Fereste-ti copilul de capcanele Internetului

Mai mult decat atat, ideea in sine, de a folosi cartea ta de credit fara sa-ti spuna implica o problema. Ia acest lucru in consideratie si trateaza si cauza, nu numai efectul.

Redu la maxim riscul

Din fericire, exista o serie de modalitati pentru a reduce sau controla accesul copilului la materiale destinate exclusiv adultilor, precum si pentru a-l feri de pericole de genul celor prezentate anterior.

Expertii sunt in unanimitate de acord ca cea mai buna metoda este sa urmaresti, discret dar constant, site-urile pe care le viziteaza si sa-i vorbesti despre riscurile existente.

Aproape toti furnizorii de acces Internet ofera posibilitatea de a controla sau de a bloca anumite optiuni. De asemenea, exista si o serie de filtre, prin care blochezi accesul la site-uri care contin anumite cuvinte-cheie. Intereseaza-te ce provider iti ofera aceste servicii si aboneaza-te.

Jocurile in retea pot crea dependenta

O alta potentiala problema o constituie jocurile.

Internetul ofera o gama extrem de variata de jocuri, atat individuale cat si in retea. Acestea din urma sunt cele mai periculoase din punct de vedere al faptului ca micutul poate dezvolta dependenta de ele.

De obicei, astfel de jocuri se desfasoara la nivel global, participantii fiind din toata lumea. Este unul dintre aspectele care le fac irezistibile - ideea lui ca "se lupta" cu straini si se dovedeste mai bun decat acestia.

Jocurile de acest gen pot fi incredibil de sofisticate si administratorii le perfectioneaza in permanenta, creand mereu noi optiuni si strategii provocatoare. De aici apar si tentatiile, iar dependenta apare ca un efect gen "bulgare de zapada", insinuandu-se pe nesimtite.

Daca-l auzi pe copil spunand ceva de tipul "mai joc numai o runda si gata", dar continuand de fapt si dupa incheierea rundei, este un semn ca a aparut o problema.

Ce poti face? Sa-i interzici accesul la jocul respectiv nu este o solutie pe termen lung si nu rezolva lucrurile.

Va gasi cu siguranta alte jocuri sau se poate duce la un Internet cafe. Prin urmare, incearca sa-l directionezi cu blandete, fara a-l constrange, spre jocuri cu real potential educativ.

Jocul de sah sau cele de cultura generala reprezinta o optiune recomandabila. Sahul, care se poate juca fie individual (avand drept adversar chiar soft-ul in sine), sau in retea, este recunoscut ca fiind prin excelenta "sportul mintii", dezvoltand intuitia, logica si rapiditatea in gandire.

In aceeasi nota, jocurile tip test de cultura generala sunt cat se poate de benefice. Isi va imbogati cunostintele, se va simti mereu provocat sa-i depaseasca pe ceilalti (aceste jocuri se bucura de o imensa popularitate in spatiul virtual).

De asemenea, multe site-uri ofera si premii, constand de obicei in carti si astfel copilul isi va dezvolta implicit apetitul pentru lectura. O alta varianta ar fi testele de limba straina, care sunt si ele foarte raspandite.



Cateva recomandari practice pentru a-ti proteja copilul

Iata cateva sfaturi usor de aplicat, care te vor ajuta sa-l feresti pe copil atat de tentatiile unor materiale destinate adultilor, cat si de pericole. Deprinde-l sa respecte urmatoarele reguli cand navigheaza pe Internet si lamureste-l ca este pentru siguranta lui:

niciodata nu se dezvaluie datele personale pe Internet (adresa, numarul de telefon, scoala unde invata);
se foloseste doar o parola, niciodata numele adevarat;
nu este indicat sa se intalneasca cu o persoana cunoscuta pe chat;
nu se transmit fotografii;
nu se raspunde eventualelor mesaje de amenintare primite;
este bine sa le spuna imediat parintilor daca ceva i se pare ciudat sau infricosator in comunicarea cu cineva de pe chat;
daca are un nou "prieten" virtual, este recomandabil sa ti-l prezinte - in aceeasi maniera.

Ce ar trebui sa faci tu?

in cazul in care nu esti familiarizata cu computerul, invata sa-l folosesti si sa verifici site-urile accesate de copil;
tine computerul in sufragerie, de exemplu - nu in camera copilului, unde ti-ar fi mai greu sa-l urmaresti;
ia-l in serios daca iti spune ca i se pare ceva in neregula in discutia cu un "prieten" cunoscut online;
daca tine neaparat sa stea de vorba pe chat, e bine sa fii si tu in preajma;
urmareste facturile de la telefon si de la accesul la Internet - daca au inregistrat cresteri semnificative, afla ce numere au fost apelate.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Carmen pe 6 Mai 2010, 11:39
    Siguranta pe Internet

    Intr-adevar Internetul are multe avantaje si ajuta mult la dezvoltarea anumitor abilitati ale copiilor, dar prezinta si anumite pericole. Consider ca este foarte important ca parintii sa se implice si sa comuninice deschis copiilor avantajele si dezavantajele lui. Copilul trebuie sa simta ca poate discuta despre orice cu parintii. In acest sens va recomand situl sigur.info. Aici gasiti informatii relevante, sfaturi atat pentru parinti cat si pentru copii, dar si softuri gratuite special concepute pentru filtrare si control parental. O zi frumoasa tuturor!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod