Bobtail japonez - talismanul asiatic

Factorul genetic care a influentat aparitia rasei de Bobtail japonez este total diferit de cel care sta la baza rasei Manx, pisica fara coada. Cele doua rase nu sunt inrudite in nici un fel, tipurile corporale fiind complet diferite.

Intretinere

Se recomanda operatiunile de intretinere obisnuite, adica scurtarea ghearelor, curatarea ochilor si a urechilor. Este important de stiut ca, pentru fiecare pisica in parte, in functie de textura blanii, pot fi necesare diverse abordari sau produse ce vizeaza igiena. Unele tehnici de periaj pot fi folosite atat pentru exemplarele cu par lung, cat si pentru cele cu par scurt. Nu uitati, de asemenea, nici de hranirea corespunzatoare, pentru a va mentine pisica intr-o perfecta stare de sanatate.

Pisicile in arta

Aceste pisici au fost intotdeauna parte integranta a culturii si a artei japoneze. Intr-o suburbie a orasului Tokyo se afla Templul Gotokuji, dedicat lui Maneki Neko, pisicuta cu labuta ridicata, care este de mult timp considerata drept un talisman aducator de noroc, in special in afaceri.


Prezenta de obicei in vitrinele magazinelor, figurina este confectionata din materiale variate, acoperind toata gama, de la hartie pana la portelan. Poate aparea sub forma de jucarie, dar si ca un sofisticat obiect de arta de mare valoare. Majoritatea crescatorilor de Bobtail japonez colectioneaza astfel de obiecte.

Exemplarele de Bobtail japonez trebuie sa dea impresia generala a unor pisici de marime medie, cu silueta armonioasa si sisteme osos si muscular bine dezvoltate. Sunt mai degraba zvelte decat greoaie. Amplasarea unica a ochilor, combinata cu pometii ridicati si un nas lung, confera un aspect distinctiv fetei, in special in ceea ce priveste profilul, diferit fata de alte rase orientale. Coada lor scurta ar trebui sa semene cu cea a unui iepure, camufland structura osoasa a cozii.

Capul - desi acesta pare alungit si fin cizelat, el aproape ca formeaza un triunghi echilateral (care nu include urechile) cu linii curbe fine, pometi ridicati, o zona de imbinare a mustatilor bine marcata si cu nas lung si bine incadrat de doua linii paralele.


Urechile sunt mari, expresive, dispuse la o distanta apreciabila una de cealalta.

Botul este destul de lat si rotunjit, nici ascutit, nici tesit. Barbia trebuie sa fie compacta.

Ochii sunt mai mult ovali decat rotunzi, mari si alerti.

Corpul are o marime medie, masculii fiind proportional mai mari decat femelele. Torsul este lung, suplu si elegant, cu un sistem muscular bine dezvoltat, fara a-i conferi un aspect greoi, fiind de preferat aspectul general armonios. Gatul nu este nici prea lung, nici prea scurt, proportional cu lungimea corpului.

Membrele sunt proportionale cu restul corpului, lungi si suple, fara a fi fragile. Membrele posterioare sunt in mod evident mai lungi decat cele anterioare.

Labele sunt ovale, cu cinci degete la membrele anterioare si patru la cele posterioare.

Blana - la exemplarele cu par scurt, blana este fina si matasoasa, fara a prezenta un strat vizibil de subpar. La pisicile cu par lung, blana are lungime medie spre lung, si este la fel de fina si de matasoasa.
Este de preferat prezenta unui "guler" frontal, blana putand fi mai scurta si mai lipita de corp la nivelul umerilor. Sunt de preferat smocurile de par la urechi si la degete. Blana trebuie sa fie dispusa astfel incat sa scoata in evidenta contururile corpului.

Coada este un element unic si nu este specifica numai rasei, ci fiecarui exemplar in parte. La fel ca si amprentele noastre, nu o sa gasim doua cozi asemanatoare la pisicile Bobtail japonez. Coada trebuie sa fie vizibila si este compusa dintr-una sau mai multe curbe, unghiuri sau orice combinatii ale acestora. Coada poate fi flexibila sau rigida si trebuie sa aiba o forma si o marime direct proportionala cu restul corpului.

Culoarea - Culoarea pielii nasului, a pernitelor si a ochilor trebuie sa se armonizeze cu cea a blanii. Se admit ochii de culoare albastra, precum si cei de culori diferite. Pisicile Bobtail japonez pot avea blana colorata in diverse nuante, cele de baza fiind prezentate in cele ce urmeaza:
Alb: o nuanta pura, stralucitoare;
Negru: dens, cu aceeasi nuanta de la radacina pana la varfurile firelor de par;
Rosu: puternic, stralucitor, fiind de preferat nuantele de rosu aprins;
Negru si alb: nuante solide, perfect distincte;
Rosu si alb: zonele de culoare rosie pot prezenta tipare tabby sau pete de culoare;
Mi-ke (tricolor): negru, rosu si alb (zonele de culoare rosie pot prezenta tipare tabby sau pete de culoare);
Tortoiseshell: negru, rosu si crem;
Alte culori solide: albastru si crem.


Se penalizeaza: capul rotund, aspectul greoi al corpului.
Sunt descalificate: absenta oaselor caudale sau o lungime a cozii mai mare de 7,5 cm.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod