Corectia in dresaj

Desi toata lumea vorbeste despre partea frumoasa a dresajului, si anume folosirea stimulilor, fara corectie mecanica nu s-ar putea obtine rezultatele dorite. In mod...
Desi toata lumea vorbeste despre partea frumoasa a dresajului, si anume folosirea stimulilor, fara corectie mecanica nu s-ar putea obtine rezultatele dorite. In mod evident, dresajul modern nu poate fi conceput fara stimuli - hrana sau obiecte mobile. De cele mai multe ori, stimulii se adreseaza unor varste diferite, un pui fiind atras mai degraba de hrana decat de obiecte mobile.

Dar, la un moment dat, oricare dintre acesti stimuli poate deveni insuficient de tentant in comparatie cu altii. Va puteti imagina cu usurinta ce valoare mai pot avea hrana sau obiectul mobil atunci cand cainele intalneste un partener de joaca sau cand un mascul simte o femela in calduri.

De aceea, in anumite cazuri, corectia mecanica este indispensabila, chiar daca majoritatea instructorilor se lauda ca folosesc metode bazate pe stimulare.
Nu trebuie sa confundam corectia cu bataia si nici nu trebuie sa ezitam s-o folosim atunci cand este necesar. Printre situatiile in care se recomanda aplicarea corectiei se numara urmatoarele:

Cainele sare cu picioarele murdare pe stapan sau chiar pe musafir. In acest caz, fie ridicati genunchiul si lasati cainele sa se loveasca in piept atunci cand sare, fie il calcati pe labutele din spate, fie il prindeti de unul dintre membrele anterioare si il strangeti intre degete.

La mersul la pas, recompensa se poate da numai atunci cand cainele merge corect, uitandu-se catre stapan. Oferirea recompensei cand cainele se uita in alta parte l-ar putea stimula sa priveasca in acea directie cat mai des, in speranta ca va primi o bucatica de hrana.
Neatentia, avansarea, ramanerea in urma, departarea prea mult in lateral, cu alte cuvinte orice deplasare in directie gresita, trebuie pedepsita cu corectii mecanice scurte, dar ferme, in sens opus, utilizand zgarda de dresaj strangulanta din lant oval.

In situatia in care cainele incearca sa fuga la aparitia unui partener de joaca, lucrul cu coarda lunga este indispensabil. Degeaba il veti chema inapoi, aratandu-i obiectul preferat de joaca sau bucatica de carne, mult mai eficient este sa il lasati sa fuga si sa calcati pe coarda atunci cand este suficient de departe. Socul mecanic suferit il va face sa retina ca depasirea unei anumite distante este de nedorit si astfel, pe viitor, va inceta sa mai fuga.


La corectarea unor pozitii necorespunzatoare - "asezat" (intr-o parte) sau "culcat" (in decubit) - singura sansa este sa ridicati si sa asezati cainele in pozitia corecta cu mana.

Pentru aportul fortat, comanda indispensabila promovarii examenelor de lucru, solutia cea mai eficienta este corectia mecanica, aplicata prin intermediul unei zgarzi cu tepi. Se lucreaza pe masa, actionand mecanic asupra zgarzii, pentru a determina cainele sa deschida gura si sa ia butucul de aport.

La disciplina atacului se poate lucra cu doua lese, corectand cainii care dau greu drumul mansonului.

Toate aceste metode de corectie sunt descrise in amanunt pe casete video specializate, produse in tari cu traditie chinologica, prin urmare, atunci cand situatia o impune, nu trebuie sa ezitam in a corecta cainele.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod