Copilul tau isi doreste un porcusor de Guineea?

Jucariile


Care sunt jucariile de care are nevoie un porcusor de Guineea pentru a fi fericit? Jucariile sale preferate sunt cele in care se poate ascunde, cum ar fi tuburile groase (carton, bucati de teava din PVC), rolele de carton ramase de la hartia igienica, cutii de servetele, pungi din hartie, casute cu ascunzisuri, labirinturile, platformele sau obiectele din sisal pe care se poate catara, pernutele si asa mai departe.

Potrivit site-ului guinealynx.info, nu sunt recomandate: caruselul, mingiutele sau rotile, deoarece, spre deosebire de hamsteri, care au o alta conformatie a corpului, porcusorii de Guineea isi pot accidenta grav coloana vertebrala sau isi pot rani piciorusele.

Odata ce i-ai castigat increderea, micutul animal de companie va fi mai mult decat incantat sa iasa afara din cusca si sa se joace cu tine.

Hrana


Porcusorul de Guineea este un animal vegetarian, iar hrana sa trebuie sa contina foarte multe fructe si legume proaspete, bogate in vitamina C, care nu poate fi sintetizata de organismul micilor animale. Site-ul guinealynx.info recomanda o dieta bazata pe legume verzi, care le asigura porcusorilor necesarul de 10-30 mg/kg de vitamina C zilnic.

Potrivit site-ului aspca.org, fructele lor preferate sunt merele (insa scoate-le semintele, deoarece sunt toxice pentru aceste rozatoare), bananele, strugurii, capsunele, portocala sau pepenele (rosu si galben, dar in cantitati mici, deoarece au un surplus de apa).
Legumele la care nu ar renunta pentru nimic in lume sunt: salata verde, spanacul, ardeii rosii, verzi si galbeni, morcovii, castravetii, porumbul si rosiile.

Excelente pentru digestia si dentitia porcusorilor de Guineea sunt iarba uscata si fanul, pe care aceste mici animale le consuma cu mare placere.

Legumele si fructele trebuie sa fie foarte bine spalate, astfel incat sa nu existe riscul intoxicarii cu pesticide. Le poti aseza intr-un bol din ceramica, suficient de greu si de stabil incat sa nu poata fi daramat.

In cazul in care vrei sa introduci un aliment nou in dieta zilnica a prietenului tau necuvantator (din lista deja prezentata), realizeaza acest lucru in etape - este important sa ii oferi o cantitate mica de mancare, la inceput, deoarece unii porcusori au reactii alergice la diverse fructe si legume. Apoi, treptat, dupa ce ai observat ca noul aliment este bine tolerat de organism, poti diversifica dieta.

Specialistii site-ului guinealynx.info recomanda sa nu incluzi in alimentatia porcusorului de Guineea:

  • mix-urile de nuci, alune, seminte si alte fructe uscate, deoarece pot perfora esofagul sau pot duce la asfixiere;
  • produse lactate sau pe baza de carne - aceste animale sunt exclusiv vegetariene;
  • varza, broccoli, conopida - produc gaze.

De asemenea, este strict interzisa administrarea de multivitamine - excesul de vitamina A si D poate genera grave probleme de sanatate pentru micul companion.
La indrumarea medicului veterinar, ii poti oferi suplimente de vitamina C.

Apa


Probabil esti familiarizata cu mitul potrivit caruia hamsterii si porcusorii de Guineea nu au voie sa bea apa. Este insa o afirmatie falsa. Aceste mici rozatoare au nevoie zilnic de apa proaspata, pe care o pot asimila, in functie de necesarul organismului, fie din legume si fructe, fie din dozatorul amplasat in cusca.

Igiena


Porcusorii de Guineea sunt foarte preocupati de igiena personala si nu iti vor da batai de cap din acest punct de vedere. Cu toate acestea, este indicata curatarea zilnica a asternutului, a dozatorului pentru apa si a bolului pentru mancare, precum si spalarea frecventa a intregii custi, pentru a nu exista riscul imbolnavirii.

Daca ai achizitionat un porcusor de Guineea cu blana lunga, atunci trebuie sa stii ca acesta va avea nevoie de periaj zilnic sau la cateva zile, pentru a nu i se incurca blanita.

De asemenea, va trebui sa ii tai gherutele o data pe luna, deoarece traiul in captivitate nu il ajuta sa si le toceasca in mod corespunzator.
Gherutele netaiate la timp ii provoaca animalului disconfort si chiar durere.

Iar daca te gandesti ca blana porcusorului trebuie si ea curatata la intervale regulate de timp, trebuie sa stii ca imbaierea este indicata doar in situatii exceptionale de catre medicul veterinar.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mirona pe 15 Iun 2014, 11:19
    Raspuns pt florynn

    Este normal. Porcusorii sunt rozatoare, deci rod in permanenta. Trebuie sa aiba fan la discretie si legume proaspete. Apa beau, dar nu atat de multa. Daca au legume zilnic, unii nici nu se ating de apa. Am patru, doar unul bea apa. Ceilalti doar daca le reduc cantitatea de legume. :)

    0
    0

  • florynn pe 17 Mar 2014, 07:04
    porcusorul de guineea

    Am si eu o intrebare .. mi'am luat un porcusor de guineea ieri si mananca incontinu ca spartu da nu bea apa .. dece nu bea asa sunt ei sau nu beau apa

    1
    0

  • Iulian pe 31 Dec 2012, 23:51
    porcusorii de guineea

    cum sa nui dau atentie o verifik noaptea daka e bn,cand era bolnava stateam langa ea sai dau pastilele,o pup dimineata,seara,dupamiaza:))

    1
    0

  • crisa24 pe 23 Aug 2011, 17:00
    porcusorii de guinea minim 12 maxim 20 grade!!!, ei nu transpira, nu vomita si nu se pot catara!!

    Un articol destul de bun, pentru detalii mai multe vizitati www.gemon.ro

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod