fotbalist efedrina

Sfârşitul fotbalistului de la Dinamo, provocat de efedrină?

Efedrina e o substanţă dopantă care creşte în mod artificial performanţa sportivă. E folosită intens în regimurile de slăbit şi poate provoca stop cardiac în anumite condiţii
Patrick Ekeng avea 26 de ani. Era fotbalist. A căzut secerat pe gazon la câteva minute după ce a intrat pe teren. O ţară întreagă a fost îngrozită de această tregedie.
Imediat după decesul sportivului, o mare parte a dezbaterii publice s-a concentrat pe măsurile de prim-ajutor. De ce medicul echipei Dinamo nu i-a făcut masaj cardiac, acolo pe gazon? Dacă ambulanţa avea sau nu avea defibrilator sau dacă defibrilatorul avea sau nu avea baterii.
Discuţiile nu au trecut de neputinţa medicilor de urgenţă în faţa stopului cardiac suferit de jucător pe teren.
Dar mai e o problemă ascunsă în această poveste - dopajul.
Jucătorii de fotbal din România nu sunt supuşi controalelor anti-doping. Se fac teste numai la solicitarea unui adversar, iar asta se întâmplă foarte rar. Pentru că sunt foarte multe cazuri de dopaj, peste campionat s-a lăsat tăcerea şi nimeni nu mai vorbeşte despre folosirea substanţelor interzise.
Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF (Liga Profesionistă de Fotbal), a declarat pentru postul TV sport.ro că jucătorul camerunez a decedat din cauza efedrinei, o substanţă cu care s-a dopat: ”Din ce am auzit, «pe afară» se spune că a băut cafea cu efedrină.
Trebuie să întrebați medicii".
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena Sofronie pe 12 Mai 2016, 17:56
    DAAA

    DAAA, efedrina si emotiile puternice inainte de orice competitie. Sunt multi antrenori, chiar si medici din stafful echipei, care recomanda folosirea substanţelor interzise, chiar si in cantitati mici. Si, colegii de echipa daca au folosit si nu au patit nimic, la randul lor recomanda cantitatea pe care o pot lua, avand deja experienta. INSA SUNTEM UNICI, si deci, chiar si o cantitate cat de mica folosita, poate duce la o asemenea tragedie, MAI ALES DACA CORPUL ERA FOARTE OBOSIT. Am urmarit secunda cu secunda momentul caderii fotbalistului pana la pamant si tot ce s-a facut pentru "recuperarea" lui. AVEA SANSE LA VIATA, DACA MEDICUL ERA COMPETENT SI CEI DIN AMBULANTA AVEAU DOTARILE SPECIALE PENTRU ASEMENEA CAZURI. Imi pare rau, ca nu am fost pe stadion, sigur acum traia, chiar daca e adevarat ca a luat efedrina.Insa, m-am rugat sa vina repede ambulanta si cand i-am vazut doar cu o targa, m-am crucit. M-am rugat ca macar in ambulanta sa-i acorde primele masuri urgente pentru aceste cazuri. Sunt presedinte-fondator, al unui club sportiv, sunt antrenor si arbitru de fitness si culturism. Am vazut multi sportivi, sau cei care erau doar simpatizanti, cazuti, in sala de antrenament, la competitii sau in afara lor si toti au trait, pentru ca mi-am adus aportul, nefiind medic de profesie. Unii dintre ei chiar fiind operati pe inima.Multi dintre cei salvati de mine, mi-au tinut orele de sport, atunci cand nu puteam ajunge la toate programarile. Ar trebui sa semneze un contract intre club si sportiv inainte de a intra la meci/competitie, ca nu a luat nici o substanta interzisa, si daca minte va raspunde pentru suferinta pricinuita, asta in cazul in care va trai. Eu asa procedez. CONDOLEANTE FAMILIEI! Imi pare rau, desi nu l-am cunoscut.

    1
    0

  • Elvis Termopan pe 12 Mai 2016, 05:15
    N-am cuvinte

    ...ăăăh...îhhh...

    0
    0

  • George pe 12 Mai 2016, 00:13
    Voi ziceţi una, ştirile TVR spun altceva

    Băi stricători inutili de hârtie. Cădeţi de acord asupra ştirilor date. La TVR s-a spus expres că la testul făcut a fost găsit CURAT, nu s-a dopat. Ori e albă, ori e neagră. De ce nu spuneţi că medicul stadionului a rămas pansiv, mâncând seminţe, în loc să-i dea primul ajutor, acolo, pe stadion? Evident, NIMENI nu este vinovat, ca în tot ce se întâmplă în Rromanica, Arafat iar promite, Cioloş s-a făcut ministru al sănătăţii... Să mori râzând, în curând el va alcătui tot guvernul

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod