American Shorthair - Visul american

Pisica American Shorthair este cunoscuta in mai mult de 80 de culori diferite si tipare, variind de la varianta tabby maro pana la albul stralucitor cu ochi albastri, variantele silver shaded, etc. Cea mai cunoscuta varianta astazi este silver tabby, cu marcaje negre pe un fond argintiu. Probabil ca ati vazut astfel de exemplare in reclame TV sau chiar in filme. Nu e de mirare ca American Shorthair este una dintre cele mai populare rase feline - un star in toata puterea cuvantului!

Standard
Pisicile American Shorthair sunt rase pure de munca. Conformatia lor ar trebui sa fie adaptata penru aceasta. Aspectul general ar trebui sa fie acela al unei pisici cu o constitutie puternica, proportional dimensionate si armonioase, cu o conformatie care denota forta, anduranta si agilitate.

Marime - medie spre mare. Nu trebuie sa se faca rabat de la calitate in avantajul marimii. Femelele pot fi, din toate punctele de vedere, mai putin masive decat masculii si ar trebui sa fie punctate in mod egal daca aspectul general este armonios.


Proportii - mai mult lunga decat inalta. (Inaltimea se masoara din profil, de la nivelul umerilor pana in pamant. Lungimea se masoara din profil, de la nivelul sternului pana la punctul fesei.)

Privit din lateral, corpul poate fi divizat in trei parti egale: de la stern pana la nivelul cotului, de la nivelul cotului pana la membrul posterior, si de aici pana la punctul fesei. Lungimea cozii este egala cu distanta de la nivelul umerilor pana la baza cozii.

Capul este mare, cu o fata rotunda si cu obraji bine dezvoltati. Are o expresie dulce si deschisa. Vazut din fata, capul poate fi divizat in doua parti egale: de la baza urechilor pana la zona dintre ochi si din aceasta zona pana in varful barbiei.

Urechile sunt de marime medie, usor rotunjite la varfuri. Distanta dintre ele, masurata la nivelul colturilor interioare de jos ale urechii, este dubla fata de distanta dintre ochi.

Fruntea - vazuta din profil, fruntea formeaza o curba convexa, continua si lina, care incepe din crestetul capului si se termina la nivelul gatului.


Ochii sunt mari, cu pleoapa superioara de forma unei jumatati de migdala (taiata pe lung) si cu pleoapa inferioara de forma unei curbe perfect rotunde. Sunt asezati la o distanta apreciabila unul de celalalt. Colturile exterioare sunt plasate usor mai sus decat cele interioare. Ochii sunt stralucitori, clari si alerti.

Nasul are o lungime medie si este la fel de lat pe toata lungimea lui. Vazut din profil, se remarca o curba usor concava si ascendenta de la nas spre frunte.

Botul este patratos. Falcile sunt bine conturate la masculii adulti.

Falcile sunt puternice si destul de lungi, astfel incat sa apuce prada. Atat muscatura normala, cat si cea in foarfece sunt considerate corecte. (In cazul muscaturii normale, dintii de sus si de jos se suprapun perfect. In celalalt caz, dintii de sus ii acopera usor pe cei de jos.)

Barbia este ferma si bine dezvoltata, formand o linie perpendiculara cu buza superioara.


Gatul are o lungime medie, este musculos si puternic.

Corpul este bine construit, puternic si musculos, cu umeri, piept si fese bine dezvoltate. Spatele este lat si drept, linia sa fiind la acelasi nivel de la un capat la celalalt. Din profil, se observa cum linia coboara usor de la nivelul soldului pana la baza cozii. Vazut de sus, liniile exterioare laterale ale corpului sunt paralele.

Membrele au lungime medie, cu un sistem muscular bine dezvoltat. Vazute din spate, toate cele patru membre sunt drepte si paralele, cu labele orientate pe directia inainte.

Labele sunt ferme, compacte si rotunde. Prezinta cate cinci degete la membrele anterioare si cate patru la cele posterioare.

Coada este de lungime medie, lata la baza, varful pare sa se termine destul de abrupt, dar de fapt vertebrele sunt normale.

Blana este scurta, deasa, uniforma si aspra ca textura. Sunt permise variatiile care privesc desimea blanii, in functie de regiune sau de anotimp.
Blana este destul de deasa incat sa asigure protectia impotriva umezelii, frigului si ranilor usoare de la nivelul pielii.

Se penalizeaza exemplarele cu un aspect prea indesat sau prea desirat, coada foarte scurta.

Sunt descalificate pisicile care au fost supuse hibridizarii si care au culori cum ar fi: ciocolatiu, culoarea nisipului, a lavandei, liliachiu; orice dovada a hibridizarii cu alta rasa - inclusiv blana lunga sau flocoasa, stopul pronuntat, ochii protuberanti, coada anormala, numarul incorect de degete, obezitate sau anorexie, orice alta trasatura care sugereaza slabiciunea.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MARIAN pe 12 Dec 2013, 18:23
    american shorthair

    Pentru Laura si Cristina donez numai iubitoarelor de animale motan american shorthair. E foarte frumos,sanatos,lipicios si jucaus. Astept raspuns.

    0
    0

  • Laura pe 9 Apr 2012, 13:13
    Pisicuta American shorthair

    Sunt o mare iubitoare de animale si imi doresc foarte mult sa iau o astfel de pisicuta. Din pacate nu cred ca exista in Romania de rasa pura !

    1
    0

  • gabriel pe 6 Ian 2010, 17:46
    pisica american shorthair

    doresc sa intru in posesia unei pisici american shorthair(pui). unde gasesc?

    0
    0

  • Cristina pe 9 Feb 2009, 10:00
    Pisici

    Vreau si eu pisicuta american shorthair.De unde sa iau????

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod