The Mono Jacks lansează videoclipul piesei „1000 de DA”

The Mono Jacks lansează videoclipul piesei „1000 de DA”, primul extras pe single de pe albumul „Ușor distorsionat”, cel de-al doilea disc full-length The Mono Jacks și totodată primul lor album integral în limba română.

În 2017, trupa The Mono Jacks a făcut ceva ce părea imposibil. A creat un album cap-coadă în doar patru luni, și asta într-o formulă complet nouă: Doru Trascău (voce), veteranul trupei, Cristian Chiru (bass), Andrei Zamfir (chitară) și John Ciurea (tobe).

 

„1000 de DA” este un un manifest împotriva culturii în care au trăit și ne-au crescut părinții noștri”, spune Doru Trăscău, la rândul său astăzi părinte a doi copii. „Aveam nevoie să termin un text pentru o piesă. Intram în studio peste o zi și încă nu aveam textul gata. Visasem un refren, vers cu vers, la care țineam foarte mult, aveam o parte din prima strofă și îmi lipsea restul.

Atunci am cerut ajutorul bunului meu prieten, Andi Dumitrescu (liderul și vocalistul trupei Bucium). Inspirat probabil și de discuțiile și mărturisile pe care i le făceam în urma ședințelor de psihoterapie, mi-a propus următoarea temă: << Fă-mi și mie în următoarea oră o listă cu toate interdicțiile pe care le-ai auzit de-a lungul vieții >>”. Mi-a trimis apoi un e-mail cu o serie de negații. M-am regăsit în lista aia și am adăugat, cu mare ușurință chiar. Doar ca textul nu a luat forma asta. Piesa pe care urma să o înregistrez a două zi era „Drumul” și textul final a ieșit cu totul altfel.
A trecut aproape un an și scriam o piesă nouă. Îmi plăcea mult, avea energie și aveam deja refrenul: << Vreau 1000 de DA pentru fiecare nu. >> Mai rămânea să scriu strofele. Ei bine, atunci mi-am adus aminte de lista de la Andi și de-acolo lucrurile au mers de la sine…”

Andi Dumitrescu a venit ulterior cu o idee pentru videoclip și a început să regizeze toată povestea. Filmările s-au desfășurat pe o perioadă de patru luni în București. „Pentru mine clipul este despre cei ce nu se pot integra, despre inadaptați, pentru cei aparent imaturi, pentru cei ce nu se pot compromite, pentru cei încă puri, care deși au avut o copilărie sub semnul NU-ului, și-au păstrat sufletele de copii.

Este despre eliberare, despre încredere în propria intuiție. Mulțumesc mult trupei pentru încredere și tuturor celor care au ajutat ca acest clip să se nască!”,  spune Andi.

„Atingând o coardă sensibilă atât de familiară multora dintre noi, N-ai să reușești când eu n-o să mai fiu, laitmotivul piesei, este de fapt despre frică. O moștenire culturală pe care o purtăm cu toții, pe care n-o conștientizăm întotdeauna, un autosabotaj ce ne împiedică să ne atingem potențialul. Energia noastră creativă se îndreaptă spre acei părinți care vor o schimbare de paradigmă, care vor să-i învețe pe copiii lor cultura DA-ului.
Unde personalitatea și unicitatea să primeze în fața nevoii de acceptare și integrare care a dominat societatea românească în ultimele decenii”, mai adaugă Doru.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod