VIDEO: De ce dorm bebeluşii finlandezi în cutii de carton

De 75 de ani, femeile însărcinate din Finlanda primesc o cutie de carton de la stat. Se spune că acest obiect a contribuit la scăderea drastică a ratei mortalităţii infantile.

Tradiţia datează din anii 30 şi are ca scop oferirea unei şanse egale pentru toţi copiii din Finlanda, încă de la începutul vieţii.

Pachetul maternal - un cadou din partea guvernului - este disponibil pentru toate mămicile, scrie BBC, citat de Gândul. Acesta conţine hăinuţe, un sac de dormit, produse de baie pentru bebeluşi, scutece, lenjerii de pat şi o păturică.

Odată pusă păturica, cutia de carton se transformă în primul pat al nou-născutului. Mulţi copii, indiferent de contextul social, sunt ţinuţi în cutiile de carton primite de la stat.

Mămicile pot alege între cutia de carton şi un grant financiar de 140 euro, dar 95% dintre ele aleg prima variantă.

Tradiţia datează din 1938, când Finlanda era o ţară săracă şi avea o rată mare a mortalităţii infantile - 65 din 1.000 de copii mureau la naştere, relatează BBC. Părinţii de băieţi pot face schimb de haine cu cei care au fete şi viceversa, întrucât acestea sunt identice. La un moment dat, în pachet nu au mai fost incluse biberoane pentru copii şi suzete, autorităţile dorind să încurajeze alăptatul la sân.

"Unul din principalele scopuri a fost acela de a încuraja femeile să-şi hrăneasca pruncii la sân. Şi chiar s-a întâmplat”, a declarat Panu Pulma, profesor de istorie finlandeză şi nordică la Universitatea din Helsinki.

Profesorul consideră că includerea unei cărţi cu imagini în cutie a avut un efect pozitiv, încurajându-i pe copii să ia cărţile în mână şi să le citească, odată ajunşi la vârsta corespunzătoare. Pe de altă parte, spune Pulma, cutia reprezintă un simbol al egalităţii şi al importanţei copiilor.

Foto: Milla Kontkanen

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod