Echilibrarea energiilor prin Yin-Yang

Conceptul de Yin si Yang este primul principiu din Fengshui. La origini,yin si yang defineau partea umbrita (yin) si cea luminata de soare (yang)a unui deal. Mult mai tarziu...
Atunci cand incepem studierea disciplinei Fengshui este bine sa avem fixate in minte liniile directoare dupa care se conduce acest studiu. Majoritatea maestrilor sunt de acord ca urmatoarele principii sunt de baza in studierea si aplicarea Fengshui in viata noastra:
1. Yin si Yang;
2. Cele cinci elemente;
3. Cele opt trigrame;
4. He Tu, Luo Shu;
5. Xian Tian si Hou Tian Ba Gua.

Principiul Yin-Yang
Simbolul Taiji

Conceptul de Yin si Yang este primul principiu din Fengshui. La origini, yin si yang defineau partea umbrita (yin) si cea luminata de soare (yang) a unui deal. Mult mai tarziu, yin si yang au ajuns sa reprezinte cele doua aspecte primare ale fortei qi.
Yin a fost descris ca fiind principiul feminin al naturii, vazut astfel ca pasiv si slab. Yang a fost clasificat drept principiul masculin al naturii si privit ca activ si puternic.

Yin
Este reprezentat prin materia stabila care este pamantul. Yin se contracta si se condenseaza. Reprezinta principiul pasiv din natura exprimat prin intuneric, raceala si umezeala. La nivel uman simbolizeaza feminitatea si inertia. Alte trasaturi Yin: negru, iarna, frig, nord, noapte, luna, liniste, interiorizare, apa, imaginatie, intuitie, creativitate, spate, inactivitate, liniste, odihna, tristete, slabiciune, albastru, verde.


Yang
Yang este exprimarea fortei ceresti. Yang are calitatea de a se expansiona. El reprezinta principiul activ in natura exprimat prin lumina, caldura si uscaciune. La nivel uman, yang reprezinta masculinitatea si partea pozitiva a emotiilor.

Alte trasaturi yang: alb, vara, zi, sud, lumina soarelui, miscare, exteriorizare, fata, varf, activ, ferm, analitic, exuberanta, agresiune, rosu, galben. Aceste trasaturi nu sunt exhaustive. Cu efort minim, privind cu atentie imprejur, puteti deduce si alte caracteristici care apartin fie de latura Yin, fie de cea Yang a vietii. Energia este in continua curgere si transformare, iar in decursul acestui proces ea imbraca trasaturi Yin sau Yang, in functie de conditiile in care se manifesta.


Atunci cand analizam energiile din mediul inconjurator este bine sa tinem cont ca un lucru este Yin in raport cu alt lucru care este Yang si viceversa. Acelasi lucru se aplica si la persoane si la interactiunile dintre ele. Cunoasterea principiului Yin-Yang si recunoasterea lui in natura si in interactiunile dintre oameni ne va aduce o mai buna intelegere a vietii si a posibilitatilor pe care le avem in crearea unei atmosfere armonioase atat in exteriorul, cat si in interiorul nostru.

Simbolul Taiji
Acest simbol reprezinta interactiunea eterna dintre Yin si Yang. Precum cele doua fete ale unei monezi, Yin si Yang nu pot fi separate.
Simbolul ne mai arata ca nimic nu este in intregime Yin sau Yang. In fiecare lucru exista si opusul sau, care la inceput apare doar ca un punct, un potential al actiunii sau starii si care creste in timp.

Privite ca un intreg, Yin si Yang reprezinta legea naturii - schimbarea perpetua.

Ce legatura au Yin si Yang cu Fengshui?
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • calafat pe 14 Ian 2015, 21:30
    tai ji..

    Sa trecem de la o scurta teorie la practica rapida... yinul este vidul yangul energia vidul este static el nu creeaza si nu e creat el exista energia este dinamica ea creeaza dar nu e creata ea exista propun un test: o musca moarta de 14-20 de zile sau ucisa recent cu o lovitura de paleta sa zicem (in acest caz rupeti corpul insectei) ... :) .. perioada de sfarsit de primavara inceput de vara sau si mai bine mijlocul verii.. concentrati-va asupra ei calm si relaxat.. cu respiratie linistita fara sa fortati...  doar imaginati-va ca corpul se reface ... (durata 5' - 50' - o ora si ceva ... ).. observati ce se intampla .... :))))))))) ..... veti intelege mai bine .. tao... 

    0
    0

  • catalin pe 30 Iun 2014, 14:38
    yin si yang

    ce tare eu cred in yin si yang

    0
    0

  • Maria pe 17 Feb 2013, 17:01
    Super tare!

    Eu sunt o fata Yang!!!

    3
    0

  • black pe 6 Iul 2012, 13:32
    yin-yang

    Nu exista nimic in natura care sa contina numai un singur tip de energie, tot ce exista reprezinta combinatii ale acestora doua, numai ca in proportii diferite. Si barbatii si femeile au si energie yin si yang, numai ca barbatii sunt considerati predominant yang si femeile predominant yin. Astfel, conform principiului atractiei, yin atrage yang si yang atrage yin.

    3
    0

  • Chris pe 26 Apr 2011, 16:28
    Adaugare

    Eu sunt baiat am energie YIN si din contra sunt baiat nu fata sunt meru fericit nu sunt trist nu sunt deloc lenes ci fericit imi place cateodata si soarele si luna sunt pozitiv si foarte rareori negativ in privinta unor lucruri care cred ca nu vor iesi bine si sunt meru optimist si pesimist.Pe cativa dintr prietenii mei ii aud ca sunt dezamagiti ca sunt de enrgie YIN deoarce lor le place actiunea sun t pozitivi si optimisti si nu sunt de partea raului din oricare privinta.Eu cred ca indiferent ce fel de energie ai avea nu ar trebui sa iti faci griji pentru ca ai caracteristici si din energia opusa..........................Daca cineva crede ca lucrurile acestea nu sunt complete sau nu sunt bune poate sa imi scrie linistit pentru ca eu nu sunt un profesionist si nu ma supar pentru comentarii.

    4
    0

  • Chris pe 26 Apr 2011, 16:16
    Nelamurit

    Eu sunt in zodia Scorpion si am ca element Apa,calitate:Fix si energie:YIN.Si aceasta zodie are ca ca VERB,verbul"eu doresc".Totusi semnul YIN inseamna intunecat,pasiv,femeiesc chiar daca eu sunt baiat si nu sunt deloc trist sau alte chestii sobre.Eu cred ca fiecare chiar daca e YIN are mai multe calitati din Yang pentru ca in personalitatea mea de baiat nu regasesc nici o caracteristica din YIN pentru mine in afara ca am ca element APA si ca imi place culoare neagru,albastru verde si altele.

    2
    0

  • claudia pe 14 Feb 2011, 11:07
    bine si rau

    Pentru mine YIN-YANG a insemnat BINE si RAU.nu exista unul fara altul.Nu este un simbol malefic!

    1
    0

  • Katy pe 27 Dec 2010, 17:36
    Cred

    Eu cred si inteleg din ce tot mi s-a explicat aici ca este vorba despre spiritul tau....de felul in care te manifesti Tot ce nu inteleg este ca numai barbatii sun Yang?De ce nu si fetele?

    1
    0

  • O fata pe 6 Sep 2010, 22:11
    Acest simbol este ca un rau pt. toti.

    eu stiu ca e ceva rau.

    1
    0

  • cineva pe 3 Iun 2010, 18:50
    nu prea inteleg

    n-am inteles nik ce trebe sa facem ici scrie ce este

    1
    0

  • dorin pe 20 Mar 2008, 18:26
    curiozitate!

    Acesta poate fi folosit cumva si ca semn malefic?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod