Vergeturile – ce opțiuni de tratament avem?

Vergeturile, o formă de cicatrizare a pielii asociată cu sarcina, obezitatea, pubertatea și creșterea în greutate pe termen scurt, pot provoca disconfort sau chiar jenă, mai ales dacă își fac apariția în zone vizibile ale corpului. Doamna doctor Adina Șerban, specialist dermatolog, spune că dintre numeroasele tratamente existente foarte puține reușesc să trateze această problemă pentru totdeauna, însă unele pot aduce rezultate cel puțin mulțumitoare.

Vergeturile, cunoscute și drept striae, se formează atunci când derma - stratul mijlociu care menține forma și elasticitatea - se întinde mai mult decât poate tolera pielea. Fibrele din piele se rup în cele din urmă, perturbând producția de colagen și provocând cicatrici, cel mai frecvent pe abdomen, sâni, șolduri, coapse și zona posterioară.    

Deși nu sunt periculoase din punct de vedere medical, vergeturile pot provoca apariția unor probleme cu imaginea de sine, chiar anxietate, pentru unele persoane aceste semne fiind o preocupare cosmetică importantă.

Tratamentele clasice

Metodele clasice de eliminare a vergeturilor includ creme, loțiuni și recomandarea de a avea o dietă echilibrată, însoțită de exerciții fizice regulate.

"Pe piață există o gamă largă de produse care promit îndepărtarea în mod natural a vergeturilor, însă de cele mai multe ori acestea nu reușesc să aducă rezultate satisfăcătoare, în special în cazul cicatricilor vechi și bine dezvoltate. În schimb, un avantaj al acestor produse este costul, mai mic decât cel presupus de alte proceduri dermatocosmetice efectuate în cabinetele de specialitate”, explică doamna doctor Adina Șerban, specialist dermatolog.

Îndepărtarea vergeturilor cu laserul

Principalul beneficiu al tratamentului cu laser în indepartea vergeturilor este eficacitatea acestuia, dar și faptul că este extrem de sigur. “Îndepărtarea vergeturilor cu ajutorul laserului este extrem de eficientă în majoritatea cazurilor. Bineînțeles că succesul va depinde de prevalența și vârsta cicatricilor aflate sub tratament: cele albe, mai vechi și mai adânci vor fi mai dificil de tratat, fiind necesare adesea mai mult de 10 ședințe pentru a le elimina complet.

În astfel de cazuri ne putem aștepta uneori ca după o serie de tratamente cu laser să se obțină doar reducerea vizibilității vergeturilor, nu eliminarea lor completă. Fiecare caz este, însă, unic, și doar un specialist poate spune – după evaluarea cazului – care sunt șansele de vindecare completă”, explică specialistul dermatolog.

Mezoterapia

Mezoterapia reprezintă un tratament sigur, eficient și noninvaziv, utilizat pentru a îmbunătăți aspectul diferitelor afecțiuni ce afectează aspectul pielii, printre care și vergeturile. "Procedura constă în injectarea în derm a unui complex de ingrediente revitalizante și anti-îmbătrânire (vitamine, co-enzime, antioxidanți, aminoacizi, minerale etc.). Procedura favorizează întinerirea pielii prin stimularea sintezei de colagen. O ședință durează între 15 și 30 de minute, durata variind în funcție de suprafața care va fi tratată”, spune doamna doctor Adina Serban.

După efectuarea mezoterapiei pot apărea unele umflături sau roșeață la nivelul locului de injectare, dar care vor dispărea într-o perioadă scurtă de timp prin aplicarea unor comprese reci.

Pentru a observa rezultate vizibile, sunt recomandate 8-10 sesiuni de tratament, efectuate la fiecare 2 săptămâni.

Microneedling

Printre opțiunile de tratament a vergeturilor s-a remarcat microneedlingul folosind Dermapen, o procedură eficientă, accesibilă, puțin dureroasă și cu un timp scurt de recuperare. "Această tehnică și-a dovedit eficiența în diminuarea aspectului vergeturilor datorită modalității revoluționare de a induce formarea de colagen și remodelarea pielii. Aparatul este utilizat pentru “microneedling”, procedură care constă în executarea unor mii de micro-înțepături controlate în zona tratată, rezultând un puternic efect de reîntinerire asupra fibrelor de colagen și elastină, atât prin acțiunea mecanică, cât și prin introducerea substanțelor active direct în straturile profunde ale pielii”, explică specialistul dermatolog.

Pentru că fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale, alegerea unui tratament de îndepărtare a vergeturilor trebuie făcută prin evaluarea a mai mulți factori.

Vârsta vergeturilor este cel mai important dintre ei, după care pot face diferența costurile unei proceduri, dar și numarul de ședințe necesare pentru a obține rezultate mulțumitoare. Nu în ultimul rând, foarte importante sunt și așteptările pe care le are pacientul atât de la procedura în sine, cât și în ceea ce privește aspectul pielii post-intervenție.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod