinteza, ca urmare a energiei date de lumina, planta transforma substantele anorganice in substante organice necesare ei.

Respiratia este procesul prin care, la nivelul celulelor substantele organice sintetizate in procesul de fotosinteza sunt oxidate, rezultand energia necesara plantei.

Fotosinteza este influentata de cantitatea de lumina si de temperatura, in timp ce respiratia este influentata doar de temperatura.

Fotosinteza este posibila numai ziua, in timp ce respiratia se realizeaza tot timpul. In conditiile de iarna, pentru ca lumina este insuficienta, cantitatea de rezerve realizate de plante (substante organice) este limitata de cantitatea de lumina insuficienta.

Respiratia, pe de alta parte, este influentata de temperatura, iar daca temperatura este ridicata, respiratia este accelerata si are loc un consum mai mare de rezerve decat poate planta sa acumuleze prin fotosinteza, datorita luminii scazute, si astfel, planta se epuizeaza si, in final, moare.

Cu cat temperatura este mai scazuta, respiratia se reduce si, astfel, consumul energetic al plantei se reduce.
In concluzie, pentru ca plantele tale sa treaca cu bine peste iarna ce vine, trebuie sa le asiguri cat mai multa lumina, o temperatura scazuta (12-16 grade Celsius), umiditate relativa a aerului, in jur de 50%, si sa nu exagerezi cu udatul.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuga vasile pe 19 Dec 2009, 17:25
    plante tropiale de camera

    Buna! Am un palmier in camera si ea mers foarte bine ,a crescut frumos ,dar acum am opservat ca in pamantul din ghiveci au aparut niste vermi sau cum sai spun ,au marimea 2,3 milimetri cu picioare multe si de o culoare rosiatica ,poate sa distruga radacina la plante?te rog spunemi ce sa fac trebuie sa folosesc vreun tratament?va rog daca se poate cat de urgent sa imi dai un raspuns multumesc mult!

    2
    1

  • violeta pe 24 Sep 2009, 10:42
    Azalea frumoasa si pretentioasa.

    Draga Mariana scrie numele plantei tale pe google si se vor deschide o multime de site-uri.Acolo vei afla in primul rand ca vara vei avea nevoie de un spatiu luminos dar cu o temp.de 12 grade aproximativ.Daca ai acest spatiu poti sa urmezi fazele necesare reinfloririi ei.Eu nu am si am abandonat lupta chiar recent.E o planta superba dar pretentioasa.

    1
    1

  • matei mariana pe 4 Mar 2009, 11:36
    azalee

    Salut,si eu am primit de ziua mea care este in mai ,o azalee,f.frumoasa inflorita,o minune,in toamna i-am schimbat ghiveciul,am completat cu pamant de florarie,am udat-o toata iarna,acum am observat ca are frunzulite patate maro,de ce oare?I-am curatat florile uscate ,i-au crescut si lastari noi si totusi are aceasta problema ,ii cad si frunze ,poate stie cineva raspunsul.

    0
    1

  • Daniel Zimbreanu pe 8 Nov 2008, 20:00
    Azalee

    Din pacate o mare problema cu plantele ce se vand in ziua de azi. Azaleea infloreste primavara nu toamna :( asa ca firmele care produc plante de apartament le pompeaza cu diferite substante pentru a le forta iar cand nu li se mai administreaza aceste substante plantele au mari sanse sa moara. Spune-mi te rog cum ai ingrijit-o in aceste doua luni.

    2
    0

  • IoandelaMoară pe 7 Nov 2008, 11:43
    Azalee.

    Am cumpărat acum 2 luni o azalee și acum i-au căzut toate florile și frunzele. Ce pot sau ce e de făcut?

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod