Menajeria din familie...

Dintre toate rozatoarele, cea mai buna relatie pe care o pisica o poate avea este aceea cu iepurii. Cu toate ca, la o prima vedere, nevoile acestor doua animale pot parea asemanatoare, studiate cu atentie, ele difera foarte mult. Nu aduceti in casa un iepure decat dupa ce sunteti sigura ca aveti toate cunostintele despre cresterea iepurilor, despre necesitatile lor, caracter, sociabilitate.

Un iepure care sta tot timpul in cusca nu prea are cum sa fie partener de joaca al unei pisici. Asadar, va trebui sa il invatati sa traiasca liber prin casa. In tot acest timp, nu uitati ca el trebuie supravegheat in permanenta, deoarece va roade cam tot ce ii iese in cale.

Cel mai bine ar fi sa alegeti un iepure de varsta medie sau matur pentru o pisica de talie medie spre mare, deoarece un iepure mic poate fi privit drept prada. Desi fiecare dintre aceste animale poate fi deosebit de competitiv in relatiile cu membrii propriei specii, pisica si iepurele pot avea o relatie foarte armonioasa atunci cand impart acelasi spatiu.


Cand aduceti pentru prima oara un iepure in casa, asezati cusca lui intr-un colt linistit al camerei si lasati-i pe cei doi sa se priveasca si sa se adulmece. Daca par sa se accepte reciproc, gasiti un loc permanent pentru cusca iepurelui. Cel putin o data pe zi, inchideti pisica in alta camera si lasati liber iepurele sa exploreze casa.

Daca dupa aproximativ o saptamana par ca se plac reciproc, lasati usa custii deschisa, astfel incat ei sa se poata cunoaste fara nici o bariera separatoare. Asteptati alte cateva saptamani pana sa ii lasati singuri prin casa, nesupravegheati. Intre ei se va dezvolta o relatie deosebita.

Nu este nimic neobisnuit in a-i gasi lingandu-se reciproc, se vor juca si se vor alerga prin casa, de obicei pisica fiind cea urmarita. Acest joc va alunga plictiseala si le va face timpul sa treaca mai usor. Nici unul dintre ei nu va lua jocul prea in serios si nici nu se va simti amenintat de relatia ierarhica ce ar fi putut aparea intre membrii aceleiasi specii.


Reptilele si amfibienii

Din ce in ce mai multi proprietari de animale (cu gusturi mai excentrice, e drept...) prefera sa tina in casa, alaturi de un caine sau o pisica, reptile sau amfibieni. Nu se stie insa cati dintre ei constientizeaza riscul infestarii cu diferite boli.

In cazul reptilelor, cea mai des intalnita boala si cea mai periculoasa este salmonella. Studiile au aratat ca 30-50% dintre iguane sunt purtatoare ale acestei boli, si nu este doar una simptomatica.

Spalarea mainilor dupa ce mangaiati o iguana este absolut necesara... si asigurati-va ca nici pisica nu vine in contact cu reptila. Desi iguanele par a fi docile si nu le pasa prea mult, ele pot deveni foarte agresive si pot rani pisica, lovindu-o cu coada sau muscandu-o.

Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca un sarpe boa sau un piton poate inghiti o biata pisicuta cat ai bate din palme...

Sub "imparatia cainelui"

In multe familii, cainele si pisica impart fara probleme spatiul locuintei, dar este posibil sa apara si evenimente neplacute, pe care este bine sa le preveniti din timp.


O prima situatie este aceea in care cainele sfarseste prin a teroriza pisica. De cele mai multe ori, aceasta este rezultatul dorintei lui de a se juca, iar pisica refuza. Problema este cu atat mai delicata cu cat cainele este inca pui, iar dresajul este dificil de facut.

Cainele agresiv poate fi invatat sa lase pisica in pace, dar daca el continua sa faca viata pisicii colocatare un iad, cel mai bine ar fi sa ii tineti in camere separate. Aceasta actiune este spre binele amandurora, deoarece o pisica prinsa la colt poate provoca rani serioase cainelui - de obicei, punctul ei forte este pocnitul peste nas cu labuta... Asigurati-i pisicii locuri in care ea sa se poata ascunde pentru a fi lasata in pace. Invatati cainele sa-si trateze colega de camera ca pe un companion si nu ca pe un obiect de "hartuire".

Relatia caine-pisoi este iarasi una foarte sensibila, pe care trebuie sa o supravegheati permanent.
Un caine, mai ales daca este de talie mare, poate rani din greseala un pisoi. De cele mai multe ori, in joaca lor, cainii nu isi dau seama de forta si dimensiunile lor in raport cu pisoiul si ii pot provoca rani serioase.

Asadar, exista destul de multe probleme care trebuie luate in considerare atunci cand va ganditi sa aduceti un companion pisicii din casa. Cel mai important este ca dumneavoastra sa aveti o motivare realista si onesta. Numai asa veti putea oferi animalelor un mediu placut intr-o familie mare si fericita.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • voichita pe 13 Mar 2008, 15:20
    pisica plictisita

    Stau la bloc...ajutati-ma sa gasesc o solutie pentru ca mata mea sa nu se mai simta singura acasa, sa-i gasesc o preocupare ... sa o mentin in forma ...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod