Nu va stresati pisica!

Cercetatorii au demonstrat ca pisicile sunt experte in eliminarea stresului, cei care se bucura de compania micilor feline regasindu-si mult mai usor echilibrul interior si linistea sufleteasca. Iar daca reusiti si sa va "lasati" problemele la serviciu,pisica dumneavoastra va fi mai linistita langa un stapan nestresat.

5. Litiere murdare
Inchipuiti-va un apartament cu o baie extrem de murdara. Sau ganditi-va la wc-urile publice din Romania. Intr-un astfel de loc, tot ce puteti spera este sa fiti capabili sa va tineti respiratia pana ce parasiti zona. Acelasi sentiment il traiesc si pisicile ce au parte zilnic de litiere murdare. Acesta neglijenta din partea stapanilor este un factor important de stres pentru ele.

Solutii:
Litiera trebuie curatata o data sau de doua ori in fiecare zi, iar in cazul in care in locuinta traiesc mai multe pisici, fiecare trebuie sa aiba propria litiera. Nu uitati sa completati nisipul de cate ori estenevoie si sa il inlocuiti o data pe saptamana.

6. Mese neregulate
Ceasul desteptator zbarnaie la 6 dimineata.

Nu va indurati sa va dati jos din pat. Dupa inca 5 minute pisica incepe sa miaune nerabdatoare. Daca trec 15 minute si nu i-ati dat inca de mancare, veti avea de-a face cu o pisica suparata.Pisica este un animal obisnuit cu rutina, iar masa este unul dintre momentele cele mai importante ale zilei. Daca ati invatat-o cu mese matinale, dar, din diferite motive, ati neglijat dupa un timp aceasta rutina, veti avea o pisica tare furioasa!

Solutii:
Incercati sa respectati programul de alimentatie al pisicii pe care l-ati ales in functie de timpul dumneavoastra liber. In cazurile in care nu sunteti acasa la momentul potrivit - evident, pentru pisica -apelati la un prieten sau la o ruda pentru a respecta rutina alimentara a mult iubitei dumneavoastra pisici.

7. Transportor, automobil, clinica
Acestea sunt cele 3 principale motive de stres pentru orice pisica ce urmeaza sa fie vazuta de un medic veterinar. La vederea transportorului, multe pisici incep sa fuga dezorientate prin casa, iar calatoria cu un mijloc de transport este un adevarat calvar pentru ele.
Intreaga aventurase incheie terifiant pentru mica felina, in cabinetul medical ticsit de caini ce latra zgomotos si pisici agresive.

Solutii:
Incepeti prin a achizitiona tipul de transportor potrivit pentru pisica dumneavoastra. (De dragul ei, nu incercati solutii ieftine, de tipul sacosa sau cosulet!) El trebuie sa fie suficient de spatios, sa asigure o buna ventilatie si sa aiba o pernita mare si confortabila.

Asezati-l intr-una din zile pe covor pentru ca pisica sa il poata cerceta in voie;lasati-l acolo mai mult timp, pentru a se acomoda deplin cu el. In timpul transportului cu automobilul puneti muzica jazz sau clasica la volum moderat si evitati franarile bruste. Daca aveti mai multe pisici,dar numai una are nevoie de asistenta medicala, nu ezitati sa le luati pe toate, deoarece suportul emotional in astfel de momente este deosebit de important.

8. Copiii prost crescuti
Odraslele noastre, mai ales cele ce nu au implinit inca 10 ani, par extrem de hotarate sa fugareasca, sa sacaie si sa chinuie pisicile.

La fiecare aparitie a pisicilor, ele vor sa le insface, sa le mangaie, sa le costumeze sau sa le alerge prin casa. In cel mai bun caz, se limiteazala a le strivi cu imbratisari pe cat de posesive, pe atat de nedorite pentru orice reprezentanta a neamului pisicesc.

Solutii:
Orice pisica asaltata de copii mici are nevoie de o ruta alternativa de scapare si de o zona inaccesibila acestora. Odata ce acestia au crescut, pot fi invatati cateva reguli de baza, printre care:"Lasa pisica sa vina la tine pentru a o mangaia si a te juca cu ea" si"Nu deranja pisica atunci cand doarme sau cand mananca."

9. O alta pisica sau un caine
Totul e minunat, pana atunci cand, intr-o zi, veniti acasa cu o alta pisica sau pisoi - sau, mai rau, cu un caine. Faptul ca vor trebui sa imparta casa cu un alt animal este suficient pentru a stresa multe pisici.

Solutii:
Lasati cele doua animale sa se cunoasca prin intermediul simtului olfactiv. Incepeti procesul de acomodare cu ajutorul unei carpe pe care sa o treceti peste blana fiecaruia pentru a se obisnui cu mirosul.
Restrangeti-le accesul la doua camere separate si, dupa cateva zile, lasati-le sa se priveasca de la distanta. Pisicile sunt animale cu un dezvoltat simt al proprietatii, asa ca nu trebuie sa le fortati sa imparta jucariile, bolul de mancare sau litiera.

10. Dragoste cu de-a sila
Acesta este unul dintre cele mai grave pacate ce pot fi comise fata de pisici. Odata ajunsi acasa, oamenii incep sa isi fugareasca animalele pentru a le imbratisa patimas. Rezultatul? Pisicile fug in toate directiile, frustrandu-si stapanii deja obositi dupa ziua de munca.

Solutii:
Dragostea cu de-a sila va poate indeparta emotional de pisica dumneavoastra! Incercati sa imprumutati ceva din comportamentul lor:prefaceti-va ca nu va pasa. Astfel, micile feline vor incerca sa va capteze atentia si sa va cast

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod