Cum ingrijim o pisica de apartament si o pisica de casa

Pisica este considerata a fi al doilea animal de companie ca raspandire, dupa caine. Spre deosebire de acesta, pisica a ramas un animal independent. In zilele noastre, mai mult...

Pisica este considerata a fi al doilea animal de companie ca raspandire, dupa caine. Spre deosebire de acesta, pisica a ramas un animal independent. In zilele noastre, mai mult de 42 de milioane de pisici traiesc in cadrul familiilor din Europa. Popularitatea pisicii are mai multe origini. In primul rand, prin fizicul si atitudinea sa, pisica simbolizeaza frumusetea si seductia.

In al doilea rand, micuta felina este admirata datorita unor trasaturi de caracter foarte puternice: independenta, personalitate si naturalete. In al treilea rand, caracteristicile naturale (talie mica, autonomie, curatenie) fac din pisica companionul ideal pentru persoanele care muncesc sau cele care locuiesc intr-un apartament.

In casa sau afara?

Ca si in cazul oamenilor, pisicile au o anumita structura fizica, dobandita genetic. De asemenea, ele pot fi active sau, dimpotriva, sedentare. Pisicile de apartament au un alt stil de viata, comparativ cu cele care pot umbla libere pe afara.

Unele persoane considera ca o pisica este mai fericita daca poate sa iasa din casa. Acest lucru nu este adevarat, mai ales daca pisica este obisnuita de mica sa traiasca in interior.

Cand pisica este crescuta intr-un apartament situat la un etaj superior sau intr-o casa aflata aproape de o strada foarte circulata, trebuie sa evitati sa o lasati singura afara. O felina care nu intra prea mult in contact cu lumea din exterior prezinta un risc mai scazut de a lua unele boli si este ferita de nenumarate accidente.

Daca doriti o pisica de interior, luati-va mai degraba una tanara decat una matura, obisnuita deja cu un anumit grad de libertate. Pentru a o ingriji asa cum se cuvine, trebuie sa plecati de la premisa ca nu ea va apartine, ci voi ii apartineti ei.

Reguli minime de ingrijire

Nu trebuie sa lasati niciodata pisica fara mancare, chiar daca, in cazul animalelor de curte, mizati pe faptul ca ele au posibilitatea de a vana. Indiferent de mediul in care traieste, pisica trebuie sa manance cel putin de doua ori pe zi. Pisica este un mic animal carnivor care mananca putin, dar des.

Pisica nu vaneaza neaparat de foame, ci si in joaca sau pur si simplu pentru ca vrea sa va faca "un cadou", aducandu-va vreun soricel. Cele mai mari performante vanatoresti sunt obtinute de pisica atunci cand este satula.

Si apoi, cine a vazut vreun sportiv atingand performante mari cu burta goala?

Pisicile de casa obisnuiesc sa-si faca nevoile afara. Problema litierei se pune in special in cazul pisicilor de apartament. Este obligatoriu ca aceasta sa fie schimbata zilnic, deoarece cea mai mare parte a bolilor si a parazitilor se dezvolta in litiera.

In ceea ce priveste pisicile de curte, nu trebuie sa le lasati in ploaie, deoarece pot muri de hipotermie. Pisica are un corp mic, care, atunci cand incepe sa se raceasca, poate genera o mare problema. Chiar daca nu o sa-i placa prea mult, uscati-o cu un prosop sau cu un foehn (atentie insa sa nu-i provocati arsuri).

Nu vom spala niciodata o pisica decat daca este absolut necesar. Atunci cand sunteti nevoiti sa-i faceti baie, folositi apa calduta si un sapun special, nedegresant; in caz contrar, blana isi va pierde impermeabilitatea, iar pisica poate muri de frig. Dupa baie, pisica trebuie uscata imediat, deoarece hipotermia este inevitabila. Acest fenomen se intalneste foarte des la puii de pisica, deoarece sunt mai fragili.

In general, pisicile sunt curate.
Isi ingroapa nevoile si isi fac foarte des toaleta. O pisica murdara este bolnava sau tulburata, acesta fiind un semn care ar trebui sa va ingrijoreze.

Controlati pisica zilnic, pentru a vedea daca nu au aparut paraziti externi (purici sau capuse). Acestia pot aparea si la pisicile de apartament, daca au obiceiul sa iasa pe holul blocului, pe unde mai circula si alte patrupede.

O pisica bolnava trebuie sa fie ingrijita, deoarece, la fel ca si oamenii, micuta felina nu se vindeca singura, iar, cu timpul, problemele se pot agrava.

Pisicile, desi sunt animale carnivore, mananca uneori si iarba. Aceasta este ca un medicament pentru ele. Problema aceasta este mai complicata la pisicile de apartament care, atunci cand simt nevoia de a manca "ceva verde", dau iama in florile din ghivece. Atentie mare, unele plante sunt toxice pentru pisici si pot chiar sa le cauzeze moartea. Cele mai raspandite plante toxice de apartament sunt: Aloe Vera, asparagusul, narcisa, yucca, laleaua, leandrul, lacramioara, kalanchoe.

Pentru a preveni incidentele neplacute, trebuie sa-i asigurati cantitatea necesara de iarba matei.
Aceasta, in amestec cu parul pe care-l inghite cand se spala, ii permite sa regurgiteze. Daca parul nu este eliminat, pisica poate face ocluzie intestinala care, nedepistata, poate fi mortala. Pisicile de curte au posibilitatea sa isi ia din natura cantitatea necesara de iarba.

Periati-va pisica, indiferent daca sta in curte sau in apartament. Astfel, parul pe care-l veti indeparta nu va ajunge in stomacul micutei feline si, chiar daca la inceput nu va fi foarte fericita, cu timpul va invata sa aprecieze acest tratament.

Pisica are nevoie de aproximativ 16 ore de somn pe zi. Daca nu doarme suficient, rezistenta ei se va diminua, blana isi va pierde stralucirea, va slabi si se va imbolnavi.

Pisicile de apartament necesita un obiect pe care sa-si ascuta ghearele. Daca nu au unul, cu siguranta, mobila si canapelele din locuinta vor avea de suferit. Pisicile care au acces in curte pot practica acest "sport" in voie, pe arborii din gradina.

 

Comentarii (30)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Grigore Cristiana pe 24 Ian 2020, 15:22
    Despre motanul meu în vârstă de 15 ani

    Nu știu ce se întâmplă de un timp nu mai poate miorlai care sunt cauzele și ce pot face.Va multumesc frumos pentru ajutor.

    0
    0

  • erniangela pe 3 Apr 2016, 14:08
    pisicuta de un an

    ce sa fac puna mai o saptamina nu dorea sa iasa de loc doar in scara de la bloc stau la etajul 1.Baiatul meu duse intr-o zi cosul de gunoi si a iesit dupa el acesta a coborit iesind si din bloc. Afost adus inapoi dar acel mic incident la facut sa isi doreasca sa iasa afara mai tot timpul .Miauna mult in fata usii devenind nervos si riposteaza daca vrem sa il aducem de la usa .Asa ca am incercat sa il ducem o ora pe zi ,dar foarte greu il mai aducem in casa si incotinuare miauna ,numai este jucaus se vede asa mi se pare mie ca este suparat pe toti din casa .CE safac ne este foarte drag dorm cu el il madaresc ,ma joc cu el asa face orice doar sa fie asa cum a fost inaite

    0
    0

  • Adri pe 31 Mar 2014, 22:10
    Miorlaituri

    Pisica la apartament miorlaie ? Am auzit pe cineva ca se plangea ca atunci cand plecau de acasa si pisica ramanea singura incepea sa miorlaie de scula tot blocul . Daca da, cum as putea evita asta ?

    7
    2

  • Bejan Lixandra pe 9 Ian 2014, 07:57
    Stie cineva vreo persoana care se ocupa cu educarea pisicilor ?

    Am gasit un pisicut acum un an si jumatate de-abia fatat , avea inca placenta pe el , aruncat langa un bloc , mi-a fost extrem de greu sa-l ingrijesc fiind asa mic si nu credeam c-o sa supravietuiasca . Am reusit sa-l fac mare si frumos , l-am castrat , vaccinat , deparazitat , dar cred ca l-am rasfatat prea tare ca a devenit o adevarata teroare si pentru mine si pentru sotul meu . Ne zgarie si ne musca , distruge tot prin casa , nu putem sa tinem nimic , tranteste si sparge tot si cu toate ca are tot felul de jucarii si ascutitoare de ghiare si le ascute pe canapea , aproape ca a distrus-o . Ne-am mutat intr-o casa noua si ne doare sufletul sa ne vedem lucrurile distruse de o pisica . I-am limitat spatiul doar la living care este suficient de mare dar vine si se tranteste cu toata puterea in usa de la dormittor si nu ne lasa sa dormim . Pana la urma l-am dus la mama mea la tara unde sta de cateva luni dar nici maica-mea care este batrana si bolnava nu mai vrea sa-l tina iar acum nu gasesc nici o solutie pentru el decat sa-l eutanasiez . Il iubim foarte mult si vrem sa-i fie bine si lui dar si noua , nici nu mai dorm de cateva nopti , ma tot gandesc la o solutie , am pus mai multe anunturi sa-l dau spre adoptie dar sunt slabe sperante sa-l ia cineva chiar daca suntem dispusi sa suportam noi hrana pentru el , lunar . Am cautat pe net un dresor-educator pentru pisici dar nu amgasit nimic de genul acesta .

    5
    6

  • Elena pe 19 Nov 2013, 09:45
    Pisica la bloc

    Am o intrebare : Am o pisicuta de 1 zi si nu si-a facut nevoile deloc ceea ce ma cam sperie deoarece are burtica umflata...ce sa fac ???

    1
    1

  • Ana pe 8 Apr 2013, 22:47
    Si inca ceva

    Mai e ceva. Pisica tinuta in apartament nu e de loc fericita. Pisicile nu sunt facute sa stea ca bibelourile. Nu le puneti lesa, ca nu sunt catei. Se imbolnavesc usor daca nu pot sa iasa un pic, in fiecare zi, la iarba verde, sau zapada.

    8
    8

  • laurK pe 27 Mar 2013, 16:30
    blana stralucitoare

    Un caine sanatos are o blana sanatoasa, acesta fiind unul dintre primele semne de stare fizica si psihica buna. In afara problemelor medicale, eforturile depuse pentru a tine blana cainelui curata si stralucitoare sunt minime. Citeste articolul de mai jos si fa blana cainelui tau sa arate minunat! http://cumfacsa.ro/animale-companie/caini/cum-sa-faci-blana-cainelui-sa-straluceasca

    0
    7

  • ast mariana florentina pe 5 Mar 2013, 22:38
    cand trebuie dusa pisica ca sa o sterilizez?

    buna ziua....am adoptat o pisicutza de 6 luni care este invatata la ladita si chiar ma bucur ca este cuminte si nu face ravagii prin casa.Dar totusi as dori sa o sterilizez deoarece nu as vrea sa imi faca pui....ia sta toata ziua in casa se joaca k noi,umbla prin toata casa,o mai scoatem noi in brate pe geam si ii este frica....dar mie frica ca odata ce intra in aceea perioada sa nu fuga sau sa faca ceva prin casa....ce sfaturi imi puteti da?cand ar trebui sa o duc la veterinar?multumesc

    8
    1

  • antonela pe 15 Ian 2013, 16:03
    pisica mica de afara tinuta in apartamnet

    da, se poate sa o tii in casa, si eu am luat o pisicuta mica de afara si am obisnuit-o cu motanelul meu Birmanez, foarte rautacios de altfel, dar dupa 2 luni in care i-am tinut in camere separate, motanelul de afara a fost acceptat de birmanezul meu si acum sunt cei mai buni prieteni. in plus motanelul de afara a imprumutat obiceiurile birmanezului si isi ascute gherutele pe canapea si fotolii, in loc sa isi ascuta gherutele pe chestia speciala pe care inainte de a se intalni cu birmanezul o utiliza. am renuntat la una din litiere si acum cei doi folosesc o singura litiera, in comun.

    6
    1

  • olguta pe 8 Iul 2012, 12:15
    adevarat?

    mi-a zis o prietena carui frate e doctor, ca pisicile dak traiesc cu oamenii, in apartament sau nu, fac niste paraziti care duc la infertilitate, se depoziteaza usor parazitul in ovarul femeii, si eu intradevar am probleme gincologic, si dorm cu 3 pisici in apartament, ce masuri de precautie sa iau?

    9
    10

  • georgiana pe 18 Apr 2012, 21:09
    Pisica doar de 5 luni

    Buna ziua! Cum am mai scris despre pisici ,pisica mica de 5 luni trebuie sa aiba o proctectie foarte buna, adica trebuie doar sa manance :-iaurt -apa de baut -si butina grasime

    6
    8

  • georgiana pe 18 Apr 2012, 21:06
    Pisica mare

    cand pisica ta e mare trebuie doar ca mergi la veterinar ........Doar vineri-duminica sau luni -sambata .......Inclus si ora ......

    5
    1

  • georgiana pe 18 Apr 2012, 21:04
    misicuta mica

    In cazul in care o pisica mica nu se simte foarte bine poti sa ii dai o aspirina pentru pisici speciala sau poti sa vizitezi cu probleve veterinarul..................

    3
    5

  • Annee Marie pe 18 Apr 2012, 13:48
    .

    Contactati-ma la adresa de mess: sweet_andre98@yahoo.com daca aveti un raspuns!!!

    2
    3

  • Annee Marie pe 18 Apr 2012, 13:45
    Pisica mea a plecat de acasa

    Buna! Am o pisica maidaneza in varsta de 8 luni,iar in urma cu cateva zile a plecat de acasa.Cred ca era in calduri.Locuia in apartament si nu am mai scos-o pana acum afara din casa.Se va intoarca? Va rog tare mult sa ma ajutati...o am de cand era mica si o iubesc enorm...!!!!

    11
    3

  • Madalina pe 17 Apr 2012, 16:30
    Pisica de curte

    Eu stau la curte si am si un caine destul de periculos inchis intr=o curte mai mica...As vrea sa imi iau o pisica dar nu mama nu ma lasa sa o itn in casa, asa ca am sa ii fac un loc in curte unde a putea sta. Problema e daca iarna o pot tine intr-o magazie pe timp de noapte si.... daca ea cand va incepe sa umble prin cartier si prin vecini va sti mereu sa se intoarca si sa se fereasca de caine.Aceste lucruri trbuie sa o invat eu sau le invata singura?

    8
    2

  • adi Tm pe 12 Ian 2012, 21:17
    adevarat

    am pisica de apartament de 4 ani si tot ce scrie aici e super adevarat.

    8
    2

  • stefan pe 8 Iun 2011, 22:20
    pisici

    am o pisica de 3 saptamanai si as dori sa imi spuneti si mie cum as putea sa o invat sa faca intr-un loc pe langa laptic ce as mai putea sa o rasfat va rog sa imi dati si mie un sfat

    1
    5

  • stefan pe 8 Iun 2011, 22:18
    pisici

    am o pisica de 3 saptamanai si as dori sa imi spuneti si mie cum as putea sa o invat sa faca intr-un loc pe langa laptic ce as mai putea sa o rasfat va rog sa imi dati si mie un sfat

    7
    5

  • Alisse pe 20 Mai 2011, 02:13
    Mai multe detalii

    Eu personal am cautat atat de mult timp sa gasesc ceva care sa fie bine informat, sa aibe exact ce caut, in detaliu si bine scris. Eram de-a dreptul saturata de toate aburelile si cuvintele extra pe care toata lumea le tot toarna si zic, uite ia articol! Dar cu toate astea tot vizitam toate comunitatile feminine, intr-un fel si acum ma amuza unele articole. Dar am gasit intr-un final exact ce cautam, informatii pertinente, cu feedback de la autori si un grad ridicat de interactivitate... asa ca, daca chiar cautati ceva ok sa cititi, www.lifestory.ro s-ar putea sa aiba exact ce cautati.

    3
    6

  • nicoleta pe 24 Apr 2011, 21:52
    practica litierei

    cand motanul meu avea 2 luni si jumate l-am cazat la mine in apartament si facea pipi peste tot dar cum i-am pregatit litiera in balcon cu putin nisip in ea il urmaream ca sa nu faca pipi in alta parte si cand isi cauta locul in jurul litierei l-am gadilat ca sa stimulez urinatul :P mi-a zis o prietena ca asa il invatase si ea pe al ei...si acum are 5 ani si face pipi numai in litiera lui care dp 6 luni am mutat-o din balcon in baie... Pisicile de interior crescute numai in interior au libertatea lor si nu gandesc ca noi oamenii ca vor sa iasa afara sa se plimbe pe strazi:) cand il duc la dr o data pe an e teroare chiar si in cusca pt ca se zbate si da ture si miauna diferit a jale...a trebuit sa chem dr la noi intr-un an ca nu vroia sa fie scos din bloc....a scapat din cusca si a urcat pana la etajul 4 unde e locuinta si astepta la usa:P ....are 2prieteni cu care doar stau unul langa altul sau isi tin de urat dar cand sta langa femela nu stie ce sa-i faca deci e virgin si nu e in calduri...activ alearga in casa , se joaca cu mama sau tata pe cine prinde sau se ascunde si vrea sa fie gasit...aduna panzele de paianjen:)))de dormit pisica mea mereu doarme langa cineva iar dc doarme singur e pt ca e ziua....o pisica de mica poate fi crescuta in alt mediu adica din afara in interior...dc e mare o privezi de libertatea deja dobandita......dc pisica iese la nevoi afara si nu mai vine ori e la imperecheat ori a calcat-o vreo masina ...

    6
    3

  • mada pe 6 Sep 2010, 09:12
    pisicuta mea mica

    pisica mea doarme in casa .Este singura intr-o camera.Este in siguranta?

    4
    15

  • crap andreea pe 27 Feb 2010, 15:39
    motanul meu

    am un motan de 9 luni dar la mine e doar de o luna.cum sa fac sa l dezobisnuiesc sa faca pipi prin casa? initial am zis ca i in calduri fiintca isi marca teritoriu si facea urat noaptea.cred ca asa a si fost dar de acum are o luna si nu mai termina! face pipi peste tot.in pat pe hainele noastre etc nu conteaza locu.cand isi margheaza locu face doar un pic dar cu miros foarte intepator iar in rest face normal.unde nu trebuie acolo se duce! il cert dar degeaba ! culmea e ca se duce si la locul lui.ce sa i fac? daca il sterilizez inceteaza? sau si a facut un obicei? stai in urma lui in fiecare zi .ce sa i fac?

    3
    10

  • daniel pe 21 Dec 2009, 15:03
    cum sa invat pisica sa_si faca treburile la viceu

    cum sa invat pisica sa_si faca treburile la viceu

    27
    3

  • magda pe 17 Apr 2009, 00:14
    pisica daca se pierde?

    am un motan de 4 ani si de 2 zile nu a venit acasa ....locuiesc la apartament ,.....e obisnuita sa iasa afara si sa se intoarca acasa mereu insa nnici intr-un an nu a lipsit ...o am de la 3 sapatamani ..si a locuit mereu in apartament .....va rog spuneti-mi ca el se intoarce!sunt asa de trista....mereu astepta in fata blocului sau pe scari...chiar uneori il lasau sa intre si ne astepta la usa ca sa e in casa ...oare daca s-a indepartat mai mult va stii sa se intoarca?

    10
    6

  • Raspuns Pentru Sonia pe 21 Mar 2009, 20:15
    Raspuns Pentru Sonia

    Trebuie sa o inveti sa faca in litiera pisicile nu se scot afara ca catei sa fac. O pisica face nevoile in litiera nu trebuie scoasa afara ca sa isi faca nevoile!

    8
    3

  • sonia pe 3 Nov 2008, 09:46
    pisica

    am adoptat o pisica care s-a lipit de casa mea,am sterilizat-o,am deparatitat-o,si am acceptat-o in casa.Mai am un motan de 3 ani,care o accepta destul de greu,si 2 caini care nu o accepta deloc.Pe pisica adoptata o scot afara sa-si faca nevoile,dar dupa ce vine in casa ,merge sa faca kk in casa.Nu stiu cum sa o dezobisnuiesc de acest obicei.Mi-e frica sa nu se obisniuasca si motanul sa-si faca nevoile in casa.

    3
    3

  • ady pe 28 Iun 2008, 20:54
    pisica in apartament

    in ce masura ii afecteaza viata unei pisici daca este tinuta toata viata in apartament?,avand in vedere faptul ca ele au nevoie de libertate...multumesc.

    22
    5

  • gabriela deak pe 23 Apr 2008, 16:04
    cum putem dezobisnui o pisica sa atace pui

    as avea nevoie mare de un sfat in aceasta privinta

    10
    3

  • monna pe 11 Mar 2008, 18:32
    pisicuta mica

    dar daca am luat de afara o pisica mica de tot se poate sa o tin acasa?

    8
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod