Femeile, mai empatice decât bărbații. Vezi cine spune acest lucru

La nivel mondial, femeile sunt mult mai empatice decât bărbații, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
Empatia este o calitate importantă, de ea depinzând modul în care oamenii interacționează între ei.

 
Ce este “teoria minții” sau empatia cognitivă? 

 
 
Cercetătorii susțin că empatia cognitivă, numită și “teoria minții”, definește capacitatea unei persone de a înțelege și anticipa gândurilor celor cu care interacționează, spre deosebire de empatia afectivă, care ne ajută să intuim ce simt ceilalți. Așa se naște compasiunea pentru necazurile celor de lângă noi.
 
În cadrul acestui studiu, oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au folosit un test numit „Reading the Mind in the Eyes Test” care i-a ajutat să cuantifice abilitatea participanților de a recunoaște emoțiile sau gândurile altora.

Persoanelor incluse în studiu le-au fost prezentate fotografii cu ochii unor persoane sau cu expresii faciale, iar ei au fost puși să identifice ce simt  sau gândesc acestea.
 


Pe măsură de îmbătrânim, devenim mai puțin empatici

 

Studiul a inclus oameni din diverse zone ale globului și nu s-a înregistrat nicio diferență între răspunsurilor persoanelor din țări diferite.
Însă, a fost evident faptul că, în majoritatea situațiilor, femeile au avut un scor mai mare la empatie cognitivă decât bărbații.
 
Un alt aspect evidențiat de acest studio este că empatia cognitivă scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, fără a putea fi stabiliți, cu exactitate, factorii ce contribuie la această reducere.

6 Ianuarie 2023
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod