Cum traducem torsul pisicilor

Spre deosebire de caine, care este un animal ce s-a pus cu totul la dispozitia omului, pisica a ales sa fie egala sa, o companie subtila si tonica. Pisicile isi exprima starea...
Spre deosebire de caine, care este un animal ce s-a pus cu totul la dispozitia omului, pisica a ales sa fie egala sa, o companie subtila si tonica. Pisicile isi exprima starea de moment fara prefacatorie, mieunatul lor "dulce" si torsul fiind modalitatile prin care se manifesta.

Cea mai placuta si mai linistitoare stare a pisicii, pentru stapanii sai, este atunci cand aceasta toarce. Daca ne punem intrebarea cum toarce o pisica, raspunsul este neclar, pentru ca nu s-a gasit inca o parere avizata. Totusi exista cateva variante propuse de cei care au studiat acest fenomen.

Pe de o parte, cercetatorii sustin ca torsul se produce la vibratia vaselor sanguine situate in pieptul pisicii, iar, pe de alta parte, unii pretind ca torsul se formeaza atunci cand nervii transmit semnale electrice ce fac corzile vocale sa vibreze, iar diafragma actioneaza ca o supapa, lasand aerul sa treaca peste corzi in timpul inspiratiei si al expiratiei, creand astfel sunetul.


Se pare ca pisicile torc cand sunt relaxate sau cand vor sa se calmeze. Expertii afirma ca nu exista un motiv clar pentru care o pisica toarce, dar, de obicei, o face pentru ca este multumita.

Exista si alte cazuri in care pisica toarce si pe care stapanii sai ar trebui sa le cunoasca, pentru a nu interpreta gresit starea si modalitatea de exprimare a pisicii. Toti iubitorii de pisici stiu ca pisicile torc atunci cand sunt fericite. Ceea ce multi dintre ei nu stiu insa, este ca ele recurg la aceasta modalitate de exprimare si cand sunt grav ranite, cand sunt pe moarte sau cand nasc.

O mama pisica toarce pentru puii sai, astfel incat acestia sa stie ca ea este alaturi de ei si, la randul lor, puii torc ca raspuns la tandretea mamei lor, pentru ca aceasta ii spala si ii curata, formandu-se astfel intre ei o legatura afectiva foarte puternica.
Puii mai mari torc pentru a atrage adultii sa se joace cu ei. Unele pisici adulte pot toarce catre un agresor, aratandu-i astfel ca nu au nici o intentie sa ameninte. De foarte mare importanta este faptul ca pisicile pot toarce si in cazurile in care sunt speriate.

Poate ca ati observat ca sunetul din timpul torsului se aseamana cu acela al unui motoras. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetari "Fauna Communications" din Carolina de Nord, SUA, au descoperit ca torsul pisicilor reprezinta un adevarat mecanism natural de vindecare a organismului, ceea ce poate fi un punct-cheie in inspirarea mitului potrivit caruia pisicile au noua vieti. Pisicile ranite torc pentru ca le ajuta sa se vindece si sa isi intareasca oasele si organele interne.

S-a descoperit ca frecventa torsului pisicilor se incadreaza in intervalul 27-44 Hz, expunerea la o astfel de frecventa stimuland vindecarea si cresterea oaselor.
Dar torsul nu afecteaza numai pisicile, ci si pe oamenii care convietuiesc cu acestea. Se cunoaste ca, la o asemenea frecventa de sunet, se imbunatateste densitatea osoasa la oameni, torsul considerandu-se a avea un efect similar cu tratamentele cu ultrasunete.

De asemenea, torsul nu amelioreaza numai structura si densitatea oaselor, ci si forta musculara. Exista o teorie conform careia scheletul uman necesita stimulare pentru a preveni pierderile de calciu, iar capacitatea de a toarce a pisicilor reprezinta, de fapt, modalitatea lor de a dobandi aceasta stimulare.

Cercetatorii considera ca aceasta descoperire ar putea ajuta oamenii foarte mult. De exemplu, pentru astronautii care se afla in spatiu, lipsa gravitatiei duce la o activitate fizica mult usurata. Fara forta gravitationala care atrage totul in jos, totul este mult mai usor, inclusiv corpurile astronautilor si, pentru ca acestia nu isi pot folosi muschii, pierd din masa si din forta musculara.


Poate pe viitor se vor putea introduce programe specializate in care sa fie incluse si pisicile, cu atat de beneficele lor calitati. Nu ar fi interesant ca torsul pisicilor sa puna capat acestor neplaceri? Deocamdata, singura orientare posibila ar fi cea a adoptarii unei pisicute blande si afectuoase, care, pe langa tandretea de care poate da dovada si pe care nimeni nu o pune la indoiala, va poate oferi adevarate clipe de vindecare fizica si spirituala.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • costan angela pe 7 Ian 2010, 22:48
    torsul pisicii

    am un motan care este castrat si este straiin .Are 2 ani el nu toarce dar in schimb miauna este ff cuminte si delicat .Pisicuta este mai mare are 3 ani si ea toarce . Care este explicatia motanul de ce nu toarce ...... MULTUMESC

    1
    0

  • costan angela pe 7 Ian 2010, 22:47
    torsul pisicii

    am un motan care este castrat si este straiin .Are 2 ani el nu toarce dar in schimb miauna este ff cuminte si delicat .Pisicuta este mai mare are 3 ani si ea toarce . Care este explicatia motanul de ce nu toarce ...... MULTUMESC

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod