Ara Macao - Papagalul stacojiu

Ara Macao - Papagalul stacojiu

Papagalul stacojiu are o lungime de aproximativ 85 cm, iar culoarea dominanta a penajului este rosu stralucitor. Spatele si aripile - care au varfurile verzi si partea de dedesubt colorata in rosu - sunt acoperite cu pene galbene si albastre. Zona din apropierea cozii si penele de sub coada au un colorit albastru deschis, iar varfurile cozii sunt rosii. Regiunea din jurul ochilor, lipsita de pene, este alba; obrajii, de asemenea albi,sunt brazdati de linii fine rosii.

Mandibula superioara, triunghiulara la baza, este neagra, la fel ca si cea inferioara. La unele pasari, penele regiunii posterioare a capului sunt tivite cu galben. Irisul are o culoare luminoasa, galben deschis. Ghearele sunt maro-cenusiu.

Femela are acelasi colorit ca si masculul, cu specificatia ca dimensiunile ciocului sunt mai reduse,iar fruntea este mai putin bombata. In privinta culorilor penajului,pasarile tinere se aseamana cu cele adulte, dar sunt putin mai zveltesi au irisul, la fel ca si ghearele, maro.

Aria de raspandire
Papagalul Macao stacojiu este intalnit in sudul Tamaulipas-ului, de-alungul coastei caraibiene, in Vera Cruz si Tobasco, in sudul regiunii Campeche, in Oaxaca si Chiapas (Mexic), in Belize, Guatemala, ajungand de-a lungul Anzilor, pana in Santa Cruz, in Bolivia si Brazilia.In partea nordica a ariei de raspandire (Vera Cruz si Oaxaca - Mexic),numarul exemplarelor de Ara Macao a scazut considerabil.

In anumite localitati, in care existau, cu ani in urma, numerosi papagali stacojii,in prezent, sunt greu de gasit, iar in Tamaulipas apar doar ocazional.In general aceasta pasare de campie traieste in regiuni care nu depasesc 900 m altitudine. Papagalii pot fi vazuti, in special, in vestul regiunii Pet.n, de-a lungul raului Usumacinta, care desparte Mexicul de Guatemala,in zonele din apropierea coastei Pacificului aparand destul de rar.

In Belize, papagalii stacojii sunt raspanditi in zonele rurale de coasta si pe malurile impadurite ale raurilor. In El Salvador, tara cu cea mai mare densitate a populatiei din America Centrala, numarul papagalilor stacojii este redus spre sud, regiunile de coasta si zona impadurita dimprejurul lacului Lago de Olomega fiind aproape nepopulate.

In Honduras, papagalii Macao stacojii populeaza zonele de coasta ale Pacificului, sarace in precipitatii. In regiunile muntoase, traversate de rauri, din nordul si estul Hondurasului, pasarile traiesc in paduri situate la o altitudine deaproximativ 1100 m. In Nicaragua, aceste pasari pot fi intalnite mai despe coasta Pacificului, decat pe cea caraibeana.

In Panama, la fel ca si in tarile mai sus mentionate, este evidenta scaderea brusca a numarului papagalilor. Regiunea centrala a arealului se termina la Istmul Panama,dar reincepe in sudul continentului, la Atrato, din Golful de Urabadin Columbia. Papagalii stacojii mai sunt raspanditi si in valea raului Magdalena, din nordul Columbiei, unde localnicii prefera sa-i tina incaptivitate.

Pagina:

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod