10 intrebari la care sa te gandesti inainte de a-ti da demisia

Decizia de a parasi un loc de munca este foarte importanta. Daca esti tentata sa faci acest lucru, dar nu esti sigura ca este un pas bun, e bine sa-ti pui ordine in ganduri.
Decizia de a parasi un loc de munca este foarte importanta. Daca esti tentata sa faci acest lucru, dar nu esti sigura ca este un pas bun, e bine sa-ti pui ordine in ganduri. Iata zece intrebari la care trebuie sa-ti raspunzi inainte de a-i prezenta superiorului tau demisia.

1. Esti sub imperiul maniei?


La ultima sedinta te-ai enervat teribil si ai parasit sala urland ca, daca lucrurile stau asa, tu pleci. Nu iti depune demisia, furioasa fiind. Va fi foarte greu sa repari lucrurile. Eventual, ai putea sa o recalifici, facand pe omul prudent si avertizand ca, in cazul in care situatia nu se rezolva, vei pleca.

2. Cine profita de plecarea ta?


Daca tu nu vei mai fi aici, cine va fi numit in locul tau? Cine iti va ocupa biroul si, mai ales, functia? Aceasta persoana este una apropiata tie sau rivala? Ti-ai facut un obicei sa i te confesezi sau doar va salutati? Gandeste-te ca un coleg simpatic este adesea un excelent manipulator si un oportunist.

3. Esti supusa anumitor presiuni?


Esti victima unui sef dictator sau a unei colege care iti pune bete in roate? Exista cineva care iti afecteaza viata cu barfele, comentariile, capcanele si amenintarile sale? Asta este o hartuire morala si se pedepseste de catre lege. Trebuie doar sa te adresezi cui trebuie si sa faci o plangere la inspectia muncii.

4. Esti surmenata?


Daca esti intr-o alerta continua, stai peste program si lucrezi si in weekend, este momentul sa iei o pauza. Fie ca este vorba de concediu de odihna, concediu fara plata sau, de ce nu, concediu pe termen nelimitat.
Asta nu inseamna sa fii casnica, ci sa stai acasa pana te refaci si apoi sa iti cauti un alt loc de munca.

5. Nu cumva tu esti problema?


Un sef incapabil sau dictator, sarcini dificile sau penibile, colegi insuportabili... Abia ai inceput munca la un nou serviciu si deja te trezesti facand lista inconvenientelor. Inainte sa incerci sa schimbi ceva sau sa astepti ca situatia sa se aranjeze, iti si schimbi locul de munca. Daca acest lucru te stimuleaza, afla ca poate ascunde si o lipsa a increderii in sine: parasesti inainte de a fi rugata sa o faci. Daca lucrurile stau asa, este timpul sa te maturizezi, altfel nu vei progresa niciodata profesional.

6. Esti sigura ca vrei sa iti schimbi viata?


Vrei sa evoluezi, sa ai mai multi bani, mai multe responsabilitati. De ce nu? Dar esti pregatita sa iti asumi ceea ce antreneaza acest lucru dupa sine: sedinte prelungite pana noaptea, deplasari, pranz pe fuga, dosare rezolvate in weekend...
si, bineinteles, niciun concediu inainte de a implini un an, cel putin. S-ar putea sa pierzi definitiv actualul confort.

7. Nu lasi recunoasterea pentru anonimat?


Sa fii contactata pentru rezolvarea celor mai grele probleme si sa fii cautata cand e de luat o decizie este, in fond, o chestiune de recunoastere. Nu toata lumea se bucura de asta sau, daca au parte de ea, nu stiu sa o aprecieze. Informeaza-te despre siguranta viitorului loc de munca si despre statutul angajatilor.

8. Cum iti poti negocia plecarea?


De ceva timp, lucrurile merg prost intre tine si sef. El iti propune o demisie negociata, oferindu-ti, in schimbul plecarii tale, salariul pe doua luni. Dar, dupa aceea, nu vei avea dreptul la somaj si nu ai garantia ca iti vei gasi repede un alt loc de munca.

9. Ai dreptul sa pleci?


Daca nu ai terminat perioada de proba, poti pleca? Sau nu cumva ai semnat un contract care mentioneaza ca exista o anumita perioada de timp minima in care trebuie sa fii angajatul respectivei companii? Asta se intampla mai ales in cazul in care ai urmat o perioada de formare inainte sa te angajezi si compania a investit in tine. Daca ai semnat o clauza de non-concurenta, s-ar putea sa nu poti profesa in acelasi domeniu timp de un an sau doi.


10. Nu esti intr-o pasa proasta?


Nu esti multumita de nimic, inclusiv de serviciu. Te enerveaza partenerul de viata si iti vine sa urli cand te urci pe cantar. Crezi ca trebuie sa iti schimbi intreaga garderoba si parca nici prietenii nu iti mai sunt pe plac. Dintre toate acestea, singurul lucru pe care il poti schimba, cu adevarat, este locul de munca. Fii atenta la gandurile negative, care s-ar putea sa te conduca la decizii proaste.

Nu uita!


Singurul motiv intemeiat de a-ti schimba locul de munca este ca ai gasit ceva mai bun in alta parte!
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nadia pe 5 Aug 2008, 17:31
    cele 10 intrebari

    cele 10 intrebari mi se par total irelevante. Intrebare pentru dumneavoastra: sigur nu trebuie sa va documentati mai mult inainte de a posta un articol?

    0
    0

  • gloria pe 27 Iul 2008, 17:33
    cine profita de plecarea ta?

    pai daca pleci, (si nu pleci fara motiv si nici nu ai nevoie de un articol sa iti spuna daca sa iti dai demisia sau nu) nu te mai intereseaza cine iti ia locul..te doare la bascheti, pe romaneste..asta daca esti normal la cap.. si cred ca exista o infinitate de motive pt care sa iti dai demisia, nu doar gasirea unui job mai bun...poti de exemplu sa te decizi sa faci un copil, sau ai castigat la loterie, sau vrei o pauza de un an, in care te poti numi si casnica..nu-i nimic rusinos in a fi casnica..un job e doar un job, nu se moare dintr-o demisie sau concediere, poti sa te angajezi oricand, altele sunt probleme in viata..banii ar trebui sa ne cumpere libertatea nu pozitia de sclav. tre sa fii foarte lifeless sa dai atata importanta unui job, mai ales daca nu ai copii.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod