Mastino Napoletano - un sentimental incurabil

In anul 1946, la Napoli, Mastino Napoletano apare pentru prima data intr-o expozitie oficiala unde au fost prezentate opt exemplare. Din cauza neomogenitatii, acestea nu s-au bucurat de prea mult succes, fapt care insa nu i-a descurajat pe pasionati.

In grupul initial de crescatori, din ce in ce mai numeros, apar nume care ar putea avea fiecare dedicata cate o pagina. Printre acestia se numara Mario Querci, proprietarul legendarei canise "di Ponzano", leaganul unor mari campioni ai rasei si, in acelasi timp, fondatori de linii de sange.

Mastino Napoletano

nu este un caine de apartament
nu este un caine pe care sa il izolezi sau sa-l privezi de atentie
are nevoie de hrana de calitate si de suplimente de vitamine si minerale
are nevoie de miscare, dar in ritmul lui; nu trebuie fortat sau alergat cu bicicleta; in perioada de crestere, evitati urcatul si coboratul scarilor
nu trebuie stimulata agresivitatea prin antrenamente specifice
trebuie socializat de la o varsta frageda cu alti caini si cu oamenii
trebuie periat de trei ori pe saptamana pentru a-i intretine roba
fiind un caine greu, este predispus la formarea de bataturi la nivelul coatelor; de aceea, in locul unde doarme trebuie asternuta o salteluta
fiind un caine cu par scurt, nu trebuie sa doarma in locuri umede, unde este curent sau unde temperatura coboara sub 0 grade Celsius
inainte si dupa masa trebuie lasat in pace, pentru a evita eventuale torsiuni gastrice
intotdeauna dupa ce bea apa sau mananca, trebuie sters la bot si pe barbie, care este necesar sa fie cat mai curate si uscate
nu este un caine de mijloc...
ori il adori ori nu-ti place sub nici o forma

O prezenta impunatoare si o inima calda

Un Mastino nu este un caine pentru oricine. El are nevoie in primul rand de un stapan care sa-l iubeasca, dar care sa fie totodata ferm. Acesta este un caine mandru, increzator in forta sa, un luptator neinfricat, care impresioneaza si descurajeaza potentialii agresori prin simpla sa aparitie.

Nu este niciodata agresiv fara motiv, dar in cazul in care vreun imprudent il provoaca, ataca intotdeauna frontal fara sa ezite. De asemenea, nu suporta sa fie umilit. Este deosebit de protector cu familia si foarte afectuos cu copiii pe care ii are in grija. Atentie insa, fiind un caine foarte masiv, in momentul in care isi arata sentimentele fata de micuti, de la care suporta aproape orice tip de "tratament", ii poate dezechilibra, iar acestia se pot rani.

Extraordinar caine de paza si protectie, el nu isi paraseste niciodata casa si curtea, nici chiar in urmarirea unui agresor. In trecut, erau tinuti in curte intotdeauna doi Mastino. Un mascul, care se afla imediat in apropierea casei, pentru a nu permite unui potential intrus sa patrunda in interior, si o femela, care era libera tot timpul si care alerga in caz de alarma si ataca din spatele intrusului.
Astfel, acesta era prins intre doua "focuri", cu mici sanse de scapare.

Chiar daca aparentul calm al unui Mastino poate pacali la prima vedere, in caz de necesitate acest colos trece la actiune cu o viteza si o forta de neinchipuit. Profund devotat familiei, el nu trebuie sa perceapa nici un fel de amenintare la adresa celor apropiati. E bine sa evitati chiar si imbratisarile amicale puternice, cu persoane pe care cainele nu le-a acceptat inca. Mastino nu latra mult si fara motiv, iar atunci cand atentioneaza emite un marait profund, cu rezonanta infricosatoare.

Chiar daca atunci cand este mic va face placere sa-l vedeti catarandu-se pe canapele, imaginati-va totusi ca puiul va deveni cat de curand un colos de peste 80 de kg. Prin urmare obisnuiti-l sa aiba un loc al sau, pe care sa si-l pastreze. Acolo niciodata nu va fi certat, pedepsit sau deranjat din somn (in perioada de crestere).

Antrenamentul acestui caine trebuie sa contina in principal elemente de obedienta, iar comenzile, la care cainele trebuie sa raspunda cat mai repede, vor fi clare si precise. Pentru a evita accidentele nefericite, in situatia in care un vizitator neatent patrunde fara incuviintarea dumneavoastra pe teritoriul sau, comenzile "pe loc" si "lasa" sunt foarte importante.


Mastino Napoletano este un caine cu un grad ridicat de rezistenta la durere, in care poti avea incredere, dar care nu trebuie dresat pentru paza si aparare, fiind suficient instinctul sau. Din cauza muscaturii devastatoare, este interzis antrenamentul cu manson, iar dresajul se va face numai de catre dresori calificati care au mai lucrat cu astfel de caini.

Dresajul specific de protectie va fi continuat numai cu acei caini care au raspuns total la dresajul de obedienta, pentru ca un Mastino care a apucat sa faca priza si lasa la comanda este o perla destul de rara.

Poate ca la ora actuala exista rase "fabricate", care sunt mai periculoase decat Mastino, dar e bine sa stiti despre ce e vorba inainte de a cumpara un asemenea pui. Acest caine nu este o jucarie si necesita o implicare afectiva si financiara deosebita. Va asigur insa ca merita 100%!

Si, daca tot alegeti un Mastino, va sfatuiesc sa achizitionati un pui de calitate. Intr-adevar, investitia initiala s-ar putea sa fie mai mare, dar nu uitati ca, pe tot parcursul vietii cainelui, cheltuielile de intretinere sunt aceleasi, indiferent de valoarea sa chinologica. Satisfactia de a participa la competitii si de a obtine rezultate bune este insa un "microb" delicios, de care sper sa se molipseasca din ce in ce mai multi posesori de caini.


Si, ca o concluzie pe care vreau sa v-o impartasesc din toata inima, Mastino Napoletano este un caine extraordinar, care va va oferi cat traieste afectiune, atentie, tot ce are el mai bun. Eu, cel putin, ma simt foarte bogat...
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut pe 25 Mai 2023, 00:38
    singurul la subiect

    Cred a e tardiv comentaril meu. am avut o pereche de mastino, acum am acanne corso. singura lor problema e ca nu duc mai mult de 10 ani, masculul a murit la 8, femela la 10. sunt superbi. dar dupa cum am vazut in arrticol daaaa.... trebuie sa socializeze cu mizeriile de caini care sar la ei. ai mei dormeau cu pisicile, si pasteau cu caprele :))). 2. cupii erau la 6 ani dar cand se jucau ii dadeau cu roatele in sus, am fost muscat, mana rupta, pentru ca am tipat la fimea si m-am dus sa o ridic din noroi. acum in belgia are urmas de la Kira, dac sunteti sensibili nu luati rasa asta doare tare despartirea. e mult prea repede. nu in romania. nu ai parte de incinerare... si eu am sapat in curte .... handicapat langa poarta. kira staga demon dreapta. superbi. Raman pe pisici. mor inaintea lor

    0
    0

  • Andra pe 17 Mai 2014, 09:43
    A

    Foarte impresionant articolul . Foarte curand doresc sa cumpar un asemenea caine. Este superb iar comportamentul lui este grozav . Multumesc pentru postare,foarte utila.

    1
    0

  • Ovidiu pe 31 Aug 2012, 01:12
    Mastino Napoletano

    Ma intereseaza sa cumpar un pui.Eu traiesc acum in Cipru si vreau sa imi cumpar, dar aici nu am gasit. Vreau sa cumpar unul, si as dori unde as gasi unul si ca ma costa cu toate taxele. Multumesc.

    0
    1

  • DANA pe 9 Feb 2010, 09:00
    MASTINO NAPOLETANO

    INTR-ADEVAR ESTE O RASA MINUNATA CARE OFERA MULTE SATISFACTII STAPANILOR NU STIU CE SA ZIC EU AM UN PIKINEZ DAR CULOAREA SI ASPECTUL RASEI MASTINO ESTE DE NEDESCRIS PACAT CA NU ESTE SI CAINE DE TALIE MICA MASTINO CRED CA ATUNCI TOTI IUBITORII RASEI SIAR ACHIZITIONA UNUL MINUNAT CE POT SA MAI ZIC O RASA DOCILA DAR IMPREVIZIBILA TARE....CU STRAINII NU MIAS DORI SA INTRU INTR-O CURTE SI SA MA TREZESC CU **URIASUL BLAND** PE LA SPATE SIGUR M-AS SPERIA

    1
    0

  • andra pe 15 Dec 2009, 01:29
    cumpar urgent pui de mastino napoletano

    Persoana serioasa cumpar urgent un pui de mastino napoletano fara urechi cupate daca se poate nu conteaza daca este femela sau mascul dar sa fie rasa pura si tin sa specific ca nu tin ca puiul sa aibe pedigree sau microcip sau alte mici detalii..astept oferte serioase pe adresa mea de mail sau yahoo messenger your_angels88@yahoo.com Ofer maxim 200euro.

    0
    0

  • Iulia pe 6 Sep 2008, 22:19
    Mastino Napoletano

    Rares,nu, aia e doar o poza modificata in fotoshop. Maxculii pot ajunge prin exceptie si suferind de obezitate la 120 kg. In medie, un mascul cantareste 60-70 kg si o femela 50 - 60. Gabriel, Alexandra depinde cat sunteti dispusi sa platiti. Daca va tine buzunarul, pentru un caine din canisa din afara, cu parinti campioni, veti plati circa 3500 euro. La noi nu stiu care sunt preturile exact. Candva singura canisa autorizata era cea a domnului Ivan din Bucuresti, dar o vreme s-a retras. Nu stiu daca mai are sau nu pui la vanzare. Asta pentru puii cu pedigree,evident. Eu am o femela de Mastino, dar din pacate stapanii mamei ei nu s-au deranjat sa faca pedigree puilor. Asa ca nici ea nu are, deocamdata. O voi duce la concursuri in urmatorii ani si va fi si ea "in rand cu lumea" :) Trebuie sa mai intelegeti ca mastino nu e o rasa "ieftina". Da, sunt absolut superbi, loiali, o inima mai mare nu am vazut la alte rase. Dar necesita hrana de calitate si f multa, lunar doar pe mancare veti chieltui 5 milioane minim, are nevoie de spatiu, nu e in nici un caz caine de apartament. Nu va sfatuiesc sa va luati pui fara pedigree, nu pentru ca e un moft, ci pentru ca poate avea de exemplu displazie de sold sau alte boli ereditare necontrolate prin inmultiri haotice. Pentru detalii legate de rase si crescatori, va recomand cu caldura forumul de pe Dac Moloss Club http://www.molossclub.com/forum/viewforum.php?f=12&sid=226580ae91c10db7a5d145db6a4efc27 Succes!

    1
    0

  • enache alexadra pe 5 Aug 2008, 13:15
    mastino napoletano

    buna ziua Va rog foarte mult sa ma indrumati undeva de unde as putea procura un pui de Mastino. Am tot cautat si intrebat impreuna cu sotul meu, dar nu am gasit decat oferte unde puiutul este adus din strainatate pe baza de comanda. Noi suntem dispusi sa ne deplasam si in afara tarii, numai sa fim noi cel care il vedem, alegem si il indragim din prima clipa, nu vrem sa ne fie livrat ca pe un ''orice'' fara importanta. Nu conteaza de unde il cumparam, poate sa fie din tara sau strainatate, important pentru noi este sa fim prezenti cand familia noastra isi va alege noul membru, pentru ca am uitat sa mentionez, suntem mandrii si fericitii parinti adoptivi ai unei superbe Cane Corso in varsta de doi ani. Va multumesc anticipat! Alexandra

    0
    0

  • Berbec Gabriel pe 18 Iun 2008, 19:18
    buna

    vreau sa im cumpar si eu un asemenea caine dar nu gasesc mai pe nici unde , daca stiti de pe unde sa imi cumpar astetpt raspuns

    0
    1

  • Rares pe 27 Apr 2008, 00:03
    Mastino Napoletano

    Este adevarat ca acest caine creste cat in cal ? aproximatix ...?astept raspuns Multumesc

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod