California Spangled - Tigrul de apartament

California Spangled este o pisica cu aspectul unei feline salbatice si sufletul unui mielusel. Crescuta special pentru a semana pisicilor salbatice tigrate cum ar fi ocelotul...

California Spangled este o pisica cu aspectul unei feline salbatice si sufletul unui mielusel. Crescuta special pentru a semana pisicilor salbatice tigrate cum ar fi ocelotul si leopardul, California Spangled a aparut ca forma de protest fata de pericolul disparitiei acestora.

Desi pisica spangled face parte dintre rasele rare, specia este perpetuata de un grup de crescatori care s-au indragostit iremediabil de personalitatea vie si de aspectul sau exotic.

Origine si istoric

O conversatie purtata cu antropologul Louis Leakey l-a inspirat pe scriitorul Paul Casey sa se inhame la crearea pisicii spangled. In timp ce lucra la un proiect literar in Africa in anul 1971, Casey a vizitat faimoasa Trecatoare Olduvai, unde, cu multi ani inainte, Louis si Mary Leakey descoperisera fosilele unei noi specii din familia Hominidae.

Acolo, Casey a fost socat la auzul vestii ca unul dintre ultimele exemplare de leopard din zona tocmai fusese ucis de carabinieri.

In dialogul care a vut loc mai tarziu in California, Casey si dr. Leakey au discutat ideea ca, daca oamenii ar avea o pisica domestica cu aspectul unui mini-leopard, atunci ar avea un motiv concret sa fie preocupati de problema protejarii speciilor pe cale de disparitie. Cu alte cuvinte, oamenii nu ar mai vrea sa poarte haine de blana care seamana izbitor de mult cu animalele pe care le au in casa.

Astfel, la jumatatea anilor '70, Casey a realizat schita unui mini-leopard, folosind trasaturi specifice mai multor rase, cum ar fi: Siameza, Angora, British Shorthair, American Shorthair, Manx si Abisiniana. Nici o pisica salbatica nu a fost folosita in programul de crestere.

Dupa ce a creat linia principala, Casey a inclus in program si o pisica patata luata de pe strazile Egiptului, exemplar care avea aspectul primitiv pe care el si-l dorea: frunte bombata, musculatura puternica, ochi si urechi amplasate la o distanta apreciabila una fata de cealalta, plus zone de imbinare a mustatilor bine conturate.
Si, bineinteles, pete.

Aceasta pisica, pretinde Casey, este descendenta exemplarelor de pisica patata adorate in perioada Egiptului antic. El a mai descoperit si ca pisicile egiptene aveau un temperament social minunat, care a conferit un avantaj in plus rasei nou create. La sfarsit, dar nu in ultimul rand, Casey a adaugat si trasaturile pisicii domestice malayene, acestea constand in musculatura bine dezvoltata si blana scurta, fina si catifelata.

Pana in anul 1985, Casey obtinuse aspectul pe care il dorea pentru pisica spangled. Apoi a creat un mic grup de crescatori pentru a ajuta la promovarea si raspandirea rasei si a format Asociatia Felina California Spangled (numita acum CSCA International), nu numai pentru a continua cresterea rasei, ci si pentru a proteja pisicile salbatice.


Astazi, numarul exemplarelor de California Spangled este destul de mic, iar pisica nu este recunoscuta de majoritatea cluburilor feline. Si, totusi, un grup mic format din oameni devotati acestei rase continua sa o produca si sa incerce sa o promoveze, considerand-o ambasadorul rudelor ei din salbaticie.

Descriere

California Spangled seamana intr-adevar cu un mic leopard, prin trasaturile ei caracteristice: pete vii, mers aplecat, de vanator, si corp lung, suplu si musculos. Membrele anterioare sunt purtate la un unghi de 90 de grade la nivelul cotului, permitand corpului sa fie mentinut intr-o pozitie joasa, specifica animalelor salbatice. Per ansamblu, California Spangled da iluzia unei pisici cu dimensiuni mult mai mari decat le are in realitate.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • baranga ionut pe 10 Ian 2009, 21:30
    disparitia tigrilor

    nu mai vanati animalele lasatile sa traiasca

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod