Persana - pisica aristocrata

Aproximativ 38 - 40% dintre pisicile Persane sufera de PKD (rinichi polichistic), o boala de natura genetica. Lungimea excesiva a blanii determina la Persane o sensibilitate deosebita a pielii, precum si hipersecretii seboreice sau eczeme.

Culorile Persanei

In cadrul rasei sunt recunoscute 42 de culori si tipare combinate, ceea ce este mai mult decat suficient pentru a face o alegere. Pisicile de o singura culoare nu pot avea pete sau modele in alte culori si nici tendinta de a-si schimba culoarea radacinii parului.

Diviziunea culorilor unice

Alb - pur si scanteietor. Culoarea ochilor este albastra sau aramie (denumita uneori oranj inchis). Se poate intampla un lucru ciudat: sa aveti o Persana alba cu un ochi albastru si unul caprui- ceea ce nu-i rapeste cu nimic din farmec. Boticul si pernutele sunt de culoare roz.

Negru - dens, carbune, fara vreo urma sau nuanta mai deschisa. Culoarea ochilor este aramie, boticul negru, iar pernutele sunt negre sau brune.

Albastru - este preferata pisica umbrita, dar si un exemplar albastru inchis, spre negru este superb.

Rosu - profund, bogat si stralucitor.

Buzele si barbia sunt de o culoare apropiata, iar ochii sunt aramii.

Crem - cu o nuanta mai inchisa decat culoarea pielii. Ochii sunt aramii. Este preferata Persana umbrita.

Ciocolatiu - o culoare bogata si calda. Ochi aramii, botic brun, pernute roz.

Lila - culoare dulce si calda precum levantica, cu o usoara tenta de roz, care o marcheaza. Ochii sunt aramii.

Diviziunea shaded (umbrite)

Fascinantele pisici argintii sunt considerate cele mai nepamantesti exemplare de Persane. La Chinchilla Silver, blana de dedesubt este de un alb pur. Blana de la suprafata este neagra, stufoasa, iar capul si coada au suficient de mult negru pentru a da acea impresie argintata, atat de caracteristica pentru aceasta varietate.

Barbia, smocurile din urechi, abdomenul si pieptul sunt albe. Genele, buzele si nasul sunt conturate cu negru. Culoarea ochilor este verde sau verde-albastra. O alta culoare a ochilor - galben, aramiu, auriu, brun - atrage descalificarea.

Pisicile shaded prezinta o "mantie" de culoare neagra spre spate, care se continua simetric pe partile laterale. Variantele aurii au drept nuanta de baza un crem spicat cu negru. Exemplarele argintii si aurii au ochii verzi sau albastri-verzui, pernute negre si nasul roz sau caramiziu.

Diviziunea smoke

Una dintre cele mai frapante culori care apar la Persane este acest smoke, care se imparte la randul sau in 5 varietati: negru, albastru, rosu, smoke tortoiseshell si blue-cream smoke. Cand animalul se afla in miscare, stratul de subpar de culoare alba devine foarte vizibil. Toate exemplarele trebuie sa aiba gulerul caracteristic alb si smocuri de par la urechi. Echilibrul perfect dintre straturile de par si de subpar este temporar si poate fi observat numai 6-8 saptamani pe an. Ochii de un aramiu intens sunt foarte bine pusi in valoare de culoarea blanii.

Diviziunea tabby

Pisicile tabby sunt extrovertitele acestei rase.

Tiparele tabby sunt: clasic, mackerel (tigrat) si patched (peticit). Adeseori considerate cele mai haioase dintre Persane, exemplarele tabby sunt foarte expansive si indraznete. Marcajele faciale sunt pronuntate si le dau un plus de farmec. Culorile recunoscute sunt maro, albastru, rosu, crem si argintiu. Toate au ochi aramii stralucitori, cu exceptia varietatilor argintii care pot avea si ochi verzi sau caprui.

Diviziunea bicolore

In cazul Persanelor in doua culori, se impune urmatoarea regula: pisica trebuie sa aiba labutele, abdomenul, pieptul si boticul albe, iar restul blanii poate fi rosu, negru, crem sau albastru. Daca pisica are mai putin alb decat cel impus, se penalizeaza in functie de fiecare caz in parte. Ochii sunt aramii.

Consiliul Guvernant al Crescatorilor de Pisici (GCCF) cere ca petele de culoare sa fie bine conturate si armonios distribuite. Nu mai mult de doua treimi din blana pisicii sa fie colorata si nu mai mult de jumatate sa fie alba.

Fata trebuie sa cuprinda ambele culori, iar ochii trebuie sa fie aramii.

Diviziunea multicolore

Pisicile care se integreaza in aceasta categorie pot avea blana in nuante de negru, rosu, crem si albastru.

Diviziunea Himalayene

Acest tip de Persana a aparut in urma incrucisarilor cu Siameza, si a fost recunoscuta ca apartinand acestei rase dupa foarte mult timp. Toate exemplarele de acest tip trebuie sa aiba ochi albastri, orice abatere de la standard atragand descalificarea.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vanessa pe 31 Oct 2011, 17:25
    persane..sanatate/imperechere

    sall....nup persanele nu au probleme cu auzul...am shi eo' in motan persan albastru..cu putin alb e atat de doolce:P

    0
    0

  • Flafi pe 14 Sep 2011, 21:12
    imperechere

    am un pisic persan de 3 ani si acum 1-2 fusese castrat X( de fostul stapan cand l-am adus se imperechea cu perna... e vreo reactie adversa?? sau mai avea pofta k sa spun asa:))

    0
    0

  • stefany pe 11 Aug 2011, 21:15
    pisica persana

    daca doneaza cineva o pisica persana va rog contactati-ma la e-mail stefany_bruneta_15@yahoo.com caut de ffffffff mult timp o pisicuta persana

    0
    0

  • roscan iuliana pe 16 Sep 2010, 10:12
    despre persane

    am auzit ca persanele au probleme cu auzul,adica nu aud foarte bine.asa este?

    4
    2

  • muraru pe 4 Iul 2008, 21:52
    pisici

    mai sunt probleme cu pisica persana dupa ce este sterilizata?

    2
    0

  • tase pe 24 Mar 2008, 22:38
    imperechere

    Am un mascul persan negru pe nume ,,veve" , stau la casa si sunt cam 5 pisici femele rasa comuna in vecinatate. Veve are 4 ani si nu l-am vazut niciodata sa se imperecheze cu ele si pare ca nu prezinta interes pentru el. Ce problema are?

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod