Yorkshire Terrier - un aristocrat in miniatura

Mult mai tarziu, acest caine a devenit un pet la moda. Rasa a fost promovata in SUA si Europa, incepand cu 1930, dupa ce crescatorii au reusit sa reduca talia animalului. In prezent, Yorkshire Terrier-ul este recunoscut ca cea mai populara rasa miniaturala din lume.

Comportament

Yorkshire Terrier-ul este una dintre cele mai incantatoare rase de caini de companie. Din acest motiv, nu este un fapt neobisnuit ca o familie sa detina doua exemplare. Se pare ca unul nu este suficient.

Micutul companion reprezinta alegerea ideala pentru persoanele care nu dispun de un spatiu de locuit prea mare. Afectuosi si deosebit de atasati de familie, in special de copii, vioi, jucausi si curiosi, aduc intotdeauna zambetul pe fata celor din jur.


Fiind, la origine, o rasa utilizata la vanatoare, si-au pastrat spiritul aventuros care-i atrage de cele mai multe ori in diverse incurcaturi. Nu va lasati indusi in eroare de aspectul lor fragil, pentru ca Yorkie este totusi un terrier, ceea ce inseamna ca-si va consuma foarte multa energie in activitatea de investigare a teritoriului.

Datorita dimensiunilor reduse si a blanii minunate, cei mai multi ii considera animale delicate, adevarate jucarii vii. De fapt, nu este indicat sa-i rasfatati prea tare, pentru a nu-i debusola. Socializarea este importanta si este indicat sa inceapa de la o varsta frageda. Desi poate parea greu de controlat, acest caine se descurca foarte bine la probe de Agility, de exemplu, fiind usor de dresat.


Achizitionarea puiului

Atunci cand va hotarati sa achizitionati un pui, nu uitati ca schimbarea mediului reprezinta deja un factor de stres pentru el. Pentru a facilita adaptarea, limitati-i, pentru inceput, spatiul de desfasurare. De asemenea, ar fi bine sa nu-i modificati dieta. Hrana trebuie administrata tinerelor exemplare de trei ori pe zi, in portii mici. Dupa fiecare masa, o plimbare la aer curat este intotdeauna binevenita.

Pentru protectia noului venit, este indicat sa supravegheati activitatea din zona luata in stapanire de catre acesta, deoarece va ataca totul cu dintii, fara a excepta cablurile electrice, piesele de mobilier si, in general, tot ce gaseste in preajma. Nu folositi substante chimice pentru curatarea podelei si nici insecticide.


Vizita obligatorie la medicul veterinar are ca scop nu numai verificarea sanatatii puiului, ci si obtinerea de indicatii utile pentru cresterea in conditii optime, precum si de informatii despre dezvoltarea ulterioara a acestuia. Astfel, daca in jurul varstei de trei luni, cainele cantareste aproximativ 2 kg, la maturitate este posibil sa ajunga la 3,5 kg, ceea ce poate constitui un dezavantaj pentru cei care isi doresc un pet de buzunar.

In ceea ce priveste ingrijirea, aceasta nu reprezinta o dificultate, dar trebuie sa fiti consecventi, acordandu-i atentia cuvenita. Daca neglijati acest lucru, blana isi pierde luciul si pot aparea chiar infectii ale pielii.

Stiati ca?...

Yorkshire Terrier-ul a participat pentru prima oara, in 1861, la o competitie canina din Anglia, sub denumirea de broken - haired Scotch Terrier?

In timpul erei victoriene tarzii, Yorkie si-a castigat rapid popularitatea ca animal de companie? Cum americanii imprumutau obiceiurile vremii, au inceput sa manifeste si ei un interes deosebit fata de aceasta rasa.
Astfel, in 1885 American Kennel Club a recunoscut oficial Yorkshire Terrier-ul.

Poate fi foarte usor ranit de catre copii, necesitand o supraveghere permanenta?

Este un caine independent si in acelasi timp un companion fidel? In ciuda taliei mici, el dovedeste mult curaj, actionand ca un aparator redutabil al stapanului sau.

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mirela pe 12 Mar 2014, 22:54
    o minune de catel

    Yorkisorul meu are 10 luni si sunt fermecata de acest caine de o frumusete exceptionala, cu adevarat, un aristocrat printre caini! Am vazut pentru prima oara un exemplar acum 12 ani si mi-am dorit sa am candva un yorkie dar pe vremea aceea aveam un bison frisee tare dragalas si a trebuit sa astept inca 5 ani. Acum avem acest yorkshire de 2,7 kg si sunt fericita...

    0
    0

  • vali pe 22 Sep 2011, 19:55
    despre yorkshire terrierul

    avem o catelusa si o cheama MAYA dati-mi voie sa va spun ca e o scumpa si il recomand tuturor si un sfat de la mine CUM II INVATATI DE MICI ASA II AVETI SI MARI exact ca si cu copiic

    0
    0

  • iuliana pe 12 Sep 2011, 16:30
    caini

    Yorkshieri terrier sunt superbi,ii iubesc!!!!!!sunt foarte fideli si devotati stapanilor si se comporta frumos cu copii,numai daca acestia nu il /o trateaza ca pe o jucarie deoarece ei sunt finte reale si au nevoie de aceeasi nevoi ca un bebelusi si trebuie tratati bine, trebuie periati zilnic, si parul din fata trebuie prins deoarece ii poate face iritati,si urechile trebuie ingrijite de asemeneea. Yorkshieri terrier sunt niste caini minunati si deosebiti,au nevoie de multa iubire si de mult timp ,nu trebuie alintati des,deoarece se vorobisnui asa. Doar un sfat de la mine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • teodora bogdan pe 18 Mai 2010, 14:29
    yorkshire missy

    si eu am un yorkie e fetitza o cheama Missy si e foarte draguta.am vazut ca multi au zis ca sunt rai...etc. eu cred ca depinde de la caine la caine. Va pup Teodora

    0
    0

  • Ana pe 16 Ian 2010, 10:30
    il ador :X

    sufletzelu` meu e f cuminte ! cam pretentzios la mancare,dar merita ! :* bobytza de mic e bland...iubeste copiii cumintzi si care l mangaie !

    0
    0

  • iuliana pe 22 Sep 2009, 18:16
    yorkshire terrier

    am un exemplar din aceasta rasa acasa de aprox.7 luni,si tin sa precizez ca este un caine cu o personalitate puternica,foarte devotat,si un mare jucaus,o ador..nu am nimic de reprosat:X:X:x:X

    0
    0

  • Alexandra pe 17 Mar 2009, 21:06
    yOrKsHiRe TeRrIER

    SUNT FOART AGRESIVI SI NU-MI PLAC IN PLUS ESTE FOARTE RAU CU COPILUL MEU PUR SI SIMPLU IL MUSCA

    2
    0

  • Alexandra pe 17 Mar 2009, 21:01
    YorkShire Terrier

    Imi place foarte mult rasa aceasta si imi doresc un catel ca acesta l-as ingriji si pot iesi cu el la o plimbare de 20 de minute pt. ca acest caine este multumit daca merge !!!:D:D:D:D:D:D:P:P:P:P

    0
    0

  • adeline pe 30 Iul 2008, 10:21
    despre yorkshire

    eu am un pui si sunt foarte multumita .este forte istet si intelept .un foarte bun caine de companie si de apartament

    0
    0

  • adina pe 10 Iul 2008, 00:53
    yorshire terrierul si copiii

    Am un yorkshire terrier de 2 ani foarte rasfatat care nu suporta copiii.Devine agresiv atunci cand ii vede.Problema este ca sunt insarcinata si nu stiu cum as futea face sa il obisnuiesc cu copilul.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod