Brahiterapia în cancerul de sân

Tratamentul standard pentru cancerul de san în stadiul incipient operat conservator (cu păstrarea sânului) este radioterapia. Scopul acestei RT este de a scădea semnificativ riscul de recidivă locală și de a îmbunătăți șansele de vindecare.

În lipsa iradierii postoperatorii, majoritatea recidivelor locale (80%) apar în teritoriul adiacent operației.

Iradierea se poate face prin RT externă (RTE) a întregului san restant și a patului operator (a zonei excizate chirurgical). Procedura durează între 5 și 7 săptămâni, 5 zile/ săptămâna, intre 5 și 10 minute/zi, funcție de complexitatea tehnicii.

Alternativă la radioterapia externă tradițională este  brahiterapia (BT)  care este  limitată la patul operator, fiind o iradiere din “interior”. BT este o formă de iradiere puternică, precisă și rapidă. Orientativ, o săptămână de brahiterapie echivalează cu o lună de radioterapie externă. Sursa radioactivă (Iridiu 192) este de 1 mm diametru și se plasează în interiorul tumorii sau patului operator cu ajutorul unor aplicatori (ace sau tuburi de plastic și/sau metal) introduși în san sub anestezie.

Studii randomizate demonstrează un control local, echivalent între radioterapia externă și brahiterapie pentru pacientele cu cancer de san în stadiu incipient operate conservator, iar din punct de vedere al efectelor secundare  acestea sunt semnificativ mai reduse  în cazul brahiterapiei.

Pentru cancerele mamare, BT se administrează după intervenția chirurgicală, în loc de iradiere externă sau în asociere cu această (ca și complement de doză), în funcție de stadiu, factori de risc asociați și vârstă pacientei.

Pentru a beneficia de un tratament corect, medicul radioterapeut trebuie să cunoască toate detaliile legate de boala dumneavoastră (simptome, examinări radiologice/imagistice, biopsie,  rezultatul histopatologic al piesei operatorii /de la operație,  alte terapii urmate) .

Deasemenea, trebuie să știe dacă suferiți sau ați suferit de alte boli (inclusiv alergii). Pe baza acestor informații se va decide dacă boala dumneavoastră se poate trata prin BT.

Planul de iradiere este un proces complex în cadrul căruia medicul radioterapeut împreună cu fizicienii și tehnicienii de radioterapie stabilesc modul în care dumneavoastră veți fi iradiată. Acest procedeu presupune 3 etape care preced iradierea efectivă:  1. Implantarea cateterelor (acele de metal sau plastic) – aceast se poate realiza în funcție de complexitatea și durata BT cu anestezie locală, rahianestezie (în șira spinării) sau în anestezie generală (adormire prin injectarea intravenoasă a unor medicamente) 2. simularea – cu ajutorul computerului tomograf 3. Dozimetria – realizarea planului tehnic de brahiterapie.

După realizarea anesteziei se plasează cateterele (uneori sub ghidaj ecografic sau radiografic) la nivelul șanului, și ulterior pacienta este transportată pentru efectuarea simulării (o tomografie toracică).

Imaginile obținute servesc medicului să definească cu precizie volumul care va fii iradiat în raport cu cateterele și să evite iradierea organelor sănătoase (ex plămân, coaste, inima, pielea). După definirea volumului care urmează să fie iradiat fizicienii medicali vor calcula doză care va fi administrată. Doză totală este împărțită în mai multe fracțiuni (ședințe de iradiere), de obicei 2 ședințe pe zi (maxim 3), în regim ambulator, câteva zile consecutive (4-5 dacă se folosește numai BT, respective 2 zile dacă se asociază BT la RTE). În ziua în care se face brahiterapie nu se face și iradiere externă.

Planul tehnic de iradiere poate dura până la 2 ore. După finalizarea acestuia, pacienta este transportată în sala de tratament unde aplicatorii se conectează prin tuburi de transfer la aparatul de brahiterapie.  Pacienta veți rămâne singură în sala de tratament pe parcursul a 10-20 de min, supravegheată video și audio de către personalul medical din camera alăturată.

Iradierea nu este dureroasă. 

Aplicatorii/ cateterele de plastic sunt fixați în sânul operat și vor rămâne ca atare aproximativ o săptămâna. După efectuatea tuturor ședințelor de BT, se scot cateterele din san și pacienta este externată, pansata. Pacienta nu este radioactiva și nu reprezintă nici un pericol pentru familie au anturaj.

Avantajele brahiterapiei

-este o iradiere extrem de precisă cu doze mari pe volume mici și cu toxicitati potențiale scăzute

-procedura este minim invazivă cu recuperare rapidă și  riscuri mici,  număr scăzut  de ședințe de tratament, integral ambulator (1 săptămâna  față de 5 săptămâni  pentru radioterapia externă)

-poate înlocui iradierea externă sau se asociază acestea în cazurile  în care este necesară creșterea dozei de iradiere (pacienta sub 50 ani, margini de rezecție submilimetrică etc). BT poate fi aplicată în cazuri selecționate la pacientele cu recidive locale care refuză mastectomia.

 

Dr.

Anamaria Sipos

Medic specialist Radioterapie, Amethyst Cluj

 

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod