Mihnea Vârgolici - "Echitatia un sport scump, dar nobil"

Echitația este un sport care îmbină pasiunea și arta. În România, tot mai mulți oameni se apleacă către acest sport nobil. Există competiții care atrag mii de spectatori, și străinii bat mii de kilometri ca sa vină pe plaiurile mioritice, să ia parte la concursurile de echitație. Mihnea Vârgolici este, de când se știe, pasionat de cai. Și unul dintre promotorii acestui sport în România.

Ce ai face din pasiune pentru cai?

Aş începe de la ce am făcut .Toată viaţă mea a fost guvernată de această pasiune. La 9 ani desenam grajduri, la 18 ţineam primul cal în bucătărie, de câteva ori mi-am vândut maşina pentru a cumpără cai, la 27 am fugit în mijlocul Transilvaniei cumpărând o fermă distrusă şi am schimbat un revelion la Paris cu dormit într-o fermă părăginită cu un frigider stricat pe post de şifonier şi cu zăpadă în casă.Mai departe, rămâne de văzut. Anul acesta împlinesc 25 de ani de când am cai de sport.

Ai pus un sat din Transilvania pe harta lumii, după Transylvania Horse Show, organizezi în fiecare toamna cel mai tare concurs hipic de la noi, Karpatia Horse Show.
Ce mai urmează?


Transylvania Horse Show a fost nominalizat de 5 ori "Cel mai bun concurs hipic universitar" de către forul de specialitate. În toată Europa atunci când se organizează un concurs hipic universitar noi suntem un termenul de comparaţie. Karpatia Horse Show este, într-adevăr, prin ediţia 2016, un concurs care a atras un număr record de spectatori pentru echitaţie având aproximativ 900-1000 de maşini pe zi în parcare şi aproximativ 10.000 de spectatori pe cele 3 zile de concurs. Este un eveniment foarte complex care prezintă echitaţia ca mod de viaţă, e un eveniment foarte bogat în activităţi şi probe diverse . Legat de proiectele de viitor : ei bine , aştept că ele să "vină spre mine" , adică să simt că "am chimie " cu evenimentul, cu locaţia. Am început discuţiile iarna trecută pentru un nou proiect ,vom vedea dacă se va concretiza în 2018.

Ce ştiu românii despre echitaţie? A crescut numărul celor pasionaţi de acest sport unic?

Echitaţia a explodat că sport şi mod de viaţă în România.Suntem pe o creştere foarte serioasă, creşte numărul practicanţilor, creşte numărul bazelor hipice iar investiţiile în acest sport sunt tot mai mari şi tot mai multe.
Românii au însă încă multe de învăţat.Încă nu am ajuns la nivelul de cunoaştere pentru "a şti că nu ştim". E un proces de durata iar maturizarea pieţei nu se va întâmpla peste noapte. Încet, încet însă învăţăm cu ce se mănâncă treaba asta.

Ce e cel mai greu, când încerci să promovezi acest sport la noi?

Atunci când vii pe piaţă cu un produs despre care nu ştie lumea mare brânză sigur că e foarte dificil şi trebuie să fii foarte inspirat, foarte tenace şi să îţi găseşti şi suportul material pentru o astfel de promovare. Identificarea sponsorilor este deosebit de dificilă .Marile companii pun cărţile pe evenimente de masă:concerte, maratoane , evenimente pentru biciclişti. Marea provocarea constă însă în a menţine viu apetitul publicului în contextul în care o campanie serioasă de promovare pentru un concurs clasic ce echitaţie din Bucureşti nu mai spune mare lucru publicului local Ne bucurăm că la Karpatia lucrurile stau altfel.
Spectatorii sunt încântaţi şi aşteaptă cu interes ediţia viitoare. Asta se datorează, în mare parte, faptului că evenimentul este gândit pentru fiecare membru al familiei şi nu exclusiv pentru cei foarte pasionaţi de cai.

Cât de scumpă este echitaţia?

Echitaţia este un sport scump. În cifre lucrurile stau cam aşa: o ora de echitaţie costă între 80 şi 200 de Ron. Ce e sub îmi spune fie că baza respectivă în doi ani închide porţile, fie că undeva taie din calitate. Costurile de întreţinere lunare pentru un cal de sport sunt de 350-800 de euro iar paticiparea la un concurs implică în medie aprox. 500 euro. O baza hipică serioasă , cu dotări bune necesită investiţii de peste 1.000.000 de euro

 Ce surprize vom regăsi în acesta toamna, pe domeniul de la Floreşti?

Pe reţeta "clasică " îmbunătăţim ingredientele! Vom avea Campionatul Balcanic de Atelaje cu doi cai, vom avea Concurs Complet international pe 5 grade dificultate, deosebit de spectaculos, comentator britanic de prima clasă, prezentări de ogari, doamne cu ţinute elegante şi pălării, zone destinate copiilor ..lista e foarte bogată.
Biletele și abonamentele se pot achizitiona în avans on-line de pe site-ul bilete.ro și de la punctele de vânzare bilete.ro iar în perioada de desfășurare a evenimentului de la punctele de acces la eveniment. Biletele și abonamentele achizitionate în avans beneficiază de discounturi de până la 60%, on-line de pe site-ul bilete.ro și de la punctele de vânzare bilete.ro, iar în perioada de desfășurare a evenimentului de la punctele de acces la eveniment.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod