Increderea in fortele proprii - de unde vine?

Fara incredere in tine, nu te poti realiza asa cum iti doresti, intr-o lume plina de provocari, de incertitudini si de dificultati. Fara incredere in tine, iti canalizezi intreaga energie in actiuni defensive: provocarile sunt pericole, incertitudinile sunt deja esecuri, iar dificultatile sunt de netrecut. Neincrederea in tine duce catre o continua framantare in legatura cu logica si judecatile tale si, in timp, te face dependenta de ceilalti. O lume cam sumbra, nu-i asa?...

Ce am putea face pentru a ne recapata increderea in noi? Cum putem face sa avem mai multa incredere? Te invit sa oferi un raspuns sincer urmatoarelor intrebari si, cu siguranta, vei gasi parghii pentru a folosi puterea latenta care sta in tine si care iti va oferi ocazia sa iti demonstrezi cat de minunata esti.

In primul rand, trebuie sa descoperim cine suntem. De ce ne traim viata? Ce ne motiveaza? De ce avem slujba aceasta si nu alta? Pune la punct trei liste: una cu ceea ce crezi ca reprezinti, alta cu ceea ce te motiveaza si o a treia cu ceea ce iti doresti sa realizezi. Citeste-le si gandeste-te: sunt compatibile cele trei coloane? Traseaza-ti obiective realiste, pe o perioada bine definita, masurabile, si leaga-le de motivatiile tale.

Vrei sa te schimbi? Sa ai mai multa incredere in tine? Fii motivata de schimbarea care se va petrece! Ralph Charell spunea: "Nici o persoana nu isi depaseste cele mai indraznete asteptari daca nu incepe cu asteptari indraznete!".
O sa iti dau un exemplu si o sa te rog sa te gandesti de ce parte esti: a soldatilor sau a capeteniei? De unde iti vine motivatia?

Se spune ca generalul japonez Nabunaga s-a decis sa atace, desi inamicul era de zece ori mai numeros decat armata lui. El era sigur de victorie, dar soldatii lui se temeau. In ziua bataliei, a iesit in fata armatei si a afirmat: "Voi arunca o moneda. Daca va fi cap, vom invinge; daca va fi pajura, vom pierde. In acest fel, destinul ne va arata intentiile sale." Dupa care a aruncat moneda. A iesit cap. Soldatii au fost atat de entuziasmati, incat si-au zdrobit, literalmente, dusmanul.

A doua zi, un colonel s-a adresat generalului: "Nimeni nu poate schimba destinul!". "Asa e.", a afirmat Nabunaga, aratandu-i moneda care avea pe ambele fete cate un cap de pasare.

Ti-ai trasat obiective indraznete si, in acelasi timp, realiste? Ai un plan pentru ele? Poti sa te incrancenezi sa le duci la indeplinire? Ai atata vointa? Nu uita ca vointa este o chestiune de alegere. Iar daca ai vointa, mergi pana la capat.

Daca nu ai fumat doua zile, nu inseamna ca stii ce inseamna sa nu fumezi, daca nu ai mancat dulciuri o saptamana, nu inseamna ca tii dieta...
Vointa se cladeste in fiecare zi: pur si simplu, vrei sa faci ceva cu tine, cu viata ta!

Nu te impiedica de esecuri! Care au fost cele mai mari dezamagiri, esecuri, nerealizari ale tale? Cate erori ai comis, de cate ori ai fost vulnerabila? Constientizeaza-ti dezamagirile, scrie-le pe o coloana, iar pe cealalta scrie ce anume actiuni nu ai facut de ai ajuns sa ai acele dezamagiri. Vizualizeaza ce anume nu ai indeplinit, gandeste-te de ce nu ai realizat si ce vrei sa faci de astazi inainte, astfel incat sa nu mai ai aceleasi dezamagiri.

De cand nu te-ai mai gandit la tine, la cea care esti cu adevarat? De cand nu ti-ai mai amintit ce calitati ai? Este timpul sa le revezi! Scrie-le, tot pentru a vizualiza si a realiza ca esti o fiinta minunata, cu numeroase calitati, cu ajutorul carora poti face lucrurile pe care doresti sa le indeplinesti. Nu uita de tine in tumultul vietii cotidiene!

Invata sa-ti simplifici viata! Nu-i asa ca ai un program extrem de incarcat si ca nu mai stii cand si ce sa mai faci? Si, de cele mai multe ori, ti se pare ca, de fapt, nu faci mare lucru? Pune la punct un "to do list", o lista cu prioritati si lucruri pe care trebuie sa le ai in evidenta, si bifeaza ceea ce faci.


La sfarsitul zilei, vei fi multumita cand vei vedea ca realizezi cu adevarat destule in fiecare zi. Nu exagera insa cu aceasta lista, nu taia azi si trece maine, nu o supraincarca. Important este sa constientizezi ca fiecare pas marunt pe care il faci reprezinta o caramida solida in edificiul obiectivelor tale.

Schimba-ti limbajul! Invata sa-ti scoti din vocabular cuvintele si expresiile: "Sper", "Nu pot", "Nu cred", "Poate", "Ce bine ar fi daca...", "De maine...", si schimba-le cu: "Stiu", "Pot", "Cred", "Sunt sigura", "Orice este posibil", "Eu sunt cea care fac...", "Astazi...".

Cateodata te simti singura, dezamagita, neimplinita? Reia listele de mai sus, remonteaza-te, gandeste-te ca singura persoana care te impiedica sa faci lucruri extraordinare esti tu! Si gaseste-ti un prieten de incredere sau o persoana care reprezinta pentru tine un model de atitudine, careia sa-i impartasesti obiectivele si planurile tale. Cu siguranta, te vei simti mai motivata, vei gasi sprijin mai usor si chiar te vei putea molipsi de la entuziasmul celuilalt.

Se spune ca animalele s-au adunat toate sa se planga de faptul ca oamenii le iau tot timpul cate ceva.
"Mie imi iau laptele!", s-a plans vaca. "Mie imi iau ouale!", a comentat gaina. "Mie imi iau carnea!", a vociferat porcul. "Pe mine ma vaneaza pentru grasimea mea!", s-a suparat balena. Ultimul care a apucat sa vorbeasca a fost melcul: "Eu am ceva pe care, daca ar putea, mi l-ar lua. Am foarte mult timp la dispozitie intr-o zi!".

Nu uita ca si tu ai la dispozitie 24 de ore, cat orice alta persoana de pe Terra. Ce te impiedica sa folosesti acest timp cu eficienta? Sau, mai degraba, cine?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod