control alunite

Dr. Oana Spanu: Cum controlam alunitele dupa expunerea la soare din timpul verii

Expunerea la soare pe timpul verii poate fi deosebit de daunatoare intrucat ultravioletele reprezinta un factor de risc major in dezvoltarea diferitelor forme de cancer de piele. Medicul dermatolog Oana Spanu ne explica in ce mod ne putem controla alunitele aparute pe piele și cum putem diminua riscul de aparitie a cancerului cutanat.

“Ultravioletele sunt principalul factor de risc din mediul inconjurator in dezvoltarea cancerului de piele. Expunerea indelungata la soare (cronica, pe parcursul multor ani) poate provoca tipuri mai frecvente de cancer de piele, dar mai putin agresive. Insa expunerile intermitente, dar intense la UV (arsurile solare), pot provoca melanomul, tumora cea mai agresiva, care, depistata tarziu, poate conduce la pierderea vietii.  Riscul de a dezvolta tumori de piele crește cu numarul orelor petrecute in soare de-a lungul vietii, cu numarul arsurilor moderate sau intense (mai mult de 10 arsuri, in special in copilarie și adolescenta), la persoanele cu nevi multipli (multe alunite), la barbati comparativ cu femeile (daca exista un istoric de cancer de piele la pacient sau la rudele acestuia), la persoanele care lucreaza in aer liber (agricultura, constructii)”, explica Oana Spanu.

Medicul dermatolog recomanda controlul medical periodic al alunitelor pentru a diagnostica melanomul in faze cat mai incipiente.

La fel și celelalte tumori de piele, leziuni pretumorale (nevi atipici, leziuni la risc). “Ne prezentam la medic, indiferent de varsta, daca avem multe alunite (pete pigmentare) pe suprafata corporala, daca observam modificari ale unor alunite vechi de forma (pete cu un contur neregulat), culoare (nuante diferite de maro, negru, rosu), creșterea rapida a acestora, ruperea sau sangerarea unei pete maronii, chiar și daca avem doar cateva alunite pe toata suprafata pielii. Ne prezentam la medic dupa aparitia unoi pete noi și creșterea acestora in cateva luni, daca aceste alunite se modifica in perioada sarcinii sau dupa expuneri intense la soare”, spune Oana Spanu.

Analiza alunitelor trebuie efectuata de un medic dermatolog.  “Dermatologul va efectua un examen clinic al intregii suprafete corporale, inclusiv pielea urechilor, a palmelor,a  talpilor, a scalpului și regiunea genitala, va identifica fototipul (culoarea pielii, reactivitatea acesteia la UV) și va afla istoricul nostru legat de expunerile la soare și istoricul familial de tumori.
Examinarea dermatoscopica este o metoda nedureroasa, se fac fotografii ale leziunilor, se stocheaza și se pot compara cu evaluari ulterioare (la 3, 6, 12 luni ) in functie de recomandarile medicului. Pentru persoanele cu nevi multipli se scaneaza toata suprafata corporala (body mapping), se identifica și se urmarește evolutia leziunilor ‘’atipice’’ pe parcursul anilor. Avantajul major al dermatoscopiei computerizate este depistarea precoce a tumorilor”, declara medicul dermatolog Oana Spanu.

Totuși, ne putem expune la soare, controlat, fara a dezvolta riscuri ridicate de a face cancer cutanat.  “Preventia inseamna evitarea pe cat posibil a expunerilor directe la UV (soare, solar), chiar și a unor zone de piele (fata, decolteu, gat, gambe, brate), folosirea de imbracaminte protectoare, ochelari de soare, palarie, evitarea intervalului orar 10-17 de stat pe plaja, evitarea arsurilor solare (in special la copii), aplicarea cremelor cu factor de protectie UV inalt (30-50) la interval de 2 ore daca stam la plaja, iar iarna, in zilele insorite, macar dimineata.   Preventie inseamna și efectuarea unui consult dermatologic cu examinarea alunitelor o data pe an, iar, daca exista situatii speciale, frecventa reevaluarilor o stabilește medicul.

Tratamentul tumorilor este ales de catre medic, de obicei se excizeaza chirurgical și, in functie de tip și extensie, se apeleaza la metode aditionale”, mentioneaza Oana Spanu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod