Ai ramas fara job? Ia-o de la capat in 10 pasi

In perioada aceasta fiecare dintre noi cunoaste pe cineva care a ramas fara slujba: fie ca este sotul tau, o ruda, riscul exista si pentru tine. Ce faci cand te afli intr-o astfel de situatie?
In perioada aceasta fiecare dintre noi cunoaste pe cineva care a ramas fara slujba: fie ca este sotul tau, o ruda, riscul exista si pentru tine. Ce faci cand te afli intr-o astfel de situatie? Indiferent cat ar fi de stresant, de greu si de fustrant, nu ai decat o singura alternativa: sa o iei de la capat. Dar cum te mobilizezi, cum scapi de depresie, cum gestionezi situatia de criza in care te afli?

Nu este vina ta!


Situatia este consecinta unei conjuncturi generale de care tu personal nu te faci vinovata. Secretul depasirii unei astfel de neplacute si traumatizante situatii este acela de a te mobiliza, de a avea incredere in tine, de a continua sa socializezi si, nu in ultimul rand, de a face cat de multa economie poti.

Site-ul redbookmag.com propune, celor aflati in aceasta situatie 10 pasi, ca solutie pentru a putea mentine controlul asupra situatiei. Etapele sunt structurate dupa cartea lui Julie Jansen – specialista in domeniul recrutarii fortei de munca, recunoscuta in SUA si nu numai. Mottoul ei: "Fa ce iti place, iubeste ce faci!”
 

Pasul 1: Fa-ti o iesire elegata!


Gata! Ai primit hartiuta care iti spune ca esti libera. Reactia normala este suparare, furie, nemultumire. Tentatia de a spune ca ai fost nedreptatia este mare.
Nu face asta! Orice ai spune, vei regreta sau se va intoarce impotriva ta. Nu stii cand vei intalni oamenii pe care esti pe cale sa-i acuzi. Ramai calma!

Pasul 2: Protejeaza-te!


Este posibil sa ti se ceara sa semnezi acte. Spune: "Voi semna maine! Am nevoie de putin timp!” Avocatii avertizeaza ca angajatorii, profitand de momentul de soc, cer oamenilor sa semneze tot felul de hartii. Citeste decizia, citeste si clauzele privind desfacerea contractului de munca pe care le-ai semnat la angajare.
Vezi daca se potrivesc. Vezi ce despagubiri primesti, care este paragraful din Codul Muncii, in temeiul caruia ti-a fost desfacut contractul de munca, ca sa nu te trezesti cu o tinichea de picior. Daca sunt nereguli, consulta un avocat. Merita! Tribunalele muncii au regim special. Nu cer taxa de timbru, iar procesele nu dureaza mai mult de trei luni, pana la o sentinta definitiva.

Pasul 3: Plangi!


Daca ai depasit pasul 1 si 2, si esti la tine acasa, poti sa plangi. Elibereaza emotiile si tensiunea nervoasa.
Te vei simti mai bine. Acum este momentul in care trebuie sa te gandesti la familie. Paretenerul tau trebuie sa-ti ofere suport si intelegere. Lasa-te consolata si mangaiata!
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gigi pe 30 Sep 2011, 14:04
    helloooo!!!

    Nu suntem in tarile dezvoltate sa aplicam pasii astia de sec 21. Traim in Romania, coana Leana de la tara cand vine la oras sa se angajeze si o vede patronul ca e varza si buna de munca o angajeaza. Pe absolventii de facultati ii baga undeva ca nu-i angajeaza nimeni. Se merge pe pile si relatii!! Asa ca sa terminam cu ipocrizia prezentata ijn interviul asta. Pt noi e o ipocrizie, pt straini e bun.

    0
    1

  • roxitza pe 18 Iun 2009, 21:20
    msg

    Articolul acesta contine informatii care pot fi de folos oricarei persoane aflate intr-o asemenea situatie, dar partea cea mai grea este gasirea unui nou job. Un alt job nu apare din senin, cateodata nu vine nici dupa muuulte cautari.Spun asta din experienta. SI oricat de mult te-ar sprijini prietenii sau familia dpdv moral, faptul ca nu iti gasesti un job este demoralizator. Cred ca sfaturile acestea sunt bune pe termen scurt.....

    0
    0

  • ioana iordanescu pe 13 Iun 2009, 07:43
    mesaj

    Am citit articolul si mi-a plcut foarte mult ,te face sa te simti mai bine eu acum nu am nici un job si sunt la o varsta cand cu greu gasesti ceva (am 55 de ani )si imi este greu mai ales ca nici sotul meu nu castiga decat foarte putin ,noi suntem proiectanti dar cu criza aceasta nu avem comenzi deci nici bani de aceea spun ca articolul mi-a ridicat moralul .Va multumesc !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod